Karadeniz’de fırtına alarmı

Karadeniz’de gemiler sahiden batacak...

İklimbilimci Gönençgil “Küresel ısınma iç deniz olmasına rağmen Karadeniz’de etkili. Bu sıradışı hava olaylarına işaret. Fırtınalar artacak. Tedbirler alınmalı” dedi

Karadenizliyi düşündüren gelişme...

Fırtına nedeniyle batan ya da karaya oturan gemi sayısının son yıllarda artması endişeye yol açtı. İklimbilimci ve İstanbul Üniversitesi Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barbaros Gönençgil küresel ısınmaya dikkat çekti:

“Karadeniz’in bilinen karakteri yanında küresel iklim değişikliği süreçlerine bağlı olarak özellikle Kuzey Atlantik kökenli alçak basınç merkezlerinin görülme sıklığı ve şiddetlerinde artma eğilimi gözleniyor. Son yıllarda ortaya çıkan bu gelişmeler Karadeniz’de şiddetli fırtınaların görülme sayılarını ve etkilerini de artırdı. Küresel anlamda değişim gösteren iklimlerin bir sonucu olarak karşı karşıya kalınan bu ekstrem hava koşullarına hazırlıklı olunması gerek.”

Yeni tedbirler alınmalı

Gönençgil, artan fırtına sıklıklarının Karadeniz’de deniz taşımacılığı konusunda yeni önlemler alınması ihtiyacını doğurduğunu da belirterek,

“Bu çerçevede Karadeniz’e açılacak gemicilerin sürekli eğitime tabi tutulmaları gerek ve gemilerin yapımları ve teknolojileri konusunda yeniliklere ihtiyaç var. Özellikle petrol taşımacılığında kullanılan nehir tipi teknelerin Karadeniz’e açılmalarının büyük çevresel riskler doğurduğu yaşanan kazalarda ortaya çıktı. Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi’ne paralel olarak gemi adamlarının sıradışı hava olaylarına karşı hazırlıklı olmalarının sağlanması ve belli standartların dışında kalan gemilerin Karadeniz’e açılmalarının önüne geçilmesi alınabilecek tedbirlerin başında geliyor” dedi.
 
Takvim şaştı denizci zorda
 
34 yıldır denize açılan ve 24 yıldır da uzak yol kaptanlığı yapan Şeref Kuzu da, Karadeniz’de hava koşullarının her yıl daha da zorlaştığını söyledi.

Kuzu şöyle konuştu: “Karadeniz limanları arasında seyir yapmak eskiden daha rahat ve emniyetliydi. Karadeniz’in her mevsimin ve ayların belli başlı sayılı fırtınaları ve takvimi vardı. Eğer hava kötüleyecekse, fırtına gelecekse bu bilinir ve geldiği zaman da biteceği zaman da belli olurdu. Deniz kabardığında tam kabarır ama sakinleşeceği zaman tam sakin olurdu. Eskiden denizciler de kendini bu duruma göre ayarlar, gerektiğinde emniyetini değişik barınaklarda ve limanlarda bekleyerek alırlardı. Son 8-10 yılda ne olduysa oldu, bilindik Karadeniz’ in fırtına zamanları adeta şaştı, beklenmedik ve artık ezberlediğimiz sayılı fırtınalardan başka sanki ilave fırtınalar türemeye başladı.”

Editör: TE Bilişim