Ege'de Türk-Yunan gerginliği

Çanakkale Boğaz geçişini tamamladıktan sonra, Bozcaada'nın 12.7 mil güney batısında Alman bayraklı 'Renate Schulte' isimli gemiyle Malta bayraklı 'Martı Princess' adlı geminin çarpışması sonucu yardım için bölgeye gelen Türk Sahil Güvenlik gemisi ve 2 sahil güvenlik botuyla, 4 Yunan Sahil Güvenlik botu karşı karşıya geldi. Yaşanan sorun Yunan Deniz Kuvvetleri'nin sahil güvenlik botlarını ve bölgede bulunan bir helikopteri geri çekmesiyle ortadan kalktı.

Bozcaada'nın 12 mil güney batısında dün meydana gelen gemi kazasının ardından bölgeye gelen Türk Sahil Güvenlik gemisi ile 2 sahil güvenlik botu, bu sabah (Pazar) saat 05.00 sıralarında 4 Yunan Sahil Güvenlik botu ile karşı karşıya geldi. Yunanistan'ın Limni ve Midilli adalarından bölgeye geldikleri belirtilen 4 Sahil Güvenlik ani müdahale botuyla bir gece görüşlü helikopter, bölgede görev alan Türk Deniz Kuvvetleri'nin iki Sahil Güvenlik ani müdahale botu ile Sahil Güvenlik- 91 (SG- 91) gemisine, "Sizin yardımınıza gerek yok. Biz bölgedeyiz. Dönebilirsiniz" şeklinde anons yaptığı belirtildi.

Ardından 4 hızlı bot, Türk SG- 91 gemisinin etrafında seri ve hızlı manevralar yapmaya başladı. Tam donanımlı silah teçhizatına sahip Sahil Güvenlik-91 Gemisi'nin gelen anonslara, "Kaza yeri bizim karasularımıza yakın. Üstelik kazazede gemilerden birinde Türk mürettebat bulunuyor. Türk Sahil Güvenliği bölgede, sizin müdahalenize gerek kalmadı. Yakın ilginize teşekkürler. Biz konuya ve olaya vakıfız" şeklinde telsizden yanıt verdiği bildirildi.

Sahil Güvenlik-91 gemisi, kazazede gemilere yaklaşmaya çalışan 4 Yunan ani müdahale botuna, plajöktörle ışık tutarak, kendilerini tanıtmalarını istediği bu sırada gece görüş yeteneği bulunan bir yunan sahil Güvenlik helikopterinin de, kazazede gemilerin üzerinden yakın bir uçuş yapmaya başladığı bildirildi. İkinci telsiz anonsunu yapan SG-91 gemisi helikopterden kimliğini bildirmesi istedi. Kimliğini SG- 91 gemisine bildirmesinin ardından bölgedeki 4 Yunan Sahil Güvenlik Botu ile helikoptere, Yunan Deniz Kuvvetleri'nin "Bölge güvenli mesafeye çekilin. Gerek duyulurup talep edilirse yardıma hazır olun" talimatı verildiği bildirildi.

GEMİ KURTARAN, ÇANAKKALE LİMANINDA

Sabah saatlerinde ise Kıyı Emniyeti Müdürlüğü'nün İstanbul Boğazı'nda konuşlandırdığı, dev römorkör 'Gemi Kurtaran' iki geminin birbirinden ayrılması çalışmalarına katılmak üzere bölgeye gönderileceği bildirildi.

KURTARMA PLANI HAZIR

Çarpışma sırasında, Alman bayraklı 'Renate Schulte'nin Malta bayraklı Martı Princess'in üzerinden indirileceği, ancak bu uygulama öncesinde, bir dizi sörvey (sualtı kontrolü) yapılacağı, balıkadamların katılacağı bu çalışma sırasında, geminin altına hava yastığı diye adlandırılan dev balonlar yerleştirileceği bildirildi. Çekme sırasında Malta bayraklı geminin sağa sola yatmasının ve olası bir kırılma durumunda ise geminin batmasının engelleneceği bildirildi. Bu işlemin daha sonra Alman bayraklı gemiyede uygulanacağı bildirildi

Editör: TE Bilişim