Karaya Oturan Mersin-D Gemisi Battı

Bandırma yakınındaki Mola Bankında karaya oturan Mersin-D adlı gemi battı.

949,96 MTon küspe yükü ile Ukrayna / Kherson' dan Bandırmaya giden Türkiye bayraklı MERSİN D isimli gemi 09.02.2010 tarihi saat 15:30'da Bandırma Mola Bankında karaya oturmuştu.

Kazazede gemi kaptanlığının talebi doğrultusunda 10.02.2010 tarihi saat 15:00'da T.O.F. Kurtarma Yardım anlaşması imzalanmış ve Kıyı emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı İstanbulda konuşlu GEMİ KURTARAN kurtarma gemisi olay mahalline sevk edilmişti.

Konuyla ilgili gelişmeler Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünce şöyle aktarıldı:

"09.02.2010 tarihinde Bandırma Mola Bankı mevkiinde karaya oturan MERSİN D isimli kuru yük gemisine müdahale etmek amacıyla olay mahalline gidilmiş ve sualtı sörveyi yapılarak geminin baş tarafından yaklaşık 15 m.’lik kısmının oturduğu, iskele bordasında ve karinesinde muhtelif yaraların ve göçüklerin olduğu, bu yaralardan balast tanklarına ve 1 no’lu ambarına su girişi olduğu, geminin oturduğu zeminin kayalık olduğu ve gemi pervane kanatlarından bir tanesinin de takribi 15 cm.’lik kısmının dışarı doğru bükük olduğu tespit edilmiştir.

Gemi yükünün limbo edilmesine karar verilmiş, ancak kötü hava koşulları nedeniyle limbo işlemi gerçekleştirilememiştir. Bu meyanda her hangi bir deniz kirliliği riskine karşılık geminin yakıtı, yağı ve sintinesi alınmış, gemide bulunan toplam 10 personel Kıyı Emniyeti 8 hızlı tahlisiye botu tarafından Gemi Kurtaran gemimize alınarak tahliye edilmiş ve personelin can güvenliği emniyet altına alınmıştır.

Mevcut kötü hava şartları nedeniyle geminin meyli giderek artmış ve 13.02.2010 tarihinde gemi yaklaşık 20 derece iskelesine yatmıştır. Giderek artan meyil sebebiyle planlanan limbo işlemi gerçekleştirilemez hale gelmiştir. Geminin çevresine bariyer çekilerek deniz kirliliğine karşı her türlü tedbir alınmıştır.

41 yaşındaki geminin oturduğu zeminin tamamen kayalık olmasından dolayı su altında ağır hasar ve yaralar oluşmuş ayrıca kritik GM deki geminin giderek yatması nedeniylede teknik olarak dışarıdan yara kapama imkanı bulunamamıştır.

Bir süre sonra gemi 45 derece iskeleye yatarak 14.02.2010 tarihi saat 16:30 itibariyle geminin baş tarafı su üstünde olmak üzere tumba olmuş ve batık durumuna geldiği görülmüştür.

Kuruluşumuzca yapılan çalışma ve alınan önlemler sayesinde can kaybı ve çevre kirliliğinin önüne geçilmiştir."











FOTOĞRAFLAR: KEGM

 

Editör: TE Bilişim