- Türk Deniz Kuvvetleri’nin son teknoloji ile donatılmış Kılıç sınıfı hücumbotları, İzmit Körfezi’nde kabiliyetlerini sergiledi.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı limanında bulunan ve yüksek teknolojiyle donatılmış Kılıç sınıfı hücumbotları, imkan ve kabiliyetlerini sergiledi. Donanma’ya ait hücumbotların tanıtımı amacıyla İzmit Körfezi’nde basın mensuplarına özel düzenlenen tatbikatta, Kılıç sınıfı hücumbotlar sergiledikleri kabiliyetleriyle göz doldurdular. Körfez’de gerçekleştirilen faaliyet öncesi brifingde açıklama yapan Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, “Hücumbotları seri ve hızlı olması nedeniyle, ateş gücü açısından herhangi bir firkateynden bir farkı yoktur” dedi.

Brifing ardından Poyraz Limanı’nda demirli bulunan Kılıç sınıfı hücumbotları, Körfez sularına açılarak hünerlerini sergiledi. Seyirde Kılıç ve Tufan isimli iki hücumbotun yaklaşık 6 saatlik deniz seyrinde imkan ve kabiliyetleri basın mensuplarına anlatıldı.
TCG Tufan Komutanı Deniz Binbaşı Hasan Denizli, "Hücumbotlarda subay, astsubay, uzman erbaş, erbaş ve er olmak üzere toplam 46 personel görev yapıyor. Hücumbotların yüksek sürati, manevra kabiliyeti ve zor tespit edilebilen tekne yapısından istifade ile düşmana baskın gerçekleştirerek sürpriz etkisi oluşturması en önemli özelliğidir. Amacımız üstün niteliklere sahip personeli ile modern teknolojiyi en etkin şekilde kullanarak her an harbe hazır olmaktır” şeklinde konuştu.

TCG Tufan II. Komutanı Deniz Kurmay Yüzbaşı Özgür Çağlayan ise, “Gemiler tarafından kullanılan son derece gelişmiş 1 adet düşük yakalanma olasılıklı radar, 1 adet seyir radarı, dijital seyir haritaları, otomatik tanımlama sistemi, hassas mevki koyma imkanı sağlayan kriptolu GPS ve çeşitli seyir yardımcıları vasıtası ile uluslararası denizcilik örgütünün kurallarına uygun emniyetli seyir icra edilmektedir" dedi.

Seyir esnasında, hücumbotların savaş hareket merkezi tanıtılarak bir helikopter senaryo gereği hücumbotları tehdit etmesi, posta çantası alma verme ve yangın eğitimi gerçekleştirildi.

Donanma Komutanlığı Kuzey Grup Komutanlığı'nda görev yapmakta olan Kılıç sınıfı hücumbotların boyu 62.4 metre ve azami genişliği 8.6 metre. 540 ton deplasmanlı olan hücumbotlarda 4 adet MTU dizel makine ile saatte 40 deniz mili üzerinde sürat yapılabiliyor. 50 personelin görev yaptığı hücumbotlar, harpoon güdümlü mermisi, 1 adet 76 mm top, 1 adet 40 mm top ve 2 adet 17 mm makineli tüfek ile donatıldı. Yapılan 6 saatlik tatbikatların ardından hücumbotları Poyraz Limanı'na döndü.

Editör: TE Bilişim