Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, fasıl açılmasının yanı sıra Kıbrıs'taki gelişmeleri de yakından takip edeceklerini belirterek, ''Kıbrıs'ta bir limana liman formülümüz var” dedi.

Kıbrıslı Rumların da bu konuda hakkaniyeti ve doğru tercihi seçebilme erdemini göstermeleri takdirde birçok farklı faslın önündeki engelin kalkacağını vurgulayan Bağış, “Fasılların açılması için Litvanya'nın hazır olduğunu gördük. Onlar da bu süreçte bize destek vermeye devam edecek'' şeklinde konuştu. Bağış ''AB sürecinin yavaşladığı yönündeki eleştiriler devam ediyor. Bakanlığınızca da hazırlanan bir rapor var ve anlaşıldığı kadarıyla Türkiye boş durmuyor. Bu gelişmeler dışarıya gereğince yansıtılabiliyor mu?'' şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

“AB TÜRKİYE’NİN HIZINA YETİŞEMİYOR”

''Bunu dışarıya aksettiriyoruz. Bakın dün, TBMM'de uluslararası göçle ilgili kanun tasarısı kabul edildi, Cumhurbaşkanımızın onayına sunuldu. Bugün komisyondan açıklamalar geldi. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ve içişlerinden sorumlu üyesi Cecilia Malmström'den de çok pozitif açıklamalar geldi. Türkiye her geçen gün yeni bir reform adımını ortaya atıyor, asıl yavaşlayan AB iradesidir. AB, Türkiye'nin hızına yetişemiyor.''

“HİÇBİR KRİZ SONSUZA KADAR SÜRMEZ”

Bağış, AB'ye içinde bulundukları ekonomik durum nedeniyle anlayış gösterilmesi gerektiğini dile getirerek, hiçbir krizin sonsuza kadar sürmeyeceğini kaydetti. Türkiye'nin yüzde 8 bin faizleri geride bırakarak dünyanın en dinamik ekonomilerinden biri haline geldiğini vurgulayan Bağış, ''AB de bu krize eninde sonunda son verecek, Türkiye'nin önemini yeniden anlayacak ve süreç hak ettiği noktaya gelecektir'' dedi.


AB, İSLAMOFOBİ VE TÜRKİYE

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin çoğunluğu Müslüman bir nüfusa sahip olmasının AB için önemli bir değer olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: ''Türkiye'nin Müslüman oluşu AB'nin üstünde titremesi gereken bir gerçektir. İslam, artık AB'nin bir gerçeğidir. Evet, Türkiye Müslümandır, elhamdülillah Müslümandır. Türkiye'nin Müslüman olması AB için çok büyük bir avantajdır. Hem 1,5 milyarlık İslam alemine ulaşabilmek hem 3 milyarlık insanlık alemindeki kendini batıdan izole edilmiş kesime ulaşabilmek hem de daha önemlisi kendi içerisinde 35-40 milyona yaklaşan Müslüman ile kucaklaşabilmek, kendi nüfusunun neredeyse yüzde 10'una yaklaşan kesimiyle uzlaşabilmek adına Türkiye'nin AB süreci çok önemlidir.''

“LİTVANYA’NIN BAŞKANLIĞI ÖNEMLİ”

Almanya'nın nüfusunun yüzde 9'unun, Fransa'nın da yüzde 11'inin Müslüman olduğunu anımsatan Bağış, AB genelinde Müslüman nüfusun her geçen gün arttığını aktardı. Litvanya'nın 1 Temmuz'da AB Dönem Başkanlığı'nı devralacak olmasının önemine vurgu yapan Bağış, Baltık ülkelerinin Türkiye'nin AB sürecine her zaman destek verdiğini, Türkiye'nin de onların NATO üyelik sürecine desteklediğini anlattı.

“ONLARDA BUGÜN BİZİMLE DAYANIŞMAYI PAYLAŞIYORLAR”

Baltık ülkeleri Ruslar tarafından işgal edildiğinde Türkiye'nin o işgali hiçbir zaman tanımadığını kaydeden Bağış, ''Hiç unutamadıkları dayanışmayı onlar da bugün AB sürecinde bizimle paylaşıyorlar'' dedi.

“KIBRIS’TAKİ GELİŞMELERİ TAKİP EDECEĞİZ”

Bağış, fasıl açılmasının yanı sıra Kıbrıs'taki gelişmeleri de yakından takip edeceklerini belirterek, ''Kıbrıs'ta bir limana liman formülümüz var” dedi. Kıbrıslı Rumların da bu konuda hakkaniyeti ve doğru tercihi seçebilme erdemini göstermeleri takdirde birçok farklı faslın önündeki engelin kalkacağını vurgulayan Bağış, “Fasılların açılması için Litvanya'nın hazır olduğunu gördük. Onlar da bu süreçte bize destek vermeye devam edecek” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim