Karadeniz’de Türk gemisi krizi gölgesinde Rusya platformu kaçırmış

Karadeniz'de dün yaşandığı iddia edilen Rusya Sahil Güvenliği ile Türk ticari gemisi arasındaki krizin perde arkasında, dikkat çekici bir gelişmenin yaşandığı ortaya çıktı.

Rusya, Türk gemisiyle sürtüşme gerekçesi ile Ukrayna’nın varlığı sayılan 25 milyar ruble yaklaşık (1 milyar TL) değerindeki iki petrol sondaj platformunu Rus karasularına çekmiş. Kommersant gazetesinin haberine göre, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı Ukrayna’dan koparması ardından “Çernomorneftegaz” petrol şirketine de el koymuştu. Ancak söz konusu şirket Ukrayna’daki “Naftagaz” şirketinin kardeş kuruluşuydu.

Karadeniz'de Türk ve Rus gemileri gerginlik yaşadı iddiası Karadeniz'de Türk ve Rus gemileri gerginlik yaşadı iddiası Ukrayna yönetimi tahkime başvurarak Çernomorneftegaz'ın mal varlığına haciz konması için dava açacağını ilan etti. Kırım merkezli Çernomorneftegaz şirketinin iki petrol arama platformu Ukrayna’nın Odessa şehri açıklarında uluslararası sularda petrol arama çalışmaları yaptığı için kolaylıkla bloke edilebilirdi. O teknenin kaptanı konuştu: Rus gemisi olduğunu bilmiyorduk O teknenin kaptanı konuştu: Rus gemisi olduğunu bilmiyorduk

RUS KARASULARINA NAKLETTİ

Bu yüzden Rusya, tehlikeyi sezinleyerek iki platformu yerinden söküp Rus karasularına nakletme operasyonu gerçekleştirdi. Habere göre Türk gemisi ise kendisini tesadüfen bu "mal kaçırma operasyonunun" ortasında buluverdi.

Editör: TE Bilişim