Dünyanın en tehlikeli su yolu: Boğaz

Boğaz'daki son kazayı uzmanlar yorumladı: Boğaz'dan yılda 55 bin gemi geçer. Ve bir gemi 12 kez rota değiştirir. Kazaların yüzde 90'ının nedeni ise kılavuz kaptan almayan gemilerdir

İstanbul Boğazı'nda önceki akşam Amur2521 adlı tanker ile İDO'nun Bostancı- Kabataş seferini yapan Yeditepe adlı deniz otobüsünün çarpışması, Boğaz'daki tehlikeyi bir kez daha gündeme getirdi. Yılda yaklaşık 55 bin geminin geçtiğini, bunların büyük bölümünün de tehlikeli yük taşıdığını söyleyen uzmanlar, İstanbul Boğazı'nın "en tehlikeli su yolu" olduğunu belirtiyor. İstanbul Boğazı'nın gemi trafiğini yönlendirmek için en gelişmiş gemi trafik sistemi ve kılavuz kaptan hizmeti bulunuyor. Ancak toplu taşıma, kuru yük gemileri, tanker taşımacılığı ve gezi teknelerinin seyrettiği Boğaz'da gemi kazaları yine de kaçınılmaz hale geliyor.

LİMİT 8 MİL OLSUN

Karadeniz'den Marmara'ya gelip İstanbul Boğazı'ndan geçen bir geminin 12 defa rota değiştirdiğinin altını çizen Kaptan Hakkı Kerem Olcay şunları söylüyor: "Rota değişiklikleri bu kadar sık olan başka bir bölge yok. Ayrıca akıntıdan dolayı sık sık gemilerin dümenleri kilitleniyor. Kazaların büyük bölümü dümen kilitlenmesine bağlı... Dünya ticaretinin geçiş yolu olan Boğaz'da sorunun çözümü için uluslararası platformlarda acil çözüm şart. Yoksa risk çok büyük... Boğaz'da hız 8 milden fazla olmamalı. 200 metre uzunluğunda olan ve tehlikeli yük taşıyan gemilerin geçişleri gündüz olur. Gece ise daha çok kuru yük taşıyanlar ve küçük gemiler geçer. Okyanusta bile gemiler kafa kafaya çarpışıyor. Deniz otobüsleri hız limitinin üzerinde seyrediyor. Sanırım 'Geçerim' refleksiyle davranmış."

KILAVUZ ALMIYORLAR

Kılavuz Kaptanlık hizmetinin önemine değinen uzmanlar, kazaların yüzde 90'ının kılavuz kaptan almadan geçen gemiler nedeniyle meydana geldiğini vurguluyor. Kuru yük gemisinin kılavuz kaptan almadan geçmesi nedeniyle önemli bir kaza meydana geldiğini savunan Kılavuz Kaptanlar Derneği yetkilileri, "Küçük tonajlı nehir gemisi olduğu için çok yüksek bir kılavuz ücreti de yok. Ama ona rağmen mecburi olmadığı için gemilerin kılavuzsuz geçmesi nedeniyle kaza oluşabiliyor. Bu konuda Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün şiddetli tavsiye kararı var. Dünyada deniz kazalarının birçoğu kılavuzluk bölgelerinde yani sığ-tehlikeli sularda olur. Türk boğazlarında olan kazaların yüzde 90'ı kılavuz kaptan almamaktan kaynaklanıyor" diyor.

DENİZ OTOBÜSÜ TUZLA'YA ÇEKİLDİ
Kuru yük gemisi ile deniz otobüsünün karıştığı kazayla ilgili detaylar netleşiyor. Kimin kusurlu olduğu ise henüz kesin değil. Ancak 7-8 knots hızla ilerleyen bir nehir gemisinin, yüksek hızlı deniz otobüsüne karşı manevra yapmasının çok güç olduğuna işaret ediliyor. Boğaz'da yüksek hızla yolcu taşıyan gemilerin arasından geçen yük gemisinin kılavuz kaptan almaması nedeniyle, kazanın meydana geldiği üzerinde duruluyor. Bu arada kaza sonrası yük gemisi Ahırkapı'ya, deniz otobüsü ise onarım için Tuzla'daki askeri tersaneye götürüldü. Kazada yaralanan 4 kişinin tedavileri de sürüyor.
Editör: TE Bilişim