Kiel Kanalı kapandı, Avrupa felç olabilir

62 Deniz Mili (100 KM) uzunluğunda olan ve gemilerin Kuzey ve Baltık denizlerinden dolaşmalarını önleyerek 450 kilometrelik bir kestirme sağlayan Kiel kanalı, iki havuzunun uzun süre ihmal edilmesinden dolayı büyük gemilerin geçişine kapatıldı.

Seanews Turkey'de yer alan habere göre, kanal, Almanya Federal Hükümetinin kontrolü altında. Ancak kanalın bakımı konusu yıllardır Berlin ile eyalet arasında anlaşmazlık konusu. Geçtiğimiz yıl, Federal Hükümet, Kanalın bakımı için ayrılan bütçeyi 60 Milyon Euro'dan 11 Milyon Euro'ya düşürdü. 

Kiel kanalı, tüm Avrupa için olduğu kadar, Rotterdam'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci limanı olan Hamburg Limanı için de  büyük önem taşıyor. Hamburg Limanına yanaşan her üç konteyner gemisinden birisi Kiel kanalı yoluyla geliyor. Baltık Ülkeleri ve Rusya Hamburg Limanı için Kiel Kanalını kullanıyor.

Geçtiğimiz Çarşamba gününden bu yana bakımsızlıktan tam kapasite kullanılamayan 2 havuz nedeniyle Kiel kanalından sadece küçük tonajdaki az sayıda gemi geçebildi. Durum böyle devam ederse büyük konteyner gemileri 450 kilometrelik uzun yolu kullanmak zorunda kalacak. Eyalet yetkilileri Alman Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer'i zamanında önlem almamakla suçladı.

Editör: TE Bilişim