Adalı turizmcilerin iki gündür gözüne uyku girmiyor, Bozcaada’da tedirginlik

Bozcaada açıklarında meydana gelen gemi kazasının ardından Bozcaada’nın yanı sıra , Geyikli ve Küçükkuyu’da bulunan turistik işletmeler deniz kirliliği tedirginliği yaşarken, adalı işletmeciler, Vali Abdülkadir Atalık’tan yardım istediler.

Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, kurtarma çalışmalarına Çevre Orman İl Müdürlüğünün de nezaret etmesini istedi ve uluslararası sulardan Türk sularına girerken yaşanan kazanın ardından boğazların geçiş güvenliğinin de sorgulanması gerekliliğinin doğduğunu söyledi.

Batma riski bulunan Malta bayraklı geminin kurtarılması için geminin armatörü bir Türk firmasıyla anlaşma sağladı. Yaralı geminin içersindeki çimento yüküyle çekilerek Mahmudiye İskelesine getirilmesine çalışıldığı açıklandı.

Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, Ege Denizi'nin uluslararası sularında çarpışan gemilerden ''Martı Princess''in armatörünün geminin kurtarılması için bir Türk şirketiyle anlaştığını söyledi. Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt yaptığı açıklamada, kazanın ardından yaklaşık 8 bin ton çimento yükü taşıyan Malta bayraklı ''Martı Princess'' adlı geminin armatörünün ''Solar'' adındaki Türk şirketiyle geminin kurtarılması için anlaşmaya vardığını bildirdi. Söz konusu şirkete ait ekipman ve römorkörlerin kaza bölgesine geldiğini belirten Kurt, ''Yapılacak sözleşmenin ardından eylem planı hazırlanacak. Daha sonra ise kurtarma çalışmalarına başlanacak'' dedi. Kurt, bu aşamadan sonra geminin emniyetli bir şekilde kurtarılıp, çevre kirliliği yaratmamasını dikkatle inceleyeceklerini ifade etti. Kurtarma operasyonunun tamamlanmasının ardından çimento yüklü geminin, Mahmudiye beldesinde kurulu Akçansa Çimento Fabrikası Limanı açıklarına getirilmesinin planlandığını kaydeden Kurt, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Adalılar Atalık’tan yardım istedi

Öte yandan, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, dün, Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde Kaymakam İbrahim Çenet ve daire amirleriyle bir toplantı düzenleyerek kazayla ilgili bilgi aldı.Toplantının ardından adalı vatandaşlar Vali Atalık'tan turizmin etkilenmemesi için hasar gören gemilerin adaya yaklaştırılmamasını istedi. Bu arada Çanakkale kıyılarının kirlilik tehdidi altında bulunduğunu öne süren Geyikli ve Küçükkuyu’daki turistik işletmeler, gemi kurtarma çalışmaları sırasında ortaya çıkacak olası kirliliğe karşı kurtarma çalışmaları öncesi gerekli tedbirlerin alınmasını istediler.

Çevreciler ne dedi?

Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, kurtarma çalışmalarına Çevre Orman İl Müdürlüğünün de nezaret etmesini istedi ve uluslar arası sulardan Türk sularına girerken yaşanan kazanın ardından boğazların geçiş güvenliğinin de sorgulanması gerekliliğinin doğduğunu söyledi. Nalbant “Bir musibet bin nasihatten iyidir” sözünde olduğu gibi Ege Denizindeki bu kaza  bizim akıllarımıza Çanakkale Boğazını getirmiştir. Böylesine bir kaza boğazda olsa ne olurdu? Daha önce de çeşitli platformlarda ifade ettiğimiz gibi Çanakkale Boğazından geçiş yapan tankerlerin ve gemiler boğaz girişinde gerekli kontrollerden geçirildikten sonra boğaza sokulmalıdır. Ana karada nasıl ki; belli yaştan sonra araçların trafiğe çıkışı yasaklanıyorsa, gemilerin de ekonomik kullanım süreçleri dikkate alınarak yaş sınırlaması ve fiziki sınırlama getirilmelidir. Bozcaada açıklarındaki kazanın ardından başlayan kurtarma çalışmalarına Çevre Orman yetkililerinin nezaret etmesini talep ediyoruz. Bu konuda gerekli tüm tedbirlerin alınmasını ve deniz kirliliğine yol açacak olası duruma karşı çok hassas davranılmasını öneriyoruz” dedi.

 

Editör: TE Bilişim