Kaşif Kalkavan Hayatını Kaybetti.

Denizciliğimizin önemli simalarından, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın muhterem babası, Kaşif Kalkavan, bu sabah geçirdiği rahatsızlık sonucu yaşamını yitirdi.

Kaşif Kalkavan'ın cenazesinin yarın Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde kalınacak ikindi namazının ardından Karaca Ahmet Mezarlığı'nda toprağa verileceği öğrenildi.

Kendi kaleminden hayat hikayesi

Kaşif Kalkavan; Tuzla Kaşif Kalkavan Lisesi için yaşam öyküsünü şöyle anlatmış:

"Cafer Babam, Basire Annemden 1926 ‘da Rize doğdum. 1937’ de İlköğretimi, 1943’de ortaöğretimi bitirdim. Sonra deniz üzerinde ameli ve nazari tedrisat yaptım. Halen devam ediyorum. Öğrenci iken hocalarıma saygılıydım. Tarih dersini sevmezdim , Aritmetik ve Geometri derslerini severdim.

Mukaddes Kalkavan ile akrabalığımız çok eskidir. Babaannemin yeğeninin kızıdır. Bizde ekseri akraba evliliği devam eder. Sebep Karadenizliler biraz sinirli olduklarından ancak kendi yörenin kızları bu yaşantıyı bildikleri için anlaşma imkanı aralarında daha iyi devam ediyor. 1947’de görüp sevip anlaşarak nişan yaptık. 9.9.1948’de de evlilik bize nasip olmuştur. Halen hayatımdan ve yaşantımdan çok memnunum. İkimizden doğma üç oğlumuz ve bir kızımız var. Önce büyük oğlum Nevzat, arkasından kızım Leyla, onun arkasından Mehmet, sonra Metin dünyaya geldi. Halen Sıhhatteler. Allah sıhhat versin. Kendileri de yüksek tahsil sahibi denizcilik üzerine şirketimizi yönetmektedirler.

Ben, hayatta din, dil, renk ayırmaksızın dünyalılarla iyi geçinmek arzusundayım. Sakin bir insanımdır. Karadeniz iklimi tesiri altında bize sataşanı eli boş göndermeye hiç niyetli değiliz. Okul, sayısız camilerin restore yapılması , yeni camilere yardım yapılması , bilhassa Aydınlı Camilerinin dağdan su gelinceye kadar hiçbir zaman kendimi frenlemedim. Halen devam ediyor. Aydınlı Köy, Konaşlı semtinde babamın isminde büyük bir camii yapılıyor.

Bütün müdür ve öğretmenlere saygı ve sevgi ile selamlarımı bildirir , yanaklarından öperim. Doğru olunuz, daima doğru yoldan gitmeye devam ediniz. Dolambaçlı yollar sizi üzer. Öğrencilere karşı anlayışlı olunuz.

İlim, binalarının temeli din ise onun çimentosudur. Ben de böyle bildiğim ve içime bu sevgi düştüğü için imkanlarım doğrultusunda okul ve cami yaptırmaya çalıştım. Bu okulu yaptırırken sıhhat yurdu da yaptırmayı düşünüyordum. Maalesef, temel atılırken merasime Belediye ve Kaymakam Grubundan başka beş-on kişi teşrif buyurdu. Bu nedenle sıhhat yurdundan vazgeçilmiştir. Yine de ileride sıhhat yurdunun yapılmasına özen göstereceğiz.

Öğrencinin ilk terbiyeyi baba ve anne ocağından düzenli olarak alması lazımdır. Bu terbiyenin devamı okuldadır. İlk tahsil onun baba ve anne ocağından getirdiği terbiyedir. Öğrenci hocalarının söylediklerini dinlemeli ve yazmalı, saygıda hata yapmamalı , geleceğini istikbalini düşünmeli ,memlekete faydalı bir vatandaş olarak hayata devam etmeli ve sorumluluklarını üzerinde taşımalıdır.

Öğrenci iken düşündüğüm, seneler evvel bize emanet meslek olarak bırakılan denizcilik vardı. Denizci olarak tedrisatımızı tamamladık. Devlete ve millete faydalı olduk. Şu anda ihracat ürünlerini Uzakdoğu ve Amerika gibi devletlere taşınmaktayız. Hala huzurda yanımızda mühendis, uzak yol kaptanı, tayfası vs olmak üzere beş yüz mevcudumuz vardır ve bu insanlara iş imkanı verilmiştir. Dış devletlerden memleketimize önemli bir döviz geliri temin edilmektedir. Arzu ve düşünceler bilgi ile birleşirse hayat çok başarılı geçer."
                                    
Allah'tan Rahmet Dileriz

Denizhaber, Deniz TV ve Kaptanhaber aileleri olarak; Merhum Kaşif Kalkavan'a Allah'tan rahmet, Kalkavan Ailesine sabır ve başsağlığı diliyoruz.  Tüm denizcilik camiamızın başı sağ olsun.

Editör: TE Bilişim