Tuna nehrine akan zehirli çamur şimdi de Karadeniz'i ve dolayısıyla Boğazları tehdit ediyor.

Macaristan'da bir fabrikanın atık depolama havuzundan köylere kimyasal kızıl çamur yayılınca 4 kişi öldü. Seller Vietnam ve Endonezya'da onlarca ölüme yol açtı. Pakistan sellere 38 kurban daha verirken, mutlu haber Şili'den geldi: Madencilere 10 gün içinde ulaşılabilir.

Dünyanın dört bir yanında yaşanan felaketler meydana gelen yeni olaylarla birlikte devam ediyor. Tarihinin en büyük kimyasal ve çevre felaketi ile karşı karşıya kalan Macaristan'da Ajka kentinde bir alüminyum fabrikasının zehirli atık havuzundaki iki setin yıkılmasıyla, yüzlerce metreküp kimyasal kızıl çamur çevreye yayılırken, 4 kişi öldü.

Olayda 120 kişi yaralandı, kayıp 7 kişi ise aranıyor. Ölenler, kimyasal maddeler içeren kızıl renkli çamurla temasa geçtikleri ve vücutlarında oluşan yanıklar yüzünden hayatını kaybetti. Ölü sayısının artmasından korkulurken üç kente olağanüstü hal ilan edildi. Atıkların depolandığı havuzun ihmalden çöktüğü ileri sürüldü.

ASYA'YI SEL VURDU
Sellerle boğuşan üç Asya ülkesinden Pakistan'da güneydeki Dadu bölgesinde 38 kişi daha öldü. Bin 400 köyün halen sular altında olduğu bölgede sağlık birimlerinin de sıcak havaların neden olduğu hastalıklar ve salgınlarla mücadele etmekte yetersiz kaldığı bildirildi. Vietnam'da Ha Tinh ve Quang Binh bölgelerinde etkili olan seller nedeniyle 15 kişi öldü, onlarca kişi kayıp ve bölgede yaşayan 17 binden fazla kişi tahliye edildi.

TEK İYİ HABER ŞİLİ'DEN

Endonezya'da şiddetli yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymalarında 56 kişi öldü. Yetkililer, Batı Papua vilayetinin Wasior köyü sakinlerinden bazılarının, yaşayan olup olmadığını bulmak için elleriyle çamurları kazdığını, bölgede onlarca kişinin kayıp olduğunu kaydetti. Tüm bu felaket haberlerine karşın Şili'de aylardır yerin 700 metre altında mahsur kalan 33 madencinin kurtarılması için geri sayım başladı. Devlet Başkanı Sebastian Pinera, madencilere 10 gün içinde ulaşılabileceğini müjdeledi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim