Karanlık Liman’da batık projesi heyecan yarattı ‘Bu proje desteklenmeli’ 

Karanlık Liman’ın batık turizmine açılması yönünde Çanakkaleli yurttaşın geliştirdiği projenin ÇOMÜ tarafından da desteklenebilirliği bulunduğunu belirten Doğa Gönüllüsü Şahabettin Kalfa “Denizlerin korunması açısından çok önemli bir proje olduğu kadar trolle mücadele anlamında da önem taşıyor” dedi. 

Kalfa, ÇOMÜ Sualtı Topluluğu’nun bu konuda hazırlığı bulunduğunu ancak henüz projeyi hayata geçiremediğini belirten Kalfa “Karanlık liman, yapay resif açısından da müsait konuma sahip. Dileğim; Karanlık Limanla birlikte bu projenin tüm Anadolu kıyılarında yaygınlaştırılması” dedi.

Çanakkale sevdalısı bir yurttaşın dün gazetemizde yer alan Karalık Limanda batık turizmi projesi önerisi heyecan yarattı. Kendini doğa korumacılığına adayan çevreci Şahabettin Kalfa, batık turizmi projesinin gerek denizlerin korunması, gerek çevreye sahip çıkma gerekse deniz canlılarını yaşatma adına önemli bir proje olduğunu söyledi. Türkiye’de benzerlerinin iki ayrı yerde bulunduğu yapay resif (batık maketler) batıklarının ülkeye önemli döviz girdisi sağladığı gibi nesli giderek yol olan balık türlerinin kümeleşmesi ve yaşamaları adına büyük bir avantaj oluşturduğunu vurgulayan Kalfa “Bu proje beni çok heyecanlandırdı. Sonuna kadar destekçisiyim” dedi.Kalfa, ÇOMÜ Sualtı Topluluğu’nun bu konuda hazırlığı bulunduğunu ancak henüz projeyi hayata geçiremediğini belirten Kalfa “Karanlık liman, yapay resif açısından da müsait konuma sahip. Dileğim; Karanlık Limanla birlikte bu projenin tüm Anadolu kıyılarında yaygınlaştırılması” dedi.

Projenin avantajları

Kalfa, batık projesinin avantajlarını gazetemize şöyle anlattı “Çanakkale Boğazı antik çağın olduğu kadar Çanakkale Savaşları ile de yakın tarihimizin önemli seyrini oluşturan bir yerdir. Anaforlardan gemi batıklarına kadar doğal birçok batığın bulunduğu Çanakkale Boğazı maalesef tüm uyarılara rağmen trol istilasına uğrayıp bu işgalci anlayıştan kurtarılamamıştır. Trolla deniz dibindeki bütün değerlerimiz zarar görmüş olup balık canlıları açısından da yaşam alanı dışına çıkarılmıştır. Bütün bu olumsuzlukların önüne geçecek yapay resif projesi trolün boğazdan kaçırılması için etken olacaktır. Ben Çanakkaleli yurttaşımızın dillendirip gündeme taşıdığı bu projeyi çok önemsiyorum.Daha önce bu konuda ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi öncülüğünde bir düşünce oluşturulmuştu. Anadolu kıyıları dip suları ve akıntı açısından Avrupa yakasına oranla daha sığ ve sakin yerlerdir. Derin ve akıntısı az olan yerlerden biri de Çanakkale kıyılarıdır. Karanlık Liman, önerildiği gibi en uygun alandır ama bu proje dar bırakılmayıp daha da derinleştirilmelidir. Çok önemli proje. Gemiler; uçaklar, otobüs ve trenler atılıp hurdaya gideceğine buraya batırılır ve kısa sürede de burada balık yuvaları oluşur. Dolayısıyla dalan kişi hem batığa dalmış olur hem de deniz canlılarını görmüş olur. Bu çok önemli bir girdi sağlar ülkemize ve Çanakkalemize. Eğer bölgeye Çanakkale Savaşlarından kalma İntepe sırtlarındaki tabyaları da bu projenin içersine katıp bütünlüklü hale sokarsak önemli kazanım sağlanmış olur. Bu yüzden ben bu düşünceyi destekliyorum.”

Editör: TE Bilişim