Karadeniz'de Enerji Savaşı  TSK Trabzon'da Üs Kuruyor!  
 
TSK, ABD’nin Hazar hattını kontrol etmek amacıyla yerleşme planları yaptığı Trabzon’a yeni üs kuruyor. Muhtemel sıcak gelişmelere karşı hazırlık yapan Genelkurmay, yeni bir deniz gücünün ilk adımını attı 
 
KUVVET komutanlarıyla birlikte Trabzon’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, enerji hattında stratejik öneme sahip kentte kurulacak askeri üsle ilgili açıklamalarda bulundu. “Çok kısa bir dönem evvel, Trabzon’da Deniz Kuvvetleri’ne ait bir komutanlık kurduk” hatırlatmasında bulunan Başbuğ, “Trabzon ve bu bölge civarında deniz kuvvetlerimizin bazı unsurlarının devamlı bulunması mecburiyeti var” dedi.
Güçlü bir varlığa ihtiyacımız var

“BURADA kurmuş olduğumuz komutanlık, bugün için oldukça küçük, mütevazı bir birlik yapısındadır” diyen Genelkurmay Başkanı, şöyle devam etti: “Ancak düşüncemiz ve planlarımız, buradaki Deniz Komutanlığı’nı daha fazla büyütmektir. Trabzon, Karadeniz... Burada deniz kuvvetlerimizin daha güçlü bir üst komutanlık seviyesi olur mu olmaz mı, uzun vadede bilemiyorum... Ama oldukça güçlü bir varlığa ihtiyacımız var.”

Enerji savaşlarında Rusya, Çin ve Hindistan’la kapışan ABD, Büyük Ortadoğu Projesi kapsamına aldığı Türkiye’yi de ateşin ortasına atmaya çalışıyor. YENİÇAĞ, ABD’nin büyükelçileri aracılığıyla bölgede yaptıkları lobi çalışmalarını manşetlerinden duyurmuştu...

Karadeniz’de stratejik hamle

Türk Silahlı Kuvvetleri, Amerika’nın Hazar enerji hattını kontrol altına almak için yerleşme planları yaptığı Trabzon’a dev bir askeri üs kuruyor. Gölcük ve Karadeniz Ereğlisi’nden üsse güç kaydırılması planlanıyor

Kuvvet komutanlarıyla birlikte Trabzon’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Hazar enerji hattında stratejik bir öneme sahip olan kentteki askeri üssün büyütüleceğini açıkladı. Karadeniz’in kendileri için güvenlik açısından çok önemli olduğunu vurgulayan İlker Başbuğ, “Biliyorsunuz çok kısa bir dönem evvel, Trabzon’da Deniz Kuvvetleri’ne ait bir komutanlık kurduk. Çünkü gerçekten Trabzon ve bu bölge civarında Deniz Kuvvetlerimizin bazı unsurlarının devamlı bulunması mecburiyeti var. Kurmuş olduğumuz buradaki komutanlık, bugün için oldukça küçük, mütevazı bir birlik yapısındadır” dedi.  Başbuğ şunları kaydetti:

Uzun vadede büyüyecek

“Ancak düşüncemiz ve planlarımız, buradaki Deniz Komutanlığını daha fazla büyütmektir. Herhalde Trabzon’a da bu yakışır. Trabzon, Karadeniz, burada hakikaten deniz kuvvetlerimizi daha güçlü bir üst komutanlık seviyesi, belki olur mu olmaz mı uzun vadede bilemiyorum ama oldukça güçlü bir varlığa ihtiyacımız var. Sabahleyin ise özellikle Trabzon’daki kurmuş olduğumuz Deniz Kuvvetlerine ait komutanlığın, özellikle ilerideki yerleşim şekli ne olabilir, nasıl olabilir, onları yerinde izledik. Bugün de valimizi ziyaret ederek Trabzon ile ilgili bilgi alacağız”

ABD de üs kurmak istemişti

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un, “uzun vadede büyük bir üs kurmayı planlıyoruz” dediği Trabzon’da, ABD de askeri üst bölgesi istemişti. Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında Karadeniz Havzasını yeniden şekillendirme planları yapan ABD, 11 Eylül 2001’de gerçekleştirilen saldırıların hemen sonrasında sözde terör örgütlerinin uyuşturucu ve kaçakcılıktan elde ettiği kazancın önüne geçmek, enerji nakil hatlarını korumak bahanesiyle bölgeye kuvvet göndermek istemişti. Ancak, Rusya ve Türkiye’nin karşı çıkması üzerine  Beyaz Saray’ın planları suya düşmüştü. Ancak ABD’nin planlarına ket vurmak için Rusya’nın öncülüğünde, Karadeniz’de kıyısı bulunan ülkelerin katılımıyla “Blackseafor - Karadeniz Ortak Deniz Kuvveti” isimli bir güç oluşturulmuştu. Daha çok yasadışı suçlarla mücadele ve insani yardım operasyonları için teşkil edilen bu kuvvet Amerikalıları memnun etmemişti.

1 Mart tezkeresi: Yine Karadeniz

ABD’nin Karadeniz’e ilişkin talepleri, Irak’ın işgali öncesinde de gündeme gelmişti. 1 Mart Tezkeresi sırasında Türkiye’ye konuşlanmak isteyen ABD, Ankara’dan Mersin ve İskenderun’un yanı sıra Samsun ve Trabzon limanlarında üst kurma izni istemişti. Ancak tezkere reddedilince ABD’nin Karadeniz’e açılma umudu bir kez daha suya düşmüştü.

Aktif çaba kılıfı

Tezkerede umduğunu bulamayan ABD, daha sonra NATO’yu devreye sokarak, terör, uyuşturucu ve kaçakçılıkla mücadele bahanesiyle Karadeniz’e donanma göndermeye kalkıştı. Kendi ürettiği terörü bahane ederek Akdeniz’de NATO bünyesinde faaliyet gösteren ’Aktif Çaba Deniz Gücü’nün görev alanının Karadeniz’i de kapsayacak şekilde genişletilmesini gündeme getiren ABD’nin teklifi başta Rusya olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan bazı ülkeler tarafından reddedilmişti.

Karadeniz Uyum Harekatı

Tüm süreçte Türkiye, hamleleri boşa çıkan ABD’nin de isteğiyle 2004’ten itibaren bazı girişimlerde bulunmuştu. Teröre karşı ortak mücadele ve kitle imha silahlarının yayılmasını önleme misyonuyla “Karadeniz Uyum Harekâtı” adlı yeni bir girişim başlatılmış  ve Akdeniz’de ABD öncülüğünde başlatılan ’Aktif Çaba Operasyonu’nun Karadeniz’deki devamı niteliği kazanmıştı. Türkiye’nin başını çektiği bu oluşuma önceleri Rusya ve Ukrayna dışındaki ülkelerden destek gelmedi. Ancak 2006 başlarında, ABD’nin Akdeniz’deki operasyonlarını Karadeniz’e taşıma sürecini askıya aldığını öne sürmüştü.

Ama bu açıklamanın ardından 2 yıl geçmeden, Gürcistan’ı Rusya’ya karşı kışkırtıp savaş çıkartarak amacına kısmen ulaşmıştı. ABD, savaş sonrasında insanı yardım kılıfıyla donanma gemilerini Karadeniz’e sokmuştu. ABD’nin Türkiye’deki temsilcileri, son bir yıldır adeta Trabzon’u mesken tutmuştu. Sık sık sözde sivil toplum kuruluşları ve yetkililerle görüşme bahanesiyle kente giden Beyaz Saray temsilcilerinin, askeri üs yeri baktıkları ve nabız yokladıkları ifade edilmişti. Başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere Trabzon halkı, ABD’lilerin ziyaretlerine isyan etmişti.

Üs planları gizli tutuluyor

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, ABD’nin Gürcistan’a insani müdahale gerekçesiyle savaş gemisi soktuğu Karadeniz’de ikinci bir üs açıyor. Yeni üssün adı Trabzon Üs Komutanlığı olacak ve Karadeniz Ereğlisi’ndeki Bölge Komutanlığı’ndan buraya güç kaydırılacak.

Gürcistan’a yardım merkezi

Yavuz sınıfı bir firkateyn ve Preveze sınıfı bir denizaltı bu üstte görev yapacak. Gücün bir kısmı Karadeniz Ereğlisi’nden 600 kilometre daha doğuda olan Trabzon’a taşınınca Türkiye, Gürcistan’da yaşanan bir sorunu daha yakından izleyebilecek. Bu sayede yalnızca gelişmelerden daha erken haber alınmayacak, Batum’a 150 kilometre mesafede olunduğu için yardımda zamandan tasarruf edilecek. Gürcistan’a insani amaçlı yardım gerekirse Türkiye bu yardımı çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapabilecek.

Önce inşa edilecek

Üstte, ilk aşamada bir albay görevlendirilecek. Albayın komutasında 10-15 subay, 40-50 astsubay ve en az 100 asker görev yapacak. Üssün kapasitesi zaman içinde arttırılacak. Deniz Kuvvetleri’nin üs taşıma planı şu aşamada gizli tutuluyor. Trabzon’da çalışmalar yapıldığını doğrulayan Genelkurmay, bunların şimdilik lojistik ikmal olarak planlandığını ifade etti. Üs yapımı, yaz dönemindeki atamalarla uygulamaya konulacak. İlk aşamada önce lojistik hizmetler, ardından üs inşa edilecek ve gücün bir kısmı buraya kaydırılacak.

 

Editör: TE Bilişim