Karadaki Tekneye Fazla Yolcu Cezası

Dalyan'da bir tekne işletmecisi 1 ay önce karaya çekerek evinin önüne götürdüğü tekneye, karada bulunduğu esnada "fazla yolcu taşıma"cezası kesildiğini iddia ederek mahkemeye başvurdu.

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde tekne ile yolcu taşımacılığı yapan Özay Akdoğan,Muğla İl İdare Kurulu ve Denizcilik Müsteşarlığı'nın aldığı kararlar doğrultusunda Dalyan kanalında çalışan teknelerde en fazla 25 yolcu taşınabildiğini belirterek, "Tekne sahipleri alınan kararlara uyuyorlar. Dalyan'daki yerel idarecilerin aldıkları her karara uymaya çalışıyoruz. Buna rağmen karşılaştığımız zorluklar çok fazla" dedi.

Babasının üzerine kayıtlı olan "Dolunay" adlı tekneyi motorunda meydana gelen arıza nedeniyle geçen yılın Eylül ayınının 27'sinde karaya ç ektiklerini anlatan Akdoğan, şunları söyledi:
"Biz karaya çektiğimiz teknenin motorunu çıkararak bakıma aldık. Yaklaşık bir hafta önce tarafıma bir ceza makbuzu geldi. Teknem karaya çekildikten 1 ay sonra 'fazla yolcu taşıdığım' gerekçesiyle para cezası kesilmiş."

Akdoğan, teknesinde 25 kişiden fazla yolcu taşıdığı gerekçesiyle kesilen 250 TL para cezasına itiraz ettiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Ceza, tekne karaya çıkarıldıktan yaklaşık 32-33 gün sonra kesilmiş. Yasal haklarım için kanuni mercilere başvurdum ve dava açtım. Tekneyi karaya çıkarırken liman başkanlığı çalışanlarına bilgi vermiştim. Ben, bu süreçle ilgili bilgileri kendilerine ibraz ettim. Bana, yanlışlıkla böyle bir şey olmuş olabilir, evrakta yanlışlık yapılmış olabilir dediler. Hata yapanlar, bunun hesabını yargıya vermeli"

Dalyan Belediye Başkanı Suat Tufan ise Dalyan kanalında yolcu taşımacılığı yapan teknelerin, "Dalyan Belediyesi zabıtası, Özel Çevre Koruma Kurulu ve Göcek Liman Başkanlığı'na bağlı Dalyan Denetleme Şefliği" tarafından denetlendiğini belirterek, "Bu cezalar kesildikten sonra belediyemizin hesap işlerine gönderiliyor. Biz de cezaların tahsilini sağlıyoruz" dedi.

Karaya çekilen bir tekneye ceza kesilmesinin doğru olmadığına işaret eden Tufan, "Böyle bir yanlışlık varsa düzeltilmesi lazım. Bu yanlışlığı ceza kesen 3 kurumun üyelerinin birlikte düzeltmesi lazım. Bizden kaynaklanan yanlışlık veya ceza varsa düzeltmeye hazırız" şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim