Karadeniz'de petrol umudunda son bir hafta

Karadeniz'de petrol olup olmadığına yönelik cevabın bu ayın ikinci haftasında alınabileceğini belirten Taner Yıldız, ‘Petrol çıkabilir de çıkmayabilir de. Çıkmazsa dünyanın sonu değil' dedi.
 
Brezilyalı Petrobras'ın Sinop açıklarında bu yılın başında başladığı sondaj çalışmasının sonuçları bir hafta sonra ortaya çıkacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz'de petrol olup olmadığına yönelik cevabın bu ayın ikinci haftasında alınabileceğini belirtti. Yıldız, "Karadeniz'den petrol çıkmayabilir" söylemini yineleyerek Kuzey Denizi'nde de iki ayrı bölgede 33 kuyu olduğu halde 32'sinde petrol bulunmayışını örnek olarak gösterdi.
 
Çıkmazsa dünyanın sonu değil

Akenerji'nin Akocak Hidroelektrik (HES) Santralı'nın açılışı için geldiği Trabzon'da perşembe akşamı gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Bakan Yıldız, "Petrol çıkabilir de çıkmayabilir de. Çıkmazsa dünyanın sonu da değil" diye konuştu. Yıldız, petrol çıkmaması durumunda aramalara devam edeceklerini de kaydetti.

Yıldız, İran'a yönelik yaptırım konusunun Türkiye'den buraya yapılan petrol ürünleri ihracatını nasıl etkileyeceği konusunda ise "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararı olmadığı için devam edebilirler diye düşünüyoruz" dedi. Yıldız, özelleştirilen elektrik dağıtım bölgeleri ile ilgili bir soru üzerine, bazı aksaklıklar olduğunu ancak bunların giderilmesi gerektiğini belirtti.

Afşin-Elbistan C ve D Termik santrallarının yapımına yönelik ihale süreciyle ilgili de bilgi veren Yıldız, zemini sağlamlaştırmadan böyle bir ihaleye çıkamayacaklarını ifade ederek hazırlıkların devam ettiği mesajını verdi. Yıldız, Sinop nükleer santral yatırımı ile ilgili olarak ortaklık yapısı, sökümü, atık yönetimi, risk paylaşımı gibi konuların netleştirilmesi ve buna göre fiyatın belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
 
Nabucco'da destek anlaşmasına hazırız

Yıldız, Şahdeniz 2 doğalgazı için açılacak ihaleye Nabucco'nun da girmek isteyeceğini belirterek Türkiye'nin ise daha önceden bu kaynaktan 6 milyar metreküp almak üzere yaptığı anlaşmanın makul olduğunu söyledi. Bunun eleştirilemeyeceğini vurgulayan Yıldız, Nabucco'nun diğer ortaklarının da benzer anlaşmaları olduğunu ifade etti.

Yıldız, Nabucco'nun 31 milyar metreküp kapasiteli olduğunu ve Şahdeniz gazının tek başına yetmeyeceğini belirterek Türkmenistan, Irak ve şartların uygun olması durumunda İran'dan da gaz alınabileceğini belirtti. Yıldız, Türkmenistan'ın Hazar Denizi'nde 5.5 milyar metreküplük kapasiteleri bulunduğunu ve Türkiye'nin almak istediğini karşı tarafa ilettiğini de söyledi. Yıldız, santral kurulması halinde Türkmenistan'dan elektrik de almak istediklerini ifade etti. Yıldız, Nabucco için ortaklar arasında Proje Destek Anlaşması'nın (PSA) imzalanmasına Türkiye'nin hazır olduğunu da belirtti.
 
 
RÜZGÂRDA FİYAT ARTIŞI OLMAYACAK

Yıldız, yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili Meclis'te bekleyen kanun teklifinin çıkması için önergeleri hazırladıklarını ancak genel kurul gündeminin buna izin vermediğini söyledi. Yıldız, 5.5 euro cent'lik alım garantisini öngören ve piyasada işleyen bir kanun olduğunu ve mevcut durumda rekabet edildiğini belirtti.

Yıldız, "Gerçek yatırımcılar mı yoksa spekülatif kazanç sağlamaya çalışanlar mı özellikle bu fiyat değişimini bekliyorlar" diye konuştu. Yıldız, beklenmemesi gerektiğini ve fiyatın değişmeyeceğini kaydederek güneş enerjisi yatırımlarında ise Avrupa'daki fiyatlar üzerinde alım garantisi veremeyeceklerini ifade etti. Yıldız, bu kanundan yararlanmak isteyenlerin yatırımlarına devam ettiğini kaydederek

"Elimdeki lisans kâğıdını daha pahalıya satabilir miyim diye bu yasanın çıkmasını bekleyenler var. O fiyat yükseldiği zaman gerçek yatırımcıdan daha ziyade onların trafiği hızlanacak. Açıkça piyasada bu beklenti oluşmasın diye bu fiyatın yükselmeyeceğini söylüyorum" dedi. Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda rüzgâr için öngörülen 5.5 cent'lik fiyatın 8 euro cent'e çıkarılması isteniyordu ancak bakanlık fiyatın aynı kalmasına karar verdi.
 
BAKANA FIKRA GİBİ ŞİKÂYET

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trabzon Çaykara beldesinde halk ile sohbeti sırasında ilginç bir şikâyet aldığını anlattı. Yıldız'ın, "Bugüne kadar bana iletilen en ilginç sorunlardan" diye tanımladığı olay bir fıkrayı aratmıyor. Yıldız'ın anlattığı olaya göre vatandaş kendisinin bir şikâyeti olduğunu ve yardım istediğini söyleyerek Bakan'ın yanına gelir ve Bakan'a "Benim sorunum, kapıyı açınca ayı çıkıyor" olur.

Bakan ise tebessümle karşıladığı bu olay karşısında nasıl bir önlem aldığını vatandaşa sorar. Vatandaş ise eline geçeni atarak kaçırmaya çalıştığını anlatır ancak silahla vurmama nedenini ise ilginç bir şekilde ifade eder: "Eğer vuramazsam ayı evimi başıma yıkar, o nedenle vurmuyorum" der. Bu cevap karşısında Yıldız, yaşadığı olayın daha ilginç bir hal aldığını da söyledi

Editör: TE Bilişim