Karamehmet'in en büyük pişmanlığı

Çukurova Holding'in patronu Karamehmet, enerji bağımlılığını azaltmada rol almaya hazırlanıyor.

Karamehmet Irak'taki şirketi Genel Enerji ile Kıbrıs'ta doğalgaz ve petrol araştırmaları yapmak istediğini  söyledi

Uzun süredir sessizliğini koruyan Çukurova Holding bünyesindeki Turkcell, Digitürk ve BMC gibi şirketlerin patronu Mehmet Emin Karamehmet, Malatyalı İşadamları Derneği'nin (MİAD) toplantısında ortaya çıktı. MİAD'ın 48'inci aylı toplantısına katılan Karamehmet hem Türkiye ekonomisi hem de kendi projeleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Kumar oynadık kazandık

Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltmada rol almak için Irak'ta İngiliz Vallares firmasıyla ortaklık yaptığı Genel Enerji şirketiyle Kıbrıs'ta petrol ve gaz araştıracağını belirten Karamehmet, "Irak'ta, özellikle Kuzey Irak'ta bize ait alanda çok büyük gaz rezervleri var. Kumar oynadık ve kazandık. 2016'dan önce Türkiye boru hatları yapmalı" dedi.
Bir dernek üyesinin "Türkiye'nin sismik gemisi yok. Siz böyle bir gemi işine girer misiniz?" sorusuna cevap veren Karamehmet, şöyle konuştu: "Biz gemicilikle sadece kuru yük ve tankerlerle çalışıyoruz. Gemicilikte büyük kriz var. Keşke 2 sene önce tüm gemilerimizi satsaydık. 2013'e kadar da hareket görünmüyor. Bugün böyle gemiler 8-10 milyon dolar. Oysa bir LNG gemisi 150 milyon dolar. Ben sismik gemi ile ilgilenmiyorum. Ancak şunu söyleyebilirim, Kıbrıs'ta Irak'taki şirketimizle petrol ve gaz araştırmasına girmek istiyorum."

Irak'ta mutlaka olmalıyız    


Afrika'dan sonra Irak'ın bulunmamız gereken ikinci pazar olduğunu kaydeden Karamehmet, "Burada çok büyük imkanlar var. Basra'da da yerimizi almamız" dedi. Karamehmet, KOBİ'lere de Afrika pazarına gitmeleri tavsiyesinde de bulundu.

2012 ile ilgili değerlendirmelerinde bu yıl içinde Türkiye için yüzde 4 büyüme öngörüldüğünü belirten Karamehmet, "Ben bunun daha yüksek olacağını düşünüyorum. Şayet Yunanistan meselesi çözülürse Türkiye yüzde 5 bile büyüyebilir" şeklinde konuştu.

1 trilyon dolara ulaşabiliriz


Merkez Bankası'nın para politikalarıyla makro ekonomiye yardımcı olduğunu da aktaran Karamehmet, 2012'nin çok iyi geçeceğini düşünüyor. 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefine de değinen Karamehmet, "2023 hedefi bence çok düşük. 500 milyar doların kat kat üstüne çıkılması lazım. 1 trilyon dolara bile ulaşabiliriz" yorumunu yaptı.

Özer Çiller, zoruyla medyaya girdim


Bugüne kadar iş hayatında çok hatalar yaptığını söyleyen Karamehmet, "En büyük hatam medyaya girmekti. Çünkü çok riskli bir olduğunu düşünüyorum. Beni medyaya girmeye Özer Çiller zorladı" diye konuştu. Kendi hatalarını sıralarken, "Size devletin yaptığı hatalar nelerdir?" sorusuna Karamehmet, "Of ki of, onların sayısı çok" dedi ve bunun nedenini de dedesinin "Siyasetten uzak dur" ilkesine bağlı kalmaktan kaynaklandığını bu nedenle de yalnız kaldığını anlattı.

Turkcell Türk kalmalı


Karamehmet, Turkcell'in ortakları TeliaSonera ve Rus Alpha ile yaşadığı sorunların çözülmesi için çok çalıştıklarını belirtirken, şöyle konuştu: "Turkcell için çok çalışıyoruz. Türkiye için büyük bir marka olduğu da bir gerçektir. Turkcell'in Türk markası olarak kalması gerektiğini düşünüyorum. Afrika'daki 14 ülkenin kullandığı GSM şirketini alacaktık ancak ortaklarımız engelledi. Bunu alsaydık iş dünyamızın o ülkelerde öne açılırdı.î

Fenerbahçe düşürülmesin


Mehmet Emin Karamehmet, futbolda şike ve Digitürk'le ilgili açıklamalar da yaptı. Digitürk ihalesine katkısı olmadığını, genel müdüre destek olmak amacıyla ihalede bulunduğunu ifade eden Karamehmet, "Şikede zararımız olduğu doğrudur. Ama iş dünyasında zarar ve kâr olacaktır. Digiturk olarak çekilmeyi düşünmüyoruz. Kümeden düşme konusunda da Fenerbahçe'nin ise düşmesini istemem" şeklinde konuştu.

Bankacılığı hiç sevmedim

Pamukbank ile Yapı Kredi'nin eski sahipleri olmasına rağmen bankacılığı hiç sevemediğini belirten Karamehmet, ancak, bu iki bankanın sektöre çok bankacı yetiştirdiğini dile getirdi. Karamehmet, "İlk zamanlar İstanbul'da kimseyi tanıyordum. Bu nedenle okul arkadaşlarımla bu işi yaptım. Bu alanda Hüsnü Özyeğin'in eline kimse su dökemez" dedi.

Editör: TE Bilişim