Bakan Eker, Aras’ı Açtı

KASTAMONU Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin Karadeniz üzerinde araştırma yapacağı Aras adlı geminin açılışı yapıldı.

İnebolu Limanı’nda yapılan dua ile başlayan açılış töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, denizleri daha dikkatli kullanmamız gerektiğini belirterek, “Biz denizci bir kavim değiliz, kara kavmiyiz. Üç tarafımız denizlerle çevrili, balıkçılık itibariyle faydalanmamız lazım. Ama vur deyince de öldürmememiz lazım. Çünkü bu denizler ve bu denizlerin balıkları sadece bugünkü kârımız olmamalı. Yarınımızın, çocuklarımızın ve gelecek kuşaklarımızın da rızkı burada” dedi.

Hükümet olarak balıkçılığı desteklediklerini belirten Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz hükümet olarak balıkçılığın geliştirilmesi, ama bu esnada da denizlerimizin korunması, ekolojik kaynaklarımızın da iyi muhafaza edilmesi için de özel itina gösterdik. Bir yandan artan balıkçılığı desteklemek için kültür balıkçılığını destekleme kapsamına aldık. Toplam balık üretimi içerisinde kültür balıkçılığının payı yüzde 10 iken bugün bunu yüzde 40′lara çıkardık.”

Bakan Eker, kültür balıkçılığına verilen desteği şöyle anlattı: “Nasıl oldu? Kültür balıkçılığını destekleme kapsamına aldık. 61 bin ton yetiştiricilikten elde edilen balık miktarı bugün 233 bin tona çıktı. Niye? Çünkü ihtiyaç hissettiğimiz balığın yetiştiricilikten daha büyük kısmını alıp, o zaman denizler üzerindeki baskıyı azaltmış oluruz. O zaman denizler kurumamış olur. Tedbirlerimizi, projelerimizi buna göre yaptık. Bugün, Türkiye’de kültür balıkçılığı, Avrupa ülkeleri içindeki en büyük üçüncü büyük sektöre dönüştü. En büyük üçüncü büyük ülke, en çok büyüyen üçüncü ülke… 233 bin tona çıkardık, gerek iç sularda gerek denizlerde.

Avrupa başkentlerinde tüketilen çupra ve levreğin her 3 ila 4 tanesinden biri Türkiye’de yetiştirilip ihraç edilen balıklardan oluşuyor. Yaklaşık 600 milyon dolara çıktı balık, su ürünleri ihracatımız. 941 milyon yani trilyon eski parayla, Türk Lirası. Hükümetimin Türkiye’de kültür balıkçılığı için bugüne kadar verdiği desteğin miktarı, 941 trilyon. Bir milyar lira da avcılık yapan balıkçılara verilen mazot desteği.” Denizlerdeki balıkçı tekne oranlarının devlet desteğiyle düşürüldüğünü belirten Eker, şöyle devam etti:

“Baktık ki Türkiye’de denizlerin taşıyabileceğinden fazla tekne var. 22 bin av teskeresi olan balıkçılık teknesi ve gemisi var. Bunun azaltılması lazım, çünkü kaldırmıyor. Denizler kurudu denizler! Gemi başına av miktarı yıllık 27 tonlara düştü. Hangi masrafını kurtaracak? Bunun üzerine proje yaptık. Dedik ki 12 metrenin üzerindeki tekneler gönüllü olarak balıkçılığın dışında çıkarılırsa biz bunlara para ile destek verme suretiyle yardımcı olacağız. Bugüne kadar 900 tane balıkçılık gemisini bu proje kapsamında balıkçılığın dışına çıkarttık. Bunlara toplam 130 milyon lira para verildi. Bu gemilerin 25 tanesini üniversitelere, araştırma kuruluşlarına hibe ettik. İşte bir tanesini bu, en büyüklerinden en iyilerinden bir tanesi burada. Kastamonu’da toplam 250 civarında balıkçılık teknesi var ama 30 metreye ulaşan bir tanesi yok. Şimdi Kastamonu’nun 32 metre boyunda bir önemli gemisi var. Bu da Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nindir, hayırlı uğurlu olsun.”

Geçen hafta Rusya Federasyonu’ndan heyetin geldiğini ve Türkiye’den daha fazla gıda ürünü almak istediklerini söylediklerine dikkati çeken Eker, şöyle konuştu: “Biz de tabii bunlarla ilgili görüştük. Mevcut ürünlerimizin ihracatını artırmaya ilave olarak, özelikle su ve hayvansal ürünler, süt ve süt ürünleri, beyaz et, balık vs. Bunlarla ilgili de üzerinde çalışıyoruz ama bunu yaparken tabii iki şeye de dikkat ediyoruz. Bir, atıl kapasiteyi arttıracak ve bizi boşluğa düşürecek plan hatası yapmak istemeyiz. İki, bu durumdan istifadeyle Türkiye’de spekülatörlerin devreye girip de tüketicilere zarar verecek, fiyat artışına yol açacak gelişmelere de izin vermeyeceğiz. Onlara da dikkat edeceğiz. Potansiyeli akıllıca, doğru, rasyonel planlamayla harekete geçirip, kapasitemizi artırıp, bundan sonraki ticaretimizi, ihracatımızı da bu çerçevede yapacağız. Ruslarla bu manada yaptığımız görüşme olumlu. Olumlu gelişmeler kaydettik, imzaladığımız protokolde de çok olumlu bazı noktalar yakaladık. Önümüzdeki ay da bunların uygulamalarını hep birlikte göreceğiz.”

Törende konuşan Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın da, “Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde denizlerden elde ettiğimize göz attığımızda bilimsel çalışmaların ne kadar önem arz ettiğini vurgulamak istiyorum. Ülkemizde kişi başına düşen balık tüketimi maalesef 7,5 kilo civarında. Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyas ettiğimizde 30 kiloluk bir kişi başı tüketimi düşündüğümüzde tabi Norveç gibi 90 kilogramlık bir tüketim düşündüğümüzde üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde denizlerimizden yeterince faydalanmadığımız açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle yapılacak bilimsel çalışmalara destek vermek büyük önem arz ediyor. Tesadüf oldu sayın bakanım ilimizi ziyaret ettiler. Kendilerinin Kastamonu Üniversitemize armağan etmiş olduğu geminin faaliyete geçme töreninde de burada olmaları da büyük bir şans olarak değerlendirilebilinir. Ben huzurlarınızda sayın bakanımıza şükranlarımı arz ediyorum” dedi. Konuşmalar sonunda Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e hediyelerini takdim etti. Daha sonra Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin Aras isimli araştırma gemisinin kurdelesi kesildi. Kurdele kesimi sonrası gemiyi gezen Bakan Eker, dümene geçerek İnebolu Limanı’nda tur attı.

Editör: TE Bilişim