Kazakistan, Azak denizi üzerinden dünyaya açılmak istiyor 
 
Kazakistan'ın Azak denizi üzerinden dünya piyasalarına açılmak istediği bildirildi. 

 
Kazakistan Başbakan Yardımcısı Umirzak Shukeyev, Kazakistan Meclisinde hükümet faaliyetlerinin anlatıldığı toplantı sırasında yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın Azak limanında bir terminal temin etmek istediklerini söyledi.

Azak denizi üzerinden ürünlerini dünya piyasalarına sunmak istediklerini anlatan Shukeyev, ''Biz Azak limanından Karadenize oradan da dünya piyasalarına açılmak istiyoruz. Bu nedenle Rusya ile görüşmeleri devam ettiriyoruz'' diye konuştu.

Deniz limanlarına doğrudan erişimin Kazak tahıl ürünlerinin dünya pazarlarına ihracatında bir engel olduğunu ifade eden Shukeyev, ''Böyle bir limana sahip olmamız halinde, Kazakistan doğrudan büyük pazarlara çıkabilecektir'' dedi.

Hazar Denizi'ndeki terminal kapasitesinin genişletildiğini, buradan Bakü, Amirabad limanlarına ürün nakliyesi gerçekleştirebildiklerini açıkladı. Shukeyev, İran ile de Körfez ülkelerine ihracat için görüşmeler yaptıklarını İran limanlarının bu manada kullanılması için fizibilite çalışmaları yapıldığını söyledi.

Shukeyev, Hint Okyanusu limanlarına erişim için de Türkmenistan, İran ve Kazakistan'ın ortak demiryolu inşaatı çalışmalarına hız verdiğini ifade etti.
 

Editör: TE Bilişim