Rusya, yeni doğalgaz boru hatlarıyla Avrupa ile olan enerji ortaklığını kuvvetlendiriyor. Dünya doğalgaz rezervlerinin yaklaşık yüzde 30’una sahip Rusya, Avrupa ile olan enerji ortaklığını yeni enerji hatları ve projeleriyle geliştiriyor.

Bu kapsamda Rusya, Karadeniz’in altından geçecek Güney Akım doğalgaz boru hattı projesiyle Rus gazını Avrupa’ya doğrudan ulaştırmayı hedefliyor.
 
2012’nin sonunda inşa çalışmalarının başlayacağı Güney Akım projesi  arifesinde, Rus devlet enerji şirketi Gazprom, projenin gelişimiyle ilgili  bilgilendirme toplantısı düzenledi.Gazprom Proje Bölümü Başkanı Leonid Çugunov, Güney Akım projesi ile  Rusya’nın Avrupa’ya sağladığı doğalgazın doğrudan ulaşacak olmasının önemine  dikkat çekti. Türkiye’nin Güney Akım projesinin gerçekleşmesi için kendi ekonomik  sahasından geçmesine izin verdiğine de değinen Çugunov, “Türkiye’nin bu izni çok  önemliydi ve işimizi kolaylaştırdı. Bu nedenle teşekkür etmemiz gerekiyor” dedi.
 
Karadeniz’in altından geçecek Güney Akım projesi ile Rus gazı ilk olarak  Bulgaristan’a ulaşacak. Karada inşa edilecek boru hatları ile gazın Bulgaristan’dan Sırbistan, Macaristan, Slovenya, İtalya, Avusturya, Yunanistan’a kadar gönderilmesi amaçlanıyor.
Projenin toplam maliyetinin ise yaklaşık 16 milyar euro olması bekleniyor.
 
Uzmanlar, Güney Akım’ın 2015’de hayata geçmesiyle Ukrayna’nın Rusya ile  Avrupa arasında transit ülke olma özelliğini kısmen kaybedeceğini belirtiyor.

MAVİ AKIM SORUNSUZ

Yeni enerji hatlarıyla Avrupa ile olan ortaklığını kuvvetlendiren  Rusya’nın, Türkiye’yle enerji alanındaki ilişkilerinin de sorunsuz bir biçimde  devam ettiği belirtildi. Yedi yıl önce faaliyete geçen ve Rus doğalgazını Karadeniz altından  doğrudan Türkiye’ye ulaştıran Mavi Akım doğalgaz boru hattından Türkiye’ye  sağlanan doğalgaz akışı devam ediyor. Türkiye, Rusya’dan ithal ettiği doğalgazı, Ukrayna üzerinden gelen Batı  hattı ve Karadeniz altından Mavi Akım ile temin ediyor. 
Editör: TE Bilişim