Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı ve Karadeniz'deki çatışmalar nedeniyle, malları limanlardan ihraç edilen tüm ülkelerin ekonomileri sıkıntılı. Bazı şirketler yaptırımlar nedeniyle Rusya Federasyonu ile çalışmayı reddediyor, bazıları ise Rus birliklerinin halihazırda birkaç ticari gemiye ateş açtığı veya ele geçirdiği güvenli olmayan bölgeye girmekten korkuyor.

Yeni yaptırımlar

Rusya, askeri çatışmanın başlamasından birkaç hafta önce Ukrayna'nın Karadeniz'i ticaret amacıyla kullanmasını engellemeye çalıştı. Tam ölçekli bir savaşın patlak vermesinden sonra, Karadeniz'deki kargo gemilerinin seyri güvensiz hale geldi.

Rusya, Ukrayna ticaret gemilerine el koydu, Odessa'dan ayrılan ve Romanya'ya giden bir Türk gemisine ateş açtı.


Bundan sonra, taşıyıcılar sadece Ukrayna limanlarına değil, Rus limanlarına da girmekten kaçınmaya başladı. Nakliye şirketi Maersk'in Rusya Federasyonu'ndaki tüm konteyner trafiğini askıya aldığı bilgisi vardı. Aynı kararlar Japon Ocean Network Express, Alman Hapag Lloyd ve İsviçre MSC tarafından da alındı.

Ayrıca Türkiye, Rus ve Ukrayna savaş gemilerinin Karadeniz'e geçişini yasakladı. Buna karşılık, Rusya sulardaki askeri varlığını artırdı.

Bu nedenle deniz ticareti zarar görmektedir. Uzmanlar, durumu şimdiden geçen yıl Süveyş Kanalı'nın kapatılmasıyla karşılaştırıyorlar.


“Hasarı hesaplamak son derece zor. Suların olası bir tıkanması, gemilerin bir daha asla normal rotalarını izleyemeyecekleri anlamına gelmez. TeleTrade analisti Sergei Rodler, Segodnya'ya şöyle açıklıyor: "Bu, geçen yıl engellenen Süveyş Kanalı'ndaki duruma biraz benziyor".

Ve bunlar denizde Rusya Federasyonu'na karşı son yaptırımlar değil. İngiliz hükümeti, Rusya Federasyonu'na ait gemilerin ülkenin limanlarına girişini yasaklamaya karar verdi. Ayrıca İspanya, tüm AB ülkelerini limanlarını Rus gemilerine kapatmaya davet etti. 

Ukrayna kaynaklı sıkıntılar

Uzman, şu anda işletmenin çatışmaya bir an önce son vermeyi umduğunu ve Karadeniz'de uçuşlar düzenlemeye çalışmaya devam ettiğini söylüyor.

“Görünüşe göre şirketler düşmanlıkların uzun süreceğine inanmıyorlar ve nakliye haritalarına bakarsanız Romanya, Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan ve Rusya limanlarına gemilerin gelmeye devam ettiği görülüyor. Montrö Sözleşmesi, tam olarak savaş gemilerinin geçişinin kapatılmasını ima eder. Kulağa nasıl gelirse gelsin, ancak bölgesel bir askeri çatışmanın bölgedeki ticareti gerçekten felç etmesi pek olası değil, "diye devam ediyor Rodler.

Ancak Ukrayna için deniz seyrüseferinin ablukası oldukça pahalı olabilir. Alışılagelmiş deniz yollarını kara yollarına çevirmek için lojistiği daha pahalı bir güzergâhla değiştirmek gerekecektir.

Sergey Rodler, "Ukrayna ihracatının %60'ı Karadeniz limanları üzerinden gerçekleşiyor, bu nedenle Ukrayna'ya verilen zararı inkar etmek aptallık olur. Ukrayna limanlarının uzun vadeli olarak kapatılması durumunda, zarar günde 10 milyon doları geçebilir." yukarı.

Daha önce ATM'lerdeki devasa Rus kuyrukları hakkında yazmıştık. SWIFT bağlantısının kesilmesinin Rus ekonomisini nasıl etkileyeceğini buradan okuyun.

Editör: TE Bilişim