Kuzey Denizinde Norveç'in İsveç sınırına yakın bölgede yer alan Helgeroa Limanı yakınlarında 3.000 ton kostik soda yüklü Türk bayraklı 119 metre uzunluğundaki tanker Simay G, karaya oturmaktan kılavuz kaptanın dikkati sayesinde kurtuldu. 

SeaNews Turkey haberportalında (www.seanews.com.tr)  yer alan habere göre, dün sabah (9 Kasım) 03:30 sıralarında meydana gelen olayda, Fugloya bölgesinin Kuzey kısmında görevini tamamlayan Norveç'li kılavuz kaptan gemiden ayrıldı. Kendisini gemiden alan motora binen kılavuz kaptan, bu esnada tankerin 180 derece rota değiştirerek geçiş yolu rotasından çıktığını ve karaya doğru yöneldiğini farketti.

Kılavuz kaptan hemen bölgedeki Trafik Kontrol Merkezi'ni uyararak geminin acil olarak rotasını değiştirmesi konusunda uyarılmasını sağladı. 

Trafik Kontrol Merkezi, gemiye sığ sulara doğru ilerlemekte olduğunu bildirerek acilen rota değiştirmesi talimatı verdi. 

Merkez, aynı zamanda Brevik limanında konumlu bir römorköre de bölgeye hareket etmesi talimatı verdi. Ancak römorköre ihtiyaç kalmadı. Tanker, karaya yarım gomine (Yaklaşık 90 metre) mesafe kalan dönmeyi başararak yeniden normal rotasına girdi. 

Brevik Trafik Kontrol Merkezi Müdürü Per Einar Johnsen, kazaya yakın durumun denizde ansızın her şeyin bir anda normalden kazaya dönüşebileceğini gösterdiğini belirtti. 

Johnsen, gemide herhangi bir makine veya dümen arızası olmadığını, ancak gemi mürettebatının gidilecek rota konusunda kararsız olduğun gözlemlediklerini söyledi. 

Kılavuz kaptanların Langesunde Körfezi'nin dışına kadar kılavuzlamaya devam etmeleri konusunda ise Johnsen şöyle konuştu: 

"Bizim burada yaptığımız dengeyi sağlamak. Güney yönlü 12 m/sn esen bir rüzgar var. Burada kılavuz kaptanın emniyetle gemiden inebilmesini de dikkate almak durumundayız. Ancak kılavuz kaptan gemiden inse bile körfez boyunca gemiyi izlemeye devam etmektedir" 

Editör: TE Bilişim