Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, hizmet içi eğitimde önemli bir karar aldı. Her yıl 10 kılavuz kaptan "Manned Model Eğitimi" ne gönderilecek.

Konuyla ilgili açıklama, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği internet sitesinde yapıldı.

Açıklamada, derneğin düzenlediği "Meslek şehitlerini anma ve kılavuz kaptanları tanıtma haftasının, kılavuz kaptan ve kılavuz kaptanın eğıtımı” konulu panelinin" amacına ulaştığına değinilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Kılavuz kaptan eğitiminin temeli, kılavuz kaptan adaylığından başlayarak gemilerde kazandigi pratik deneyimdir. Diger tarafda simulatörde sınırlarının bilinmesi şartıyla kılavuz kaptan egitiminde faydalıdır. Ancak simülatör eğitiminin destekleyici bir eğitim aracı olması yanında , kılavuz kaptanların zamanı geldiğinde, iyi olmak ve en iyi olmak arasındaki tüm farkı yaratacak, bazı refleksleri kazanmaları için en iyi eğitim yolunun insanlı model gemilerde eğitim almaları ile mümkün olabileceğine inancımız tamdır. Bu yüzden de ülkemiz denizcilik endüstrisinin emniyet zincirinin önemli unsurları olan kılavuz kaptanların, gemi kaptanlarının, gemi zabitlerinin eğitimi için, ülkemizde insanlı model gemi eğitim merkezi kurulması gereklidir. Kılavuz kaptanların, gemi kaptanlarının, gemi zabitlerinin eğitimi için, ülkemizde insanlı model gemi merkezi kurulması konusunda tüm türk denizcilik sektörü ve avrupa birliği yöneticileri ile çalışmalara başladığımızı bilmenizi isteriz.


Bu panele, itü denizcilik fakültesi dekanı Prof Dr.. Nil Güler, moderatör ve panelist IMPA başkan yardımcısı kapt. Cahit İstikbal, DEKAŞ genel müdürü kapt. Aykut Erol, Deniz Ulaştırması eski Gn .Müdürü kapt . Özkan Poyraz, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Kaptan İsmail Akpınar  ve panele katılan kılavuz kaptanların aktif istiraki sonucunda gerçekten çok iyi sonuçlar elde edilmistir. Bu panelin sonucunda, en son ‘’traınıng on manned models’’ (insanlı model gemilerde eğitim) eğitiminin önemi ve tüm kılavuzluk teşkilatlarının, bu eğitimi bünyesindeki kılavuz kaptanlara verilmesi için teşvik edilmesi ve bu eğitimin ülkemizde verilebilmesinin alt yapı çalışmalarının başlatılması için gerekenin yapılması tavsiye kararı çıkmıştır.


KEGM bu çalışmalarımıza çok çabuk karşılık verdi. Her sene kendi bünyesindeki 10 (on) kılavuz kaptanı yurt dışında insanlı model gemilerde (traınıng on ’manned models) eğitimini almaları için gerekli bütçenin çıkarılması hususunu 2013 yılı planlamasına aldı. İnşallah bu öncü hareket diğer kılavuzluk teşkilatlarına iyi bir örnek olur ve tüm kılavuz kaptanlarımız mesleklerinin olmaz ise olmaz bu eğitimlerini, teşkilatlarının yardımlarıyla alırlar.

Bu vesile ile KEGM’ne , türkiye’nin en çok kılavuz kaptanına sahip olan teşkilat olması sebebiyle, böyle bir öncülük yaptığı için yönetim kurulumuz adına tekrar teşekkür eder ve aynı zamanda yeni yılımızın hepimize sağlık,mutluluk ve huzur getirmesini dilerim."

Progress

Manned Model Nedir?

Manned Model,  gemilerin 1/25 ölçeğinde küçültülmüş modelleridir. Bu model gemiler, profesyonel denizcilerin gemi kullanma sanatını geliştirmeleri amacıyla kullanılır. Eğitim alan ve eğitim veren model geminin üzerine binerek gerçek koşullarda manevra deneyimi yaşarlar. Gemiye baş pervane, römorkör gibi yardımcı ünitelerin etkisi de verilebilir. Model teknelerde gerçek gemilerdeki ağırlık/pervane gücü oranı korunur. Katılımcılar, gerçek ortamda rıhtıma yanaşma, kalkma, dar kanalda seyir, squat etkisi, sığ su etkisi gibi konularda kendilerini geliştirebilirler. Bu kurslara daha çok gemi kaptanlığına yükselecek 2. kaptanlar ile ileri manevra teknikleri üzerinde kendini geliştirmek isteyen gemi kaptanları ve kılavuz kaptanlar rağbet etmektedir. Dünya genelinde önemli denizcilik kuruluşları ve kılavuzluk ve römorkörcülük hizmeti veren kuruluşlar her yıl belli oranda bu kurslara eğitim almak üzere katılımcı gönderir.

Editör: TE Bilişim