Türk Kılavuz Kaptanlar Derneğince düzenlenen Kılavuzluk Haftası'nın birinci günü İnciburnundaki KEGM Kılavuzluk İstasyonunda tören düzenlendi. İstasyona meslek şehidi kılavuz kaptan Fahrettin Aksu'nun adı verildi.

Törene Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Kıyı Emniyet Genel Müdürü Kapt Salih Orakcı, İzmir Bölge Müdürü Hızır Reis Deniz, İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz, KEGM Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Gani Aygün,  KEGM Gemi Trafik ve Kılavuzluk Daire Başkanı Olcay Özgürce, Deniz Hizmetleri Daire Başkanı Arslan Dede, Türk Klavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Dr. Kapt. Ali Cömert, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği Başkanı Müh. Selçuk Şenkal, Türkiye Denizciler Sendikası Başkanı Dr. Hasan Pekdemir,IMPA Başkan Yardımcısı Kapt Cahit İstikbal, EMPA Başkan Yardımcısı Kapt. İsmail Akpınar,Deniz Polisini Güçlendirme Derneği Başkanı Kaptan Saim Oğuzülgen, Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Adına Uzakyol Kaptanı Cahit Halil Güngördü ve çok sayıda davetli katıldı. 

Kapt Muhammer Arslantürk'ün kutlamanın açılış konuşmasını yapması ile birlikte romorkör ve pilot motorların siren sesi eşliğinde saygı duruşu ve istiklal marşının ardından, Pilot Motorları Deniz Şehitleri adına denize çelenk bıraktı.

Konuşmasını Yapmak üzere kürsüye çıkan Türk Klavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Dr. Kapt. Ali Cömert, geleneksel bir uygulama haline gelen bu etkinliğin bir camianın meslektaşlarına sahip çıkmasının en büyük örneklerinden biri olduğunu dile getirdi. Ayrıca Kıyı Emniyet Genel Müdürü Salih Orakcı'nın desteği ile istasyonun isminin Şehit Fahrettin Aksu olarak değiştirlmesinin kendileri için bir gurur kaynağı olduğuna değindi.

Kıyı Emniyet Genel Müdürü Salih Orakcı konuşmasında Türk Boğazları ve limanlarda seyir emniyetini arttıran en önemli faktörlerden birinin kılavuz kaptanlar olduğunu ve 15 Haziran 2010 tarihinde Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesine katılan kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin yanı sıra, Gemi Trafik Hizmetleri, Gemi Kurtarma, Seyir Yardımcıları ve Deniz Haberleşme Hizmetleri gibi seyir emniyetini arttıran tüm faktörlerin tek çatı altında toplanmasıyla hizmet bütünlüğünün sağlandığını söyledi.

Orakcı sözlerine şöyle devam etti: 'Mevcut durum itibariyle ülkemizin en büyük kılavuzluk teşkilatı olmanın bilinciyle Türk Boğazlarında ve kıyılarımızda daha hızlı, daha güvenli, ülkemize yakışır hizmetlerin verilmesinde herkesin üzerine düşen görevleri layıkıyla yerine getireceğine şüphem yoktur. Son yıllarda altın çağını yaşamakta olan denizciliğimiz, bu gelişimini Sayın Bakanımız Binali YILDIRIM’ın desteğiyle sağlamıştır. Çalışmalarımızda her zaman büyük destek sağlayan ve ufkumuzu açan Sayın Bakanımız kılavuzluğa verdiği önemi ile bunu tekrar hissettirmiştir. Bu destek çalışmalarımızın uluslararası alanda da takdir görmesine ve aktif görevler almamıza vesile olmuştur.'

Salih Orakcı Denizcilere hitaben Kılavuzluk görevinin ne kadar meşakkatli, ne kadar zor olduğunu, Kılavuz Kaptanların, seyir emniyetinin sağlanmasında bir anlamda görünmez kahramanları olduğunu söyledi. Orakçı sözlerine şöyle devam etti: 'Bu etkinliğe anlam katmak amacıyla, Sayın Bakanımız şu an bulunduğumuz İnciburnu Kılavuzluk İstasyonunu, bu günden itibaren Kaptan Fahrettin AKSU'nun ismi ile yaşatılması talimatını vermiştir. Böylece, diğer bir meslek şehidimiz Kaptan Lütfti BERK'in ismi ile anılan İstanbul Boğazının kuzey girişindeki kılavuzluk İstasyonu gibi, bundan böyle İstanbul Boğazı’nın güney girişi de Kaptan Fahrettin AKSU’nun ismi ile anılacaktır. Bu vesileyle tüm meslek şehitlerimizi bir kere daha anıyor ve Allah tan rahmet diliyorum. Kılavuz Kaptanlar Haftasının da Kılavuz kaptanlarımıza ve Türk denizciliğine faydalar sağlayacağı inancımla hayırlı olmasını temenni ediyorum. '

Kıyı EMniyet Genel Müdürü Salih Orakcı'nın ardından Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. Naiboğlu, konuşmasında denizciliğin zor ama çok eski,onurlu ve hasretleri buluşturan bir meslek olduğuna söyledi. Ayrıca Denizcilerin bir aile olduğu ve kendisinin de bu aileye mensup olduğundan dolayı onur duyduğunu dile getirdi. Başta Lütfü Berk ve Fahrettin Aksu olmak üzere bütün deniz şehitlerini saygıyla rahmetle andığını dile getirerek sözlerine son verdi.

Türk Kılavuz Derneği tarafından şehit Fahrettin Aksu, şehit Lütfü Berk ve İstasyonun adının değiştilmesi adına plaket töreni düzenlendi. Plaketler Lütfü Berk'in eşi ve çocukalarına, Fahrettin Aksu eşi ve çocuklarına Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Kıyı Emniyet Genel Müdürü Salih Orakcı ve Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Dr. Kapt. Ali Cömert tarfından verildi.

 

 

Editör: TE Bilişim