154 günde 12 bin 207 km kürek çeken Eruç, Venezuela'nın Guirria Limanı’nda karaya ulaşırken birkaç güne kadar Teksas’a doğru gitmek için korsan riskinin bulunduğu Karayip Denizi’ne açılacak.
İlköğretim yaşındaki çocuklara zorluklar karşısında ayakta durmayı hedeflerinden vazgeçmemeyi anlatmak için Around-n-Over Vakfı'nı kurduktan sonra dünyanın en yüksek tepelerine tırmanan, okyanusları kas gücüyle geçen Erden Eruç, 6 Zirve Projesi kapsamında çıktığı yolculukta önemli bir bölümü daha tamamladı. ABD’de yaşayan Eruç Türkiye’de de İlkokullara Yardım Vakfı (İLKYAR) aracılığıyla çeşitli yardımlar yaparken hayata geçirdiği Altı Zirve Projesi ile Güney Kutbu dışında kıtalar arasında kas gücüyle yolculuk etmeye başlamıştı. Okyanusları kürekle aşarken her kıtanın en yüksek zirvesine çıkan ve aralardaki mesafeleri yürüyerek yada bisikletle kateden Eruç, 8 Ekim 2011’de Afrika kıtasındaki Namibya Luderitz Limanı’ndan teknesiyle Atlas Okyanusu’na açılmıştı.154 gün süren yolculuğun ardından şiddetli okyanus akıntılarıyla mücadele ederek geçtiğimiz günlerde Venezuella’ya ulaşan Eruç, bu ülkede arkadaşı İsmail Karahan tarafından karşılandı. Güney Amerika uyuşturucu ticareti için bir koridor olan hattan limana giren Eruç, askeri yetkililer tarafından korumaya alındı. Güvenlik sorununun yaşandığı limanda teknesini karaya çıkartan Eruç bisikletle 130 km kuzeye gittikten sonra Carupano’dan tekrar denize açılmayı bekliyor.

Karayip Korsanları

Karayip Denizi’nde Teksas’a doğru kürek çekmeyi hedefleyen Eruç, bu kez filmlere bile konu olan Karayip Korsanları ile karşılaşma riski yaşıyor. Venezuella’nın kuzeyindeki Carupano'dan teknesiyle yola çıkmayı planlayan Eruç, Karayip Denizi’nin önemli geçiş noktalarından Margarit Adası’na kadar korsanların hedefi olabilir.  Eruç, Ekim 2010’da Hint Okyanusu’nda Türk fırkateyni TCG Gaziantep’in korumasıyla kürek çekerek Afrika kıtasına yol alabilmişti. Eruç, “Karayip Denizi’nde bazı tehlikeler beni bekliyor ama Hint Okyanusu’nda ki kadar değil. Karayip Denizi’nde de korsanlar bulunuyor. Sadece Margarit Adası’nı geride bırakana kadar dikkatli olmam gerekiyor” dedi.
Eruç, Londra merkezli Okyanus Kürekçileri Derneği tarafından üç ayrı okyanusu küreklemiş ilk kişi ilan edilirken aynı zamanda açık denizde tek başına 783 gün geçirerek hayatta olan en tecrübeli okyanus kürekçisi seviyesine de ulaştı. Eruç’un seyahati www.kaslagit.com adresinden izlenebiliyor.

Editör: TE Bilişim