HRACATÇILARIN bankası olarak bilinen Eximbank, üç yıl önce ‘anahtar teslimi’ gemi ihracatı yapan Karadenizli bir firmaya toplam 19 milyon Euro’luk kredi kullandırdı. Karadenizli firmanın, ihracat sözleşmesi yaptığı Alman firması siparişlerini krizi gerekçe göstererek iptal etti. Firma da krediyi ödeyemedi. Firmadan kredinin teminatı olarak alınan arsalar da ipotekli çıktı. Kredi tahsil edilemez hale gelince de, takipteki alacaklar hesabına aktarıldı. Eximbank’ta 19 milyon Euro’luk gemi ihracat kredisinde yaşanan sıkıntıya Başbakanlık el koydu. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, krediyle ilgili olarak ‘özel inceleme’ raporu düzenledi. Düzenlenen raporda, banka yönetiminin kredinin kullandırılmasında, ‘basiretli’ davranmadığı öne sürülerek, banka yönetim kurulu hakkında inceleme ve soruşturma açılması istendi. Konuyla ilgili olarak da Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun devreye girdiği bildirildi. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun raporunda, basiretli davranmamakla suçlanan Eximbank’ın 12 yıllık Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, 5 Mart 2010 tarihinde görevinden sürpriz şekilde istifa etmişti. Banka içinde, Ahmet Kılıçoğlu’nun istifasında söz konusu kredinin de rolü bulunduğu konuşuluyor.

Libananco Türkiye lehine mi sonuçlandı?

MERKEZİ Güney Kıbrıs’ta bulunan Libananco şirketinin Türkiye aleyhine açtığı 10.1 milyar dolarlık tahkim davasında, karar yazım işleri tamamlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) başta olmak üzere bir çok kurumda nefesler tutuldu, kararın resmi olarak açıklanması bekleniyor. Kararın açıklanmasının ‘bugün-yarın’ aşamasında olduğu konuşuluyor. Davayı takip eden Türk taraf da, Cem Uzan tarafı da ‘kararın sonucu’ konusunda yorum yapmak istemiyor. Ancak Enerji Bakanlığı kulislerinde, kararın Türkiye lehine sonuçlandığı şeklinde bir hava var. Mahkemeden sızan bilgiler doğruysa, hakem heyeti Libananco’nun talebini reddetti. Karar, bu şekilde çıkarsa Libananco dosyası kapanıyor. Aksi çıkarsa, uzun bir yargılama süreci başlayacak. Ayrıca karar, Kemal Uzan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açtığı davayı da etkileyecek.

Angus için torpil istediler 

ET fiyatlarındaki artışı frenlemek için başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Türkiye genelinde 100 bayilik açma kararı veren Et ve Balık Kurumu’nun (EBK) başı, torpil talepleri nedeniyle dertte. 100 bayilik için 370 talep gelince, bayi adayları çareyi torpil aramakta buldu. Tarım Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, daha önceden ‘iş ve atama’ için gelen vatandaşlara, şimdi bayi adayları da eklendi. Hatta bazı bayi adaylarının, EBK bayisi olabilmek için, milletvekillerinden yardım istediği öğrenildi. Bakanlık yetkilileri ise topu EBK’ya atıyor. Kurum da, bayi adaylarına not vererek, baskıları azaltmaya çalışıyor. Yoğun talep nedeniyle bayilik sayısının daha da arttırılması planlanıyor.

Yabancı sigortacılar havada kriz yarattı

LİBYA’DA meydana gelen iç savaş sırasında tarihin en büyük tahliyesine imza atan Türkiye’nin, tahliyenin perde arkasında ilginç bir kriz yaşadığı ortaya çıktı. THY’nin uçaklarını sigortalayan yabancı şirketin, tahliye için Libya’ya gidecek uçaklar için sigorta yapmadığı bildirildi. Sigorta olmadığı için de uçakların havalanması riske girdi. Yabancı sigorta şirketinin sigorta konusunda ikna edilememesi üzerine Ankara devreye girdi. Ve yerli bir sigorta şirketi bulunarak, uçaklar ve yolcuları sigortalandı. Böylece uçakların havalanması sağlandı. Ancak bu olay, yabancı şirketlere ne kadar güvenileceğinin sorgulanmasına yol açtı. Zira, sigorta sektörü en fazla yabancı payı olan sektörlerin başında geliyor. Kritik sektörlere yabancı payı sınırı getirilmesi bile düşünülüyor.

Brüksel’in kaldırımı  bürokratı sakatladı

DÜNYACA ünlü Brüksel kaldırımları, bir bürokratın sakatlanmasına yol açtı. Hazine Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş, geçen ay uluslararası toplantı için Brüksel’e gitti. Dağdaş ve ekibi, yemek molasında Brüksel sokaklarında Türk lokantası aramaya başladı. Bu esnada, Dağdaş’ın ayağı kaldırım taşlarının sökülmesinden oluşan çukura düştü. Olayın sıcaklığı ile fazla acı hissetmeyen Dağdaş, yemek molasının ardından toplantıya tekrar katıldı. Ancak Dağdaş ağrılarının artması üzerine, toplantıdan ayrılarak bir sağlık kuruluşuna başvurdu. Bir süre Brüksel’de tedavi gören Dağdaş doktorların “Sizin ülkenizde sağlık sistemi bizden daha iyi, tedavinize ülkenizde devam etseniz daha iyi olur” tavsiyesi üzerine Türkiye’ye döndü. Dağdaş  1.5 aydır raporlu. Kazada ayağı kırılan Dağdaş’ın tam olarak iyileşmediği öğrenildi. Kısa sürede de iyileşmesi beklenmiyor.  Dağdaş’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Editör: TE Bilişim