Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD), Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkıp, dünya geneline yayılan Covid-19 salgınıyla ilgili bir açıklama yayınladı.

Hizmet durabilir

Uluslararası sefer yapan gemilerin ülkemiz liman sahalarına varmadan çoğu zaman kılavuz kaptanların bu gemilerle ilk teması gerçekleştirdiği vurgulanan açıklamada, “Bir bölgede herhangi bir kılavuz kaptanın veya personelin bu virüse vaka olması halinde hizmet veren en az 2 vardiya (yardımcı personel ve aileleri de dâhil) 14 gün süre ile karantinaya alınacak ve kılavuzluk hizmeti nerede ise duracaktır” denildi.

TKKD Yönetim Kurulu Başkanı Kılavuz Kaptan Muhammer Arslantürk imzasıyla yayınlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı :

İşte TKKD’nin çözüm önerileri

14 gün şartı aranmalı

Hizmet talebinde bulunan gemilerin son 14 gün içerisinde, Sağlık Bakanlığı’nca duyurulan riskli ülke limanlarına uğrağının olması veya bu ülke vatandaşlarının veya bu ülkede bulunan üçüncü ülke vatandaşlarının son 14 günde gemiye katılmış olmaları durumunda; virüsün kuluçka dönemi olan 14 günlük sürenin tamamlanması şartı aranarak (birçok ülkede uygulanmaya başladığı gibi) adından Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nce yapılacak kontrol denetimi sonrası bu gemilere kılavuzluk hizmeti verilmelidir. ( karantina süresi )

Vardiye çıkışı test yapılmalı

Kılavuzluğun çalışma şartları gereği, vardiya usulünde ve ekip halinde (bazı teşkilatlarda vardiyada 25 kılavuz kaptan ve destek hizmetlerinde birçok yardımcı personel çalışmaktadır) olması ve en az 2 gün süren vardiyalarda kılavuz kaptanların son 14 gün içerisinde riskli limanlardan gelenler dâhil birden fazla gemide, her bir gemi için en az 1,5 saat hizmet veriyor olmaları virüsün bulaşma ihtimalini arttırmaktadır. Bu durum toplum sağlığı açısından da büyük risk oluşturabileceği için istasyonlarda görev alan kılavuz kaptan ve tüm personele vardiya çıkışlarında Covid-19 testi yapılmalıdır.

Gemide kontrol yapılmalı

3) Gemilerin verdiği sağlık beyanın gemide yapılan detaylı bir kontrol sonucu olmadığı ve virüsün sebep olduğu hastalığın belirtilerinin dışarıdan ancak virüsün kuluçka süresi sonunda tespit edilebildiği dikkate alındığında; Sağlık Bakanlığı’nca duyurulan riskli ülke limanları harici limanlardan gelen gemilere, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü personelince bilfiil gemi üzerinde -hava şartları ya da mücbir sebep nedeni ile gemiye çıkılamaması halinde ise şartlar uygun olana kadar gemiler bekletilerek- gerekli kontrollerin yapılması sonrasında Serbest Pratika düzenlenerek kılavuzluk hizmeti verilmelidir.

Uyarılar duyurulmalı

Türk Radyo, Gemi Trafik Hizmetleri ve gemi ilgilisi acenteler vasıtasıyla kılavuz kaptan talep eden tüm gemilere Covid-19’a karşı aşağıdakilerle kısıtlı olmamak kaydıyla gerekli tedbirleri almaları hususunda uyarılar yapılmalıdır.

a) Köprü üstünde gemi ve seyir emniyetini zafiyete uğratmayacak şekilde asgari personel bulundurulmalıdır,

b) Kılavuz kaptan ile temas halinde olabilecek tüm personel bireysel koruyucu önlemleri almış olmalıdır,

c) Kılavuz kaptan almadan önce köprü üstü dezenfekte edilmelidir,

d) Kılavuzluk hizmeti sırasında köprü üstünde mecbur kalınmadığı sürece vardiya değişimi yapılmamalıdır.

e) Gerekli tedbirleri almayan veya risk teşkil ettiğinden şüphe duyulan gemilere hizmet vermeme yetkisi kılavuz kaptana verilmelidir.

f) Acenteleri vasıtası ile özellikle risk taşıyan limanlardan gelen gemiler Türk Liman ve Boğazlarına gelmeden önce 14 günlük kuluçka dönemini geçirmiş olmaları hususunda uyarı yapılmalıdır.

5) Tüm teşkilatlarda kılavuz botları el dezenfektanı, ergonomik, uygun standartta yeterli sayıda maske, tek kullanımlık koruyucu tulum ve steril eldiven ile donatılmalıdır.

6) Tüm teşkilat istasyonları, araçlar ve kılavuz botlarında vardiya değişimlerinde dezenfektasyon işlemi yapılmalıdır.

Editör: TE Bilişim