Rus medyasına göre, ABD ve ortakları, Suriye'deki kimyasal silahların imhasının Rusya tarafından yapılmasını istiyor. Rus uzmanları da Moskova'nın sarin ve diğer zehirli maddeleri Urallarda yer alan Kurganskaya Bölgesi Şçuçye şehrinde imha edebileceğini söylüyor. -Ancak Türkiye'nin bu yükü taşıyan gemilerin Boğazdan geçmesini yasaklayabileceği de belirtilirken "Kimse kıyılarında, kimyasal silahla dolu bir gemi bulunmasını istemiyor" deniliyor. 

ABD ve ortaklarının Suriye'nin kimyasal silahların imhasının Rusya tarafından yapılmasını istedikleri, Rus uzmanlarının Moskova'nın sarin ve diğer zehirli maddeleri Urallarda yer alan Kurganskaya Bölgesi Şçuçye şehrinde imha edebileceğini söylediklerine dikkat çekilirken "Türkiye'nin bu yükü taşıyan gemilerin Boğazdan geçmesini yasaklayabileceği" değerlendirmeleri de yapılıyor. 
Rus medyası, Suriye'nin taahhütleri doğrultusunda 20 Eylül'de Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) zehirli madde rezervleri, tipleri ve saklanma şekilleri ve yerleri hakkındaki bildirimini yaptığını belirtirken "Verilen bilgi o kadar ayrıntılı ve kapsamlıydı ki OPCW, bilgilerin incelenmesi için ek süre aldı" diyor.

-NELER YAPILMASI GEREKECEK- 


OPCW'ye yapılan bildirimin ardından örgütün 22 Eylül tarihindeki Suriye ile ilgili yürütme kurulu toplantısını belirsiz bir tarihe ertelediğini ilan ettiğine işaret ediliyor. Rusya'nın Sesi'nin bu konudaki haberinde şu bilgilere yer veriliyor:
"OPCW uzmanların, Suriye kimyasal silahlarının sayımı, taşınması, saklanması ve imhasıyla ilgili somut prosedürler hazırlaması gerekiyor. İlk tahminlere göre Suriye'de yaklaşık bin ile bin 300 ton kimyasal silah bulunuyor. Şimdi uzmanların Suriye'ye gidip Şam'ın sunduğu verileri gerçek kimyasal silah rezervleriyle karşılaştırmaları gerekiyor. Bunun ardından imha yöntemlerini bulmaları gerekecek. ABD ve ortakları, bu işlemin Rusya tarafından yapılmasını istiyorlar. Rusyalı uzmanlar Moskova'nın sarin ve diğer zehirli maddeleri Urallarda yer alan Kurganskaya Bölgesi Şçuçye şehrinde imha edebileceğini söylüyorlar."

-"BİR DİZİ SORUN ÇIKACAK, 10 BİNE YAKIN ASKER LAZIM"-

Bu arada, Rusya'daki Toplumsal-Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkanı Vladimir Yevseyev, Rusya'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada konuyla ilgili bir dizi uluslararası, devletlerarası ve Rusya içinde sorun ortaya çıkacağını belirtti. Haberde şöyle denildi.
"Sorunlardan ilkini, kimyasal silahların Suriye'den çıkartılması oluşturuyor. Kimyasal silahların ülkeden çıkarılmasının güvenliğini çeşitli ülkelerden 10 bine yakın askerin sağlaması gerekiyor.
Yalnızca BM denetçileri misyonu oluşturmak ve bu misyonu Rusya dâhil diğer devletlerin kimyasal savunma subaylarıyla genişletmek değil, güvenliklerini de sağlamak gerekiyor. Rusya adına bu operasyonda özel kuvvet birliklerinin yer alması düşünülüyor."

-TÜRKİYE YASAKLAR MI?-


Vladimir Yevseyev'in bunun yalnızca sorunların başlangıcı olduğunu ifade ettiği kaydedilen haberde "Hiçbir kimyasal mühimmatın taşıma sırasında meydana gelecek sarsıntı sonucu infilak etmeyeceğinden emin olmak gerekiyor. Böylesi bir olasılık mevcut. Bir başka sorun da bu tehlikeli yükün Rusya'ya taşınması teşkil ediyor" denildi. Haberde Türkiye'nin olası yaklaşımına ilişkin şöyle deniliyor:
"Türkiye, bu yükü taşıyan gemilerin boğazdan geçmesini yasaklayabilir. Böylesi bir olasılık yükün diğer yollardan taşınması sırasında da mevcut. Kimse kıyılarında, kimyasal silahla dolu bir gemi bulunmasını istemiyor" ifadeleri kullanıldı.
Öte yandan, Moskova'nın kendi vatandaşlarına, Suriye kimyasal silahlarının imha için neden kendi topraklarına getirildiğini açıklamakta zorlanacağı da düşünülüyor. 

-"BÜYÜK BİR MASRAF, TAŞINIRKEN KİMYASAL SİLAHLAR "ALTIN'A DÖNÜŞEBİLİR"-

Rusya Bilimler Akademisi Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Silahlanma Uzmanı Natalya Kalinina da, tecrübe ve hesaplamaların kimyasal silahın ülkeden çıkarılması için büyük miktarda masraf getireceğini söyledi. 
Yükün taşınması için özel konteynerler, gemiler, eşlik edecek ekipler ve güzergâh boyunca güvenlik önlemlerinin gerekeceği, Tüm bu işlemler için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın son mülakatında belirttiği 1 milyar dolardan daha fazla miktarda para gerekebileceği vurgulanırken "Taşınması sırasında Suriye kimyasal silahı gerçekten de "altın'a dönüşebilir" ifadesi kullanılıyor.
Editör: TE Bilişim