Kamudaki Kılavuz Kaptanlar için "Hüsran" Toplu Sözleşme

Türkiye Denizciler Sendikası ile Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasında devam eden 11. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri geçtiğimiz Çarşamba günü sonuçlandırıldı. Buna göre sendika bağlısı çalışanlara, Hükümet ve Türk-İş in ortak belirlemiş olduğu %8+%4 lük zam dışında herhangi bir artış sağlanamadı. 
İmzalanan TİS, sendikaya üye olan diğer çalışan kesimlerce fazla eleştiriye uğramazken, yıllar içerisinde dolar bazında en büyük gelir kaybını yaşayan kılavuz kaptanlar kesiminde ise büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Kılavuz kaptanlar, sendikadan çıkmak dahil çeşitli çözüm yolları üzerinde çalışıyor.

Özel sektör ile ücret farkı çok büyüdü

Özellikle son dönemde doların da değer kazanmasıyla özel kılavuzluk kuruluşları ile kamu kesimindeki kılavuz kaptanlar arasındaki gelir farkı 1/3 oranına ulaştı. 
Kamu kesimindeki kılavuz kaptanlar bu büyük gelir kaybından sonra gözlerini toplu sözleşmeye çevirmişlerdi ve bu toplu sözleşme döneminde farkın biraz olsun azalmasını umuyorlardı. 
Ancak, Türkiye Denizciler Sendikasının içerisinde sayı olarak aslında marjinal bir kesimi teşkil eden kılavuz kaptanlar, sendikanın üzerinde daha geniş üye sayısı ile imzalama baskısı kurulması karşısında gerekli etkinliği sağlayamadı. Bu nedenle Sendika, grev hakkını kullanmayı bile düşünmeksizin hiçbir ilave hak alamadığı sözleşmeyi imzaladı. 

En yüksek zam, 2007 yılında alınmıştı

Kamuda çalışan kılavuz kaptanlar, tarihlerinin en yüksek reel ücret zammını 2007 yılında Turhan Uzun’un Türkiye Denizciler Sendikası Başkanı, Kaptan Cahit İstikbal’in Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı olduğu dönemde almışlardı. 
Bu dönemde en düşük kılavuz kaptan geliri aylık 3000 dolar karşılığı TL den  toplu sözleşme sonrası 4600 Dolar karşılığı TL’ye yükselerek o dönem özel sektörde verilmekte olan ücretlerin de üzerine çıkmıştı. O dönem yapılan çerçeve anlaşma %10 iken, kılavuz kaptanlar %50 ye varan oranda zam almışlardı. 
Kılavuz kaptanların geliri o dönemden bu yana sürekli eriyerek bugünlerde 2500 dolar seviyelerine kadar düştü. 

Editör: TE Bilişim