Kemeraltı'ndaki katlı otoparkın altında yer alan ve mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Perakende Balıkçılar Çarşısı ile ilgili olarak alınan tahliye kararı, esnafa son olarak verilen 10 günlük sürenin dolmasının ardından dün gerçekleştirildi.

Erken saatlerde Tarihi Alipaşa Meydanı'ndaki balık haline giden belediye avukatları, İzmir 16. İcra Müdürlüğü'ne bağlı icra memuru aracılığı ile 9 dükkanın boşaltılmasını istedi.

KESİNLEŞTİ
Belediye avukatlarının tahliye taleplerine uzun süre direnen esnafın, CHP'li yöneticiler aracılığı ile Başkan Kocaoğlu'na ulaşma çabası sonuç vermedi. İşyerlerini boşaltmak istemeyen esnafa uzun süre dert anlatmak zorunda kalan İzmir 16. İcra Müdürlüğü'nde görevli icra memuru Nilgün Özgül, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne açılan davada mahkemenin işyerlerinin tahliyesine karar verdiğini, yerel mahkemenin verdiği karara yapılan itiraz sonucu konunun Yargıtay'a gittiğini söyledi.

Yargıtay'ın da geçtiğimiz aylarda yerel mahkemenin verdiği tahliye kararını onadığını ve kararın kesinleştiğini belirten Özgül, işyeri sahiplerine dükkanlarını boşaltmaları için tanınan 10 günlük sürenin de dolduğunu söyledi. İşyeri sahiplerinden zorluk çıkarmadan işyerlerini boşaltmalarını isteyen Özgül, "Bu saatten sonra yapılabilecek bir şey yok. Olay, artık son noktaya gelmiş. Ortada kesinleşmiş bir mahkeme kararı var. Eğer siz işyerlerinizi kendi rızanızla boşaltmazsanız biz boşaltır, mallarınızı da depoya kaldırırız" uyarısında bulundu.

İzmir Kemeraltı Perakende Balık Satıcıları Derneği Başkanı Soner Aykın ise bugüne kadar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile sorunun çözümüne ilişkin görüşme taleplerinin hep sonuçsuz kaldığını söyledi. Daha önce iki kez Ankara'ya gittiklerini, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti yetkilileri ile konuyu görüştüklerini belirten Aykın, "Biz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan sorunun çözümüne ilişkin randevu beklerken sabah zabıta kapımıza dayandı. Belediye avukatları ile icra memuru ile karşı karşıya kaldık. Buradan birçok kişi geçimini sağlıyor. Belediyeden defalarca bize başka bir yer göstermesini talep ettik ama bir sonuç alamadık. Belediye, bizi tahliye etme-den önce kendi otoparkını kapatsın.Bize 'Tahliye edin' diyorlar ama oto-parkı çalıştırmayı sürdürüyorlar" dedi.

Esnaf, işyerlerini 30 dakikada boşalttı
Dükkanlarını boşaltmak istemeyen işyeri sahipleri ile icra memuru ve belediye avukatları arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Esnafın pazara kadar süre talebi, belediye yetkililerince kabul görmeyince devreye polis girdi. Polis esnafın bir an önce kendi rızası ile dükkanlarını boşaltmasını, aksi takdirde icra memurunun talebi üzerine polis desteğinde dükkanların boşaltılacağını söyledi. Bunun üzerine belediye yetkilileri ve polisten yarım saat süre isteyen esnaf, kendi arasında toplantı yaptı. Ardından da saat 13.00 sıralarında işyerlerini boşaltmaya başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi hukukçuları, 4'ü balıkçı olmak üzere toplam 13 işletme hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunduğunu, bu saatten sonra hukuken yapacak herhangi bir şeyin olmadığını söylediler.

Editör: TE Bilişim