Samsun Valiliği, Karadeniz'de yaşanan boğulma vakalarının nedenini Karadeniz'in kıyılarının diğer kıyılara nazaran farklılık göstermesi, tuz oranının az olması, dip akıntısı ve fırtınalı havalarda oluşan dalgalar olarak açıkladı.

Samsun Valiliği'nden yapılan açıklamada, Türkiye'de eğlenme ve dinlenme amacıyla kullanılan plajların büyük bir kısmının Akdeniz ve Ege'de olmasına rağmen denizde boğulma olaylarının büyük bir kısmının Karadeniz sahillerinde meydana geldiği bildirildi. Meydana gelen boğulma vakalarında Karadeniz'de kayalık kıyı yapısının diğer denizlere nazaran farklılık göstermesi, Karadeniz'in oşinografik özellikleri kapsamında tuzluluk oranının diğer denizlerden az olması dolayısıyla suyun kaldırma kuvvetinin nispeten düşük olması, Karadeniz'de sıklıkla dip akıntısı, çeken akıntı meydana gelmesi ve sahilde bulunan kişilerin fırtınalı havalarda denizden gelen ani dalgalar tarafından etkisiz hale gelmesinin etkisi olduğu ifade edildi.

Karadeniz'de yaşanan deniz kazalarının önlenmesi için Samsun Valiliği tarafından CD, pankart, el ilanı ve broşürler hazırlanarak öğrencilere ve denizden faydalanmak isteyenlere dağıtılıyor. Özellikle Karadeniz sahillerine dışarıdan gelen vatandaşların deniz kazalarına maruz kalırken, yaz aylarında özellikle iç kesimlerden sahile gelenlerin deniz kazalarına karşı duyarlı olmaları istendi.

Editör: TE Bilişim