Kılavuz Kaptanlar Haftası etkinliklerinin son gününde Marmara Otel'de 'Kılavuz Kaptan ve Seyir Emniyeti' toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Kıyı Emniyet Genel Müdürü Salih Orakcı, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, TOBB Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yüce, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Kapt. Dr. Ali Cömert, Impa Başkan Yardımcısı Kapt Cahit İstikbal, Kapt. Tuncay Çehreli (IALA-VTS Komitesi Başkanı), Kapt. İsmail AKPINAR (EMPA Başkan Yardımcısı), Kapt. Aykut EROL, (Deniz Kılavuzluk A.Ş. Genel Müdürü, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Eski Başkanı), Prof. Dr. Sezer ILGIN (İTÜ Denicilik Fakültesi Deniz Hukuku Öğretim Üyesi, Deniz Hukuku Derneği Başkanı) İtü Denizcilik Fakültesi Dekanı Nil Güler, Gemimo Başkanı Müh. Feramuz Aşkın, Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği adına Kapt Cahit Güngördü, İtü Denizcilik Fakültesi Sosyal Yardımlaşma Vakfı adına Müh Bülent Temur, İtü Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği Başkanı Müh. Selçuk Şenkal, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Deniz Şube Müdürlüğü adına komiser Bilgehan Sanal sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kılavuz kaptanlar katıldı.

Açılış konuşmasını Türk kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Kapt. Dr. Ali Cömert yaptı. Konuşmasında Cömert, Kılavuz Kaptanlar Haftası çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetler hakkında misafirlere bilgi verdi.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli Kılavuz kaptanlığın zor bir meslek olduğunu söyledi.  Ayrıca Şevli, Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Özkan Poyraz'ın kendisinden katılımcılara iletmek istediği iki konu hakkında bilgi verdi. Kılavuz kaptan yönetmeliğinin Ulaştırma Bakanı tarafından imzalanmış olup Başbakanlığa gönderildiği VTS operatörünün Kılavuz kaptana geçişi, bu geçiş için 50 yaş sınırının kaldırılması ve ingilizce dil sınavının gerekli olmadığı bilgisini verdi.

Kıyı Emniyet Genel Müdürü Salih Orakcı, konuşmasına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Kılavuz Kaptanlar Haftasına yönelik mesajını ileterek başladı. Orakcı, konuşmasında Montrö Boğazlar antlaşmasına göre boğazlarda kılavuz kaptan almak ihtiyari olmakla beraber 1936 şartlarının artık mevcut olmadığını boğazlarda bugün 300 metreye yakın süper tankerlerin seyrettiğini bu yüzden kılavuz kaptan almadan gemilerin seyir etmesinin büyük risk taşıdığını söyledi. Salih Orakcı konuşmasına şöyle devam etti: 'IMO'nun A827-19 no'lu kararında İstanbul- Çanakkale Boğazlarında kılavuz kaptan almak adeta zorunluluk seviyesinde şiddetle tavsiye edilmektedir. Ama ne yazıkki uğraksız geçiş yapan gemilerde kılavuz kaptan alma oranı % 40'lar seviyesindedir. Kazanılacak 3-5 bin doların büyük bir çevre felaketine dönüşmemesi için kılavuz kaptanlara ve bayrak devleti ülkelerine, liman devleti ülkelerine, gemi kaptanları ve donatanlara, Türkiye kıyı devleti olarakta bizlere önemli görevler düşmektedir.'

Konuşmaların ardından Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği adına konuşmacılara ve destekçi kuruluşlara plaket verildi.

IMPA Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal, konuşmasında IMPA'nın kulavuzluk mesleğine nasıl baktığı ve bu meslek için geliştirdiği çalışmalar konularında katılımcılara bilgi verdi. IMPA'nın amacının bilgi ve deneyimlerin paylaşılacağı ortak uluslararası forum olmak olduğunu söyleyen İstikbal, bu forumda kılavuz kaptanların, kılavuz kaptan kuruluşlarının gelerek bilgi ve deneyimlerini anlatarak kazaların önlenmesi, seyirlerin daha güvenli daha emniyetli yapılabilmesi olduğuna değindi. Ayrıca kılavuzlukta rekabetin IMPA için önemli olduğunu söyleyen İstikbal, rekabetin kılavuzluğu en çok tehdit eden unsur olduğuna da değindi.  

IALA-VTS Komitesi Başkanı Tuncay Çehreli, konuşmasında kılavuz kaptanlık mesleğinin özveri,yetenek ve bilgi gerektirdiğini söyledi. Ayrıca Kılavuz Kaptanların kişisel olarak emniyetine yeteri kadar önem verilmediğine de değindi.

EMPA Başkan Yardımcısı Kapt. İsmail AKPINAR, konuşmasında kılavuz kaptanların özel insanlar olduğunu söyledi. Ayrıca Akpınar, kılavuz kaptanlara dünya çapında nasıl bakıldığını kılavuz kaptanların insanlar ve kuruluşlar üzerinde nasıl bir izlenimi olduğunu detaylarına değindi.

TOBB Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yüce, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan adına konuşma yaptı. Konuşmasında DTO'nun bir sivil toplum örgütü olmadığını anayasaya göre kurulmuş bir oda olduğunu söyledi. Yüce, sözlerine şöyle devam etti: 'DTO tamamen kamu denetimine tabidir. hareketleri belli bir çerçevededir. Diğer sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisindedir. Taktir ettiğim 2 kuruluş var. Bunlar Defamed ve Türk Kılavuz Kaptanlar Derneğidir. ancak dernekteki iç çekişmelerden rahatsız oluyoruz. Bunları görmek ve duymak istemiyoruz. Derneğe her türlü desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz.'

Kapt Aykut Erol Deniz Kılavuzluk A.Ş. Genel Müdürü, konuşmasında kılavuz kaptanlığın tarihi hakkında katılımcılara tedaylı bilgi verdi. Erol, kılavuz kaptanlığın gereksinim üzerine doğduğunu, insanların gemi ile bir yerden bir yere gitmeye başladığında ve ufak çaplı limanlar oluşmaya başladığında, gemi kaptanlarının karaya yaklaştıkları bölgelerdeki sığlıklar, kayalıklar ve akıntılar hakkında yeterli bilgileri olmadığı için gemilerin kaza yaptıklarını can ve mal kaybı yaşandığını söyledi. Böylece deniz ya da liman alanından gemiye alınarak, yerel bilgi ve tecrübesinden yararlanılan kişilere kılavuz kaptan ve bu yapılan işe de kılavuzlama adı verildiğini, kılavuzluğun gelişerek kılavuzluk hizmetleri olduğunu ve dolayısıyla kılavuzluk mesleğini ortaya çıkardığı söyledi.

İTÜ Denicilik Fakültesi Deniz Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezer Ilgın, konuşmasında kılavuz kaptanlığın denizcilik sektörünün en zor mesleğini olduğunu söyledi. Ilgın, Kılavuz Kpatanlığın yönetmeliği, görev ve sorumlulukları hakkında bilgi verdi.

 

 

Editör: TE Bilişim