Karadeniz petrolüne Chevron da talip
 
Karadeniz'de petrol ve doğalgaz aramalarında bulunmak için ABD'li Exxon Mobil şirketi ile anlaşma imzalayan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), ABD'li Chevron şirketi ile de ocak ayı içerisinde görüşecek.

Karadeniz'de petrol arama çalışmaları için bir çok şirketten teklif alan TPAO, Chevron ile anlaşmaya sıcak bakıyor. TPAO, görüşmelerin olumlu geçmesi ve anlaşmaya varılması durumunda, Karadeniz'de petrol arama çalışmalarındaki yabancı ortaklarına yeni bir ABD firmasını ekleyecek. TPAO, kara sahalarına kıyasla denizde petrol arama faaliyetlerinin maliyetli olması nedeniyle, bu konuda hem risk paylaşımını hem teknoloji transferini sağlamak hem de maliyetleri düşürmek için ortaklı aramalara ağırlık veriyor.
 
TPAO'nun uluslararası işbirliği artıyor

Karadeniz'de petrol arama çalışmaları kapsamında daha önce Brezilyalı Petrobras şirketi ile çalışmalar yapan TPAO, en son Kasım ayında ABD'li Exxon Mobil ile petrol arama konusunda "Ortak İşletme Anlaşması" imzalamıştı.

Exxon Mobil gibi dünyada kendini kanıtlamış ve sektörün dev şirketlerinden biriyle yaptığı anlaşma TPAO'nun bir anlamda elini güçlendirirken, diğer önemli şirketler için de hem Karadeniz'de önemli bir petrol potansiyeli olduğunun göstergesi, hem de güven anlamında bir tercih sebebi oluşturuyor.

Öte yandan TPAO'nun Irak'ta yapılacak petrol ve doğal gaz arama ihalelerine dönük Japon şirketlerle konsorsiyuma dönük görüşmeleri devam ediyor. TPAO Genel Müdür Yardımcısı Yurdal Öztaş, TPAO'nun ülke içi yanı sıra yurt dışı arama çalışmalarına da ağırlık verdiğini belirtirken, bu kapsamda Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Libya gibi komşu ülkelerde de arama çalışmalarına hız verdiğini söyledi.

Irak'ın da TPAO'nun petrol arama faaliyetlerinde öncelikleri arasında olduğunu bildiren Öztaş, Irak'ta petrol aramanın bazı şartları bulunduğunu, TPAO'nun da yeterlilik almış 35 şirketten biri olduğunu ifade etti.

Bu kapsamda Irak'taki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve kurulacak büyük konsorsiyumlar içerisinde yer almak istediklerini anlatan Öztaş, bu amaçla Japon şirketlerle görüşmek üzere Japonya'ya gittiklerini kaydetti.

Japon şirketleri Japex, İnpex ve Mitsubishi ile görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Öztaş, bu firmaların temsilcilerinin de Türkiye'ye geldiğini ve TPAO'nun özellikle Güneydoğudaki faaliyetlerinden çok etkilendiğini söyledi.
 
 
FİYAT 30 DOLARIN ALTINA İNERSE PETROL ARAMANIN CAZİBESİ KALMAZ

Küresel krizle birlikte düşen petrol fiyatlarını da değerlendiren Yurdal Öztaş, petrolü destekleyen yan enerji kaynakları bulunduğunu, petrol fiyatlarının 60 doların altına inmesi durumunda bu kaynakların ekonomikliğini kaybettiğini söyledi. Ancak petrolün kendi başına ekonomikliğini kaybetmeyeceğine işaret eden Öztaş, "petrol fiyatları 30 doların çok altına inmediği zaman aramacılık cazibesini kaybetmez ama çok dramatik bir şekilde aşağı inerse aramacılık, hem risk açısından hem de yatırım bakımından cazibesini kaybeder" diye konuştu. Öztaş, bu arada karadaki üretim sahalarında kuyu açma maliyetinin ortalama 7-10 milyon dolara, denizlerde ise 60-150 milyon dolara mal olduğunu söyledi. (aa)
 

Editör: TE Bilişim