KEİ ulaştırma bakanları toplantısına Türkiye'den katılan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hayri Aka, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Türkiye'deki hain saldırı nedeni ile toplantıya katılamadığını belirtti.

Aka, ''Karadeniz'de Güvenli, Birbiriyle İlintili ve Etkili Ulaştırma Sistemi'' başlığı altında yaptığı konuşmada, Karadeniz'in 3 kıtanın geçiş noktasında yer aldığını belirterek, Karadeniz'in Avrasya'daki stratejik ulaştırma, ticaret yolları ve enerji koridorunu oluşturduğuna dikkati çekti.

Karadeniz bölgesinin jeopolitik ve ekonomik ağırlığını dünya geneline yaymak için bölgesel iş birliğinin daha da sıkılaştırılması gerektiğini ifade eden Aka, ''Türkiye, bu anlayışla ve kurucu üye olarak KEİ'yi desteklemekte ve bu dış politika gündeminde de önemli yer tutmakta'' dedi.


Türkiye'nin kuruluşundan beri KEİ içinde ulaştırma sektörüne büyük önem verdiğini kaydeden Aka, KEİ'nin daha önce imzaladığı birkaç mutabakat zaptıyla bu konuda önemli mesafeler kat ettiğini söyledi.

KEİ içindeki iş birliğinden bazı olumlu sonuçların ortaya çıktığını ancak ulaştırma sektöründe iş birliğinin güçlendirilmesi için hala atılması gereken bazı adımların bulunduğunu ifade eden Aka, ''Bugün onayımıza sunulan deklarasyonun, bizim bu konudaki kararlılığımızı göstermesini ve gelecekteki çalışmalarımıza ilham kaynağı olmasını ümit ederim'' dedi.

Aka, Karadeniz'de çevre otoyolu inşası konusunda yapılanları son derece takdir ettiklerini ancak Karadeniz'deki çevre otoyolunun bir an önce sonuçlandırılmasını istediklerini belirterek, ''Biz, nazım planı ve proje finansı modelleriyle ilgili çalışmaların başladığını görmek istiyoruz. Türkiye, yönetim kurulu çalışmalarına son derece istekli bir şekilde katılmakta. Çevre otoyoluna ulusal bir koordinatör atadık. Ayrıca bizim tarafımızdaki Gürcistan sınırından İstanbul'a kadar olan KEİ çevre otoyolunun yapımını da tamamladık'' dedi.

Çevre otoyollarının yanı sıra KEİ üyeleri için Karadeniz bölgesindeki karayollarının geliştirilmesiyle ilgili projede iş birliğinin de son derece önemli olduğuna dikkat çeken Aka, ''Projenin, bu rotadaki limanlarımız arasında bağlantıyı, limanlarımızın ve bölgemizin güvenliğini güçlendireceğine inanıyoruz'' diye konuştu.

-''Çevre Otoyolu Ortak Daimi Teknik Sekretaryası ev sahipliğine adayız''-

Aka, karayollarının geliştirilmesi projesini çok güçlü bir şekilde desteklediğini ve projeyle ilgili toplantılarda aktif rol aldığını vurgulayarak, ''Biz Karadeniz'deki karayolları için oluşturulan Çevre Otoyolu Ortak Daimi Teknik Sekretaryası'na (JTS) ev sahipliği yapma konusundaki isteğimizi defalarca dile getirdik. Merkezi konumuyla ve sahip olduğu modern iletişim alt yapısıyla İstanbul'un JTS'e ev sahipliği için çok uygun bir kent olduğunu düşünüyoruz'' ifadesini kullandı.

Türkiye ve Romanya'nın JTS'e ev sahipliği konusunda müzakereleri sürdürdüğünü hatırlatan Aka, ülkelerin KEİ içindeki iş birliğinde gösterdikleri heyacanın kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

-''Samsun limanı BASPA üyesi''-

Samsun limanının, Karadeniz ve Azov Denizi Limanları Birliği?nin (BASPA) 3 Ekim'de yaptığı toplantısında örgütün resmi üyesi olduğunu söyleyen Aka, KEİ ülkelerini Türkiye'nin daha önce önerdiği KEİ Pilot Liman projesine katılmaya davet etti.

Türkiye'nin önerisi ile projeye katılacak ülkelerin, limanlarıyla ilgili bilgileri projenin internet sayfasında yayımlayacağını ifade eden Aka, ''Bu sayede gemi sahipleri, gemi kaptanları ve liman yetkilileri ihtiyaçlarını karşılayacak en uygun limanlara, tesislere ve takvime çok daha kolay şekilde erişim hakkını elde etmiş olacak. Projenin başlangıç aşamasındaki masraflarını da karşılamaya hazırız'' diye konuştu.

Aka, Türkiye'nin geçen yıl 6 üye ülkeyle birlikte malların KEİ bölgesi içinde tek bir bölgesel izin ile transit geçişinin yapılması için inisiyatif geliştirdiğini hatırlattı.

Şoförlere yönelik mevcut gümrük ve vize prosedürlerinin ulaştırmanın etkinliğini azalttığı ve bölgesel ticaretin gelişiminin önünde engel oluşturduğunu ifade eden Aka, çok girişli vize verilmesi ve vize işlemlerinin basitleştirilmesiyle ilgili çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi.

KEİ üyelerinin 2007 yılında Türkiye'de yapılan toplantıda sivil havacılık alanındaki iş birliğini geliştirme ve güçlendirme kararı aldığını hatırlatan Aka, bazı üye ülkelerin de bu konuyu destekleyen açıklamalarına karşın şu ana kadar somut bir sonuç alınamadığını kaydetti.

Aka, ulaştırma sektöründe etkili bölgesel iş birliğinin, bölgede sürdürülebilir ekonomik büyümeyi de güçlendireceğine inandığını belirterek, ulaştırmanın her alanındaki iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Editör: TE Bilişim