Denizlere Kıraç imzası

Türkiye'nin ilk seri yelkenli tekne üreticisi Sirena Marine'nin CEO'su İpek Kıraç hedeflerinin uluslararası marka yaratmak olduğunu söyledi.

Denizlere Kıraç imzasıİpek Kıraç tasarımcıları German Frers (solda) ve Rob Humphreys ile tanıtım toplantısına katıldı.

Türkiye ’nin ilk ve tek seri yelkenli tekne üreticisi Kıraç Grubu’na bağlı şirketlerden Sirena Marine, Azuree 46 ve Euphoria 54 adlı iki yeni yelkenliyle Türkiye’den uluslararası markalar yaratmak için kolları sıvadı. Sirena Marine CEO’su İpek Kıraç hedefini ‘Sektörün güçlü oyuncusu olmak ve denizcilikte Türk mühendisliği ve üretim kalitesini dünyaya ispatlamak’ olarak açıkladı.

İnan ve Suna Kıraç çiftinin kızları İpek Kıraç dün Beyoğlu Pera Müzesi’nde hedeflerini anlattı. Toplantıya İnan Kıraç başta olmak üzere uluslararası şirketlerin temsilcileri de katıldı.

Sektörde 1.5 yılı geriden bırakan İpek Kıraç istihdam sağlayabilen, yan sanayi tüktimini de destekleyen, ihracat oranı yüksek, marina ve turizm gibi pek çok sektörle de bağlantılı sektörün gelecek vaat ettiğinin altını çizerek “8333 kilometre kıyısı olan Türkiye’nin yat ve tekne endüstrisi için gerekli kalifiye işçilik, uygun iklim şartları gibi avantajları vardır. İstihdam sağlayabilen, yan sanayi tüketimini de destekleyen ihracat oranı yüksek, marina ve turizm gibi pek çok sektörle de bağlantılı sektör büyük oranda katma değere sahiptir” dedi.

‘Kendi markamızı yarattık’

Türkiye’nin ilk ve tek seri üretim yelkenlisi olan Azuree 46 ile Türk sanayi ve denizcilik sektöründe kendi markalarını yarattıklarını kaydeden Kıraç şöyle konuştu:

“Çok çalıştık her gün yeni bir şey öğrendik. Türk sanayi ve denizcilik sektörüne ve kendimize katma değer katabilmek için kendi markamızı yaratmaya karar verdik. Ve böylece Türkiye’nin ilk ve tek seri üretim yelkenlisi olan Azuree markası aramıza katıldı.

Zor bir işi zor bir dönemde yapıyoruz. Son iki yıldır dünyadaki dengeleri yerinden oynatan krizler marin sektörünü de etkiledi. Bunların neticesinde tüm dünyada üretim ve satış adetleri azaldı. Ama biz Sirena Marine ailesinin yeni fertlerinin geliştirme yatırımlarına devam ettik. Azuree 46, 2013 sonunda Euphoria 54 de 2014 başında piyasaya sürülecek.”

Aile desteğiyle başarı kolaydı

ABD ’de 10 yıllık biyoloji eğitimini tamamlayan Kıraç, marin sektörüne girmesinde denizciliğe olan tutkusunun etkili olduğunu söyledi. İpek Kıraç,

“Doğrusunu söylemek gerekirse bu süreç benim için kolay değildi. Yeni bir yapı, yeni bir sektör ve yeni bir hayat, ailemin ve çalışma arkadaşlarımın desteğiyle benim için kolaylaştı. Denizcilikte Türk mühendisliği ve üretim kalitesini dünyaya ispatlamaya karar verdik. Bugün Azuree’lerimiz Hong-Kong’dan Avustralya’ya, İspanya ’dan Japonya’ya dünya sularında yelken açıyor. Sirena Marine global bir platforma taşındı” dedi.

İnan Kıraç da kızının kısa zaman içinde ekibiyle önemli başarı yakaladığını kaydetti.

262 motoryat ve yelkenli tekne üretildi

Azuree 33 ve Azure 40 Bursa, Orhangazi’deki 25 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 155 bin metrekarelik alanda üretiliyor. 330’u mavi yaka olmak üzere, toplam 409 çalışanın olduğu Sirena Marine kuruluşundan bu yana 262 motoryat ve yelkenli tekne üretti.

Euphoria 54

Dünyada tekne tasarımının gurusu olarak bilinen Germán Frers tasarladı.

Azuree 46

Dünyanın önde gelen tasarımcılarından Rob Humphreys tasarladı.

Editör: TE Bilişim