Kılıçdaroğlu’na “Yüzülebilir Körfez” brifingi
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte Körfez turu yaptı, İzmir Körfezi’nin yeniden yüzülebilir hale getirilmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgi aldı. Başkan Kocaoğlu, 40-50 yıl önce Ege Bölgesi’nin balık ihtiyacının önemli bölümünün İzmir Körfezi’nden sağlandığını, Körfez’i yeniden eski durumuna getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
 
İzmir ziyareti kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun evsahipliğinde Bergama Vapuru ile Körfez turu yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na burada İZSU Genel Müdürü Dr. Ahmet Hamdi Alpaslan tarafından “Yüzülebilir Körfez” projesine ilişkin sunum yapıldı. Genel Müdür Alpaslan Körfez’in geleceğini kurtaracak önemli bir adım attıklarını söyleyerek, Körfez’de açılacak sirkülasyon kanalı, Körfez dip tarama projesi, arıtma tesisleri ve dere temizlikleri konusunda kapsamlı bilgi verdi.
Sunumda “Karaburun Foça, Güzelbahçe ve Pasaport’a meteoroloji istasyonları konulduğunu ve bunların akıntıyı ölçtüğünü” belirten İZSU Genel Müdürü,  “Yurtdışından temasa geçip, bizden bununla ilgili veri istiyorlar. Bunlar çok kıymetli veriler ve çok önemli bir çalışmanın ürünü” dedi. Alpaslan, sirkülasyon kanalları açılması konusunda ÇED Raporu alınması sürecinde olduklarını söyledi.


İZSU Genel Müdür Alpaslan Su Ürünleri Fakültesi ile ortak bir çalışma yaptıklarını ve Körfez’in hangi derinliğinde, hangi canlıların bulunduğunu incelediklerini belirterek, “Şu anda Körfez’de küçük deniz atı bile var. Bu da Körfez’deki yaşamı gösteriyor” dedi.
 
Körfez de canlılık artacak


CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun sorusu üzerine söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “Büyük Kanal Projesi başladıktan sonra, Körfez’deki canlılık arttı. Ama Körfez’de oksijen sıkıntısı var. Çünkü Körfez’de sirkülasyon yok. Açacağımız sirkülasyon kanalı ile birlikte Körfez’e girecek yeni suyla oksijen girişi ve canlılık artacak. 40-50 yıl öncesinde Ege Bölgesi’nde üretilen deniz balıklarının yüzde 60’ı İzmir’den karşılanırmış. Körfez iyileştikçe eski durumuna gelecek” dedi.
Başkan Aziz Kocaoğlu, olta balıkçılığının da geliştirilmesi için yeni iskeleler kurulacağını, bu çalışmaların da Kıyı Tasarım Projesinde yer aldığını söyledi.

Editör: TE Bilişim