14 Aralık Salı günü (bugün) İTÜ Denizcilik Fakültesi Hamit Naci Amfisi'nde Kılavuz Kaptanlık Mesleği toplantısı gerçekleştirildi. “Kılavuzluk nedir? Kılavuz kaptan kimdir? Nasıl olunur? Kılavuzluğun tarihçesi” konularında katılımcılara bilgi verilen toplantıya çok sayıda katılım oldu. Başkanlığını İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil Güler'in yaptığı toplantıya konuşmacı katılımcılar Kapt Aykut EROL, Kapt. Ömür ÖZTAŞKIN, Kapt. Saim OĞUZÜLGEN, Kapt. M. Kamil MAMAT, Yrd. Doç. Dr. Murat KORALTÜRK, diğer katılımcılar ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Nil Güler, konuşmasında kılavuz kaptanlığın geçmişi, şuanki kılavuz kaptanlığı mesleğinin durumu ve konuşmacı katılımcılar hakkında öğrencilere bilgi verdi.

Kapt M. Kamil Mamat, konuşmasınsa öğrencilere kılavuz kaptan nasıl olunacağını, gerekli yeterliliklere nasıl sahip olunacağını anlattı. Kılavuz kaptanların kendi bölgesi dışında herhangi bir yerde kılavuz kaptanlık yapamayacağını söyleyen Mamat, bir kılavuz kaptanın kılavuz kaptanlık yaptığı bölgeyi çok iyi tanıması gerektiğine de değindi.

Kapt Aykut EROL, konuşmasında kılavuz kaptanlığın tarihi hakkında öğrencilere tedaylı bilgi verdi. Erol, kılavuz kaptanlığın gereksinim üzerine doğduğunu, insanların gemi ile bir yerden bir yere gitmeye başladığında ve ufak çaplı limanlar oluşmaya başladığında, gemi kaptanlarının karaya yaklaştıkları bölgelerdeki sığlıklar, kayalıklar ve akıntılar hakkında yeterli bilgileri olmadığı için gemilerin kaza yaptıklarını can ve mal kaybı yaşandığını söyledi. Böylece deniz ya da liman alanından gemiye alınarak, yerel bilgi ve tecrübesinden yararlanılan kişilere kılavuz kaptan ve bu yapılan işe de kılavuzlama adı verildiğini, kılavuzluğun gelişerek kılavuzluk hizmetleri olduğunu ve dolayısıyla kılavuzluk mesleğini ortaya çıkardığı söyledi.

Kapt. Erol Aykut'un ardından konuşma yapan Kapt. Ömür ÖZTAŞKIN, kılavuz kaptanların görevleri hakkında öğrencilere bilgi verdi. Kılavuz kaptanların çevre, mal, can kaybına dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Öztaşkın, denizlerde yaşanan kazaların nedenlerine değindi.

Kılavuz kaptanlığın kuralları hakkında tedaylı bilgi veren Kapt Ömür Öztaşkın kılavuz kaptan kurallarının önceden yazılı olmadığı gelişen süreç çerçevesinde yazılı hale gelmesi gerektiği ve geldiğini söyledi.

Doç. Dr. Murat KORALTÜRK, konuşmasında kılavuz kaptanlık mesleğinin ve kılavuz kaptanlık mesleğinin niteliklerinin belirlenmesinin çok uzun bir süreyi kapsadığını söyledi. Ayrıca kılavuz kaptanlık için eğitimin ve deneyimin çok önemli olduğuna değindi.

Konuşmaların ardından konuşmacı katılımcılara Türk Kılavuz Kaptanlığı Derneği Başkanı Dr. Kapt. Ali Cömert tarafından dernek adına plaket taktim edildi.

Plaket töreni sonrasında konuşmacılar öğrencilerin ve katılımcıların sorularını cevapladı.

 

Editör: TE Bilişim