Keskin nişancılar korsanları vurdu      
  
Somali açıklarında 5 gündür bir cankurtaran teknesinde rehin tutulan Amerikalı gemi kaptanı Richard Phillips’in filmlere konu olabilecek bir operasyonla kurtarıldığı ortaya çıktı. ABD Başkanı Barack Obama’nın emriyle savaş gemisine indirilen keskin nişancılar, rehinenin başına namlu dayayan korsanları aynı anda birer kurşunla vurdu. Başkan Obama ve orduya övgü yağıyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray koltuğunu devraldıktan sonra karşılaştığı ilk uluslararası rehine krizi için, ilk kez askeri operasyon emri verdi. Obama’nın iki kez verdiği talimatın ardından düzenlenen operasyonla, Somalili korsanların elinde rehin bulunan Amerikan Maersk Alabama kargo gemisinin kaptanı Richard Phillips kurtuldu.

Obama, cankurtaran botunda rehin tutulan kaptanı Phillips’in kurtarılması için güç kullanılmasına, cuma akşamı onay verdi. Obama, ertesi gün ise daha fazla asker ve teçhizat sağlanması için, ilk emrini yeniledi. Son talimatın ardından Navy Seal komandoları, operasyon düzenleyerek kaptanı kurtardı. Obama’nın tüm süreci yakından ve titizlikle izlediği, yetkililerden konuyla ilgili 17 kez brifing aldığı öğrenildi.

Film gibi operasyon

ABD donanmasının yaptığı operasyonla ilgili ayrıntılar da su yüzüne çıkmaya başladı. CNN TV’sine göre, operasyon, keskin nişancı Seal komandolarının paraşütle gizlice denize indirilmeleriyle başladı. Komandolar, David Fowler komutasındaki Bainbridge fırkateyni tarafından toplandı.

ABD savaş gemisinden 30 metre ötedeki filikada, 2 milyon dolar fidye isteyen korsanlar kaptan Phillips’i beş gündür rehin tutuyordu. Korsanlar, Kalaşnikof tüfeklerini rehineye doğrultmuş bekliyorlardı. Merkez Komutanlığı’na bağlı donanma komutanı Amiral William Gortney, korsanların rehineyi öldürmek üzere olduklarını saptayarak, operasyon için düğmeye bastı. Bunun üzerine fırkateynin kıç bölümünde mevzilenmiş olan keskin nişancı Seal komandoları, eli silahlı üç korsanı kafalarından vurarak öldürdü. Kimliğinin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir ABD’li yetkiliye göre, kaptan Phillips aniden denize atladı ve bunu fırsat bilen keskin nişancılar, üç korsanı vurdu. Dördüncüsünü ise tutukladı.

Korsanlar, Fransız ile Amerikalıların 2 ayrı rehine kurtarma operasyonunda 5 korsanın öldürülmesi üzerine, intikam tehdidinde bulundu.

Korsanlara karşı sürekli tatbikat yapardık

Maersk Alabama gemisinde geçtiğimiz yıl kaptan Richard Philips’in emrinde 4 ay Somali açıklarında çalıştığını söyleyen Erdekli gemici Selahattin Savak (48), Philips’in emniyete çok önem veren, sürekli kontrol isteyen, displinli ve denizciklik kurallarına yüzde yüz uyan bir kaptan olduğunu, ancak personelin aşırı disiplinden rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Üzerinde eski gemisinin üniformasıyla Hürriyet’in New York bürosunu ziyaret eden Savak, geçen yıl Maersk Alabama’nın güvertesinde gözcü olarak çalıştığını, kaptan Philips’in Somali açıklarından geçerken korsanlardan korunmak için gemiyi 200 mil açıktan geçirdiğini ve olası bir korsan saldırısına karşı sürekli tatbikat yaptıklarını anlattı.
 
 

Editör: TE Bilişim