Ağır kış şartları Türkiye'nin kuzey komşuları ile ticaretine darbe vurmaya başladı. Akşam'dan Gürkan Ata'nın haberine göre, Ukrayna ve Rusya'yı Karadeniz'e bağlayan Kerç Boğazı'nın buz tutması ve boğaz trafiğinin durması Türkiye'yi vuracak! 15 cm buz tutan Kerç boğazında bu kalınlığın 40 santimetreyi aşması gemilerin Azak denizine giriş-çıkışını durdurdu.

Ukrayna ve Rusya'dan kömür, tomruk ve hububat taşıyan yaklaşık 900 gemi 12 günden beri boğazın iki yanında bekliyor. 200'ünü Türkiye'ye yük taşıyacak gemiler oluşturuyor.

Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş "En az 20 gün daha bu sıkıntının yaşanması bekleniyor. Limanımıza gelen gemi sayısı son bir haftada bu nedenle yüzde 70 -80 azaldı' dedi. Firmalar çaresiz buzların kırılmasını bekliyor. Kömür almak için yola çıkan gemileri olduğunu belirten Kazancıoğlu Kömür Şirketi yetkilisi Arife Koç, '2 gemi kömür yüklemiş, tam 10 gündür Kerç Boğazı'nı geçemiyor, mahsur kaldı. Birçok firma bizim gibi aylık sipariş üzerine anlaşmış. Ancak her şey aksadı, stoklar tükeniyor. Eğer böyle giderse binlerce ev-işyerine kömür verilemeyecek. Birçok şirket malı zamanında teslim edilemeyeceğini ilan etti" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim