Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismiloğlu, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın yıl dönümünde başlayan, tersane İstanbul'da hibrit olarak düzenlenen Türkiye Denizcilik Zirvesinde konuştu.

Etkinliğin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, uluslararası denizcilik otoritelerini İstanbul'da buluşturan zirve boyunca dünya denizciliğinin kalbinin burada atacağını söyledi.Karaismailoğlu, "Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefimiz doğrultusunda denizcilik sektörü olmazsa olmazdır. Bu nedenle denizciliği geleceğe taşıyacak stratejileri en iyi şekilde tayin ediyoruz. Tabii ki sadece denizcilik sektörü ile sınırlandırmadığımız, ulaşımın her alanındaki yatırımlarla ülkemizi geleceğe hazırlıyoruz." diye konuştu.

Deniz yolu taşımacılığının hava yoluna göre 22 kat, kara yoluna göre 7 kat, demir yolu taşımacılığına göre 3,5 kat daha ekonomik olduğunu aktaran Karaismailoğlu, "Ayrıca, çok büyük miktardaki yüklerin bir seferde ve güvenli olarak taşınması, deniz taşımacılığını diğer taşımacılık türlerine göre avantajlı hale getirmektedir." dedi.

Karaismailoğlu, denizcilik sektörünü bugünün küresel ve rekabetçi dünyasında öne çıkaracak dev adımlar atarken, sektörün sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi ve ekonomiye katkısını artırması için de çalışmaya devam ettiklerini vurguladı.

Elleçlenen yük miktarının 2020'de 497 milyon tona ulaştı!

Denizcilik sektöründe son 19 yılda yapılanlara değinen Karaismailoğlu, Türk sahipli deniz ticareti filosunun 28,9 milyon dedveyt ton ile 15. sıraya yükseldiğini, elleçlenen yük miktarının 2020'de 497 milyon tona ulaştığını aktardı. Karaismaloğlu, Türkiye'nin dış ticareti içindeki deniz yolu payının 57 milyar dolardan 216 milyar dolara yükseldiğini de kaydetti.

Türk bayrağı 16'ncı sıraya yükseldi!

Türk bayraklı gemilerin 2008'de geçtiği beyaz listedeki konumunu sürdürdüğünü, Türkiye'nin bu listede geçen yıl 16'ncılığa yükseldiğini aktaran Karaismailoğlu, gemi inşa sanayinde sağlanan başarılara işaret etti.

Ayrıca dünyanın önde gelen yat imalatçısı olan Türkiye'nin, geçen yıl mega yat projeleri üretiminde dünyada 3. sırada kendisine yer bulduğunu belirten Karaismailoğlu, "Ülkemiz, gemi insanı yetiştirmede dünya için önemli bir kaynaktır. Şu an itibarıyla uluslararası standartlarda eğitim veren ve Bakanlığımızca yetkilendirilmiş 100 eğitim kurumu ve dünya denizlerindeki gemilerde hizmet etmeye hazır 100 binin üzerinde aktif gemi insanı bulunmaktadır." dedi.

Bunun yanısıra Amatör denizci varlığına değinen Karaismailoğlu, ​Türk gemi insanlarının uluslararası arenada istihdam edilebilmelerine katkıda bulunmak amacıyla protokol imzaladıkları ülke sayısının 35'e yükseldiğini bildirdi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da Türkiye'nin denizcilikte yakaladığı ilerlemeye işaret ederek, "Gemi inşa sanayisinde, balıkçılıkta, deniz taşımacılığında, deniz turizminde, liman işletmeciliğinde ve daha birçok denizcilik alanında 'biz de varız' diyoruz." ifadesini kullandı.Akdeniz ve Karadeniz'de enerji kaynaklarını araştırdıklarını, bu faaliyetler sayesinde ülkenin gücüne güç kattıklarını belirten Yerlikaya, ticarette deniz taşımacılığının sunduğunu avantajlara değindi. Yerlikaya, İstanbul limanlarında geçen yıl gerçekleştirilen ihracat tutarının 12,4 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Sera gazı salınımını azaltılmalı!

Toplantıya video konferans yöntemiyle bağlanan Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Kitack Lim ise zirvenin böyle bir dönemde gerçekleştirilmesinin denizciliğe verilen önemi gösterdiğini vurguladı. Denizcilik alanında yeni uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Lim, deniz taşımacılığında sera gazı salınımını azaltıcı yolların aranması çağrısında bulundu.

Editör: TE Bilişim