KEİ MoS'un toplantısı İstanbul'da yapıldı

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün(KEİ) kuruluş amacına yönelik olarak taraf ülkeler arasındaki deniz ticaretinin geliştirilmesi, limanlar arasında sabit hatların kurulması, işlemlerin kolaylaştırılması ve standardizasyonu ile uluslararası koridorlarla bütünlüğünün sağlanması amacıyla 1Aralık 2008 tarihinde KEİ bünyesinde faaliyete geçirilen KEİ Deniz Otoyolları Çalışma Grubunun (KEİ MoS) dördüncü resmi toplantısı Denizcilik Müsteşarlığı ev sahipliğinde 28-30 Eylül 2010 tarihlerinde İstanbul Golden Park Hotel'de gerçekleştirildi.

Deniz Ticareti Genel Müdürü Yardımcısı Ekrem Özcan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı'nı temsilen Daire Başkanı Okay Kılıç ile M. Çağatay Cansız ve M.Çağrı Küçükyıldız katıldı. Toplantıya ayrıca Ulaştırma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin yanı sıra KEİ üyesi ülkelerin özellikle denizcilik alanındaki temsilcileri ile Karadeniz bağlantılı limanların temsilcileri de katılım sağladı.

Denizcilik Müsteşarı Hasan NAİBOĞLU’nun da katıldığı resepsiyonda ülkemizin Karadeniz Bölgesinde deniz ticareti ve deniz otoyollarının geliştirilmesi için öncülük etmeye hazır olduğu vurgulandı.

Üç gün süren toplantıda özellikle çalışma grubunun prensiplerinin oluşturulması çalışmaları, Ortak Daimi Teknik Sekretaryanın (JPTS) hangi usul ve esaslar dâhilinde hizmet vereceği ile ülkemizle birlikte Rusya, Romanya ve Ukrayna’nın da aday olduğu sekreterya görevinin hangi ülke tarafından gerçekleştirileceği konuları görüşüldü.

Program dahilinde, ülkemizin daimi sekreteryalık hizmeti için önerdiği  Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü binasına ziyaret düzenlenerek ülkemizin sahip olduğu imkanlar  tanıtıldı. Ayrıca İstanbul’un çeşitli güzelliklerinin tanıtıldığı bir Boğaz turu yapılarak İstinye’de bulunan Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ziyaret edilerek, ilgili hizmetler hakkında bilgi verildi.

Ülkemizin önemli ölçüde yönlendirdiği Deniz Otoyolları Geçici Çalışma Grubunun  çalışma prensipleri ile JPTS’nin çalışma esasları konularında sona gelinmiş olmakla birlikte, JPTS’nin hangi ülke tarafından üstlenileceği konusunda oybirliği sağlanamaması üzerine, delegasyonumuz  JPTS’nin “Aday ülkeler tarafından 3’er yıllık periyotlarla  dönüşümlü olarak yapılması”nı önermiştir. Bu öneriye diğer ülkeler tarafından olumlu yaklaşılmış olup, bir sonraki toplantıda netleştirilmesi kararlaştırılmıştır.


Editör: TE Bilişim