Karaada krizi 45 dakikada çözüldü

Ege'de Meis adasına 3 mil uzaklıktaki Karaada'yı görüntülemeye giden üçü gazeteci beş kişi Yunan askerleri tarafından bir saat gözaltında tutuldu

Ege Denizi'ndeki Karaada yakınlarında 4 Türk gazetecinin Yunan askerleri tarafından gözetim altına alındığı haberleri Ankara'yı alarma geçirdi. Kriz, iki ülke yetkilileri arasındaki telefon diplomasisi ardından 45 dakikada çözüldü.

Karaada'ya askerlerin çıktığı ve Yunanistan bayrağı çekildiği yolundaki haberler üzerine, küçük bir tekne kiralayan İhlas Haber Ajansı muhabirleri Çağdaş Yıldırım, Sabri Çağlar, Sabah Gazetesi Muhabiri Bekir Öner Şan, şoför Yusuf Yavuzyiğit ile tekne kaptanı Erhan Kallak denize açıldılar. Yunan Sahil Güvenlik Botu, Kaş'tan Karaada'ya yaklaşan tekneye yaklaşarak, gazeteciler ve kaptanı gözetim altına aldı.

DIŞİŞLERİ'NDE KRİZ MASASI

Karaada'ya giderken gözetim altına gazeteciler için Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla Müsteşar Ertuğrul Apakan'ın odasında kriz masası oluşturuldu.

Sorun yeni bir Kardak krizine yol açmadan 45 dakikada art arda açılan telefonlarla çözüldü. Kilit görüşme Apakan ile Yunanistan Büyükelçisi Fotios Jean Xydas arasında gerçekleşti. Apakan, Türk gazetecilerin gözetim altına alınmasının kabul edilemez olduğunu vurgularken, Xydas adanın mülkiyetinin Yunanistan'da olduğunu anımsattı.

Karaada'nın 1932'de Yunanistan'a bırakıldığı öğrenildi. Her iki taraf da düğmeye bastı ve Yunan Sahil Güvenliği gazetecileri, Türk Sahil Güvenliği'ne teslim etti. Dışişleri olayı, Sabah gazetesinden öğrendi.

Sözcü Burak Özügergin, haberi alır almaz 18:30'da Apakan'ın odasına gitti. Durum Bakan Davutoğlu'na aktarıldı. Davutoğlu'nun talimatıyla Müsteşar Yardımcısı Haydar Berk, Denizcilik Dairesinden Basat Öztürk ve Sözcü Özügergin Genelkurmay, Antalya Valiliği, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı ile temasa geçti. Yunanistan'a ait adaya izinsiz yaklaşan gazeteciler 19.15'te serbest bırakıldı. Özügergin Türk gazetecilerin gözaltına alınması veya tutuklanması gibi durumun söz konusu olmadığını söyledi.

'Fotoğraf ve görüntüleri kontrol ettiler'

KARAADA'DAKİ krizin tanığı muhabirimiz Öner Şan izlenimlerini şöyle aktardı: Kaş'ın 13 mil açığındaki Karaada'da Yunanlı askerlerin üst kurduğu bilgisini aldık. Kaş'tan bir tekne kiralayıp, adaya gittik. Adanın batı ucuna yaklaştığımızda küçük bir koydaki yapıları gördük. Binaları görüntüledik Geri dönmeye başladığımızda Meis Adası'ndan Yunan Sahil Güvenlik botu hızla yanımıza yaklaşıp önümüzü kesti ve bize "Niye orda olduğumuzu" sordular. Kimliklerimizi istediler.

Bu arada bizim telefonla görüşmemize engel oldular. Fotoğraf makinelerine ve kameralara bakmak istediler. Sabri Çağlar'ın çektiği kısa görüntüleri izlediler. Bu arada Türk Sahil Güvenliği bir botla bulunduğumuz yere 200 metre kadar yaklaştı. Uzun telefon görüşmeleri sonrası yaklaşık 1.5 sat sonra bizi Türk Sahil Güvenliği'ne teslim ettiler. Yunanlı teknenin komutanı ile el sıkışıp ayrıldık.

'Türk teknesi kontrol edildi'

KARAADA'DA yaşanan olay Atina'da yankı buldu. Yunanistan Ege ve Deniz Ticaret Bakanlığı olayın "Yunan karasularına giren Türk teknesinin kontrol edilmesi olduğunu" belirtti. Yunan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de açıklamasında "Bu işi büyütmek niyetinde değiliz. Oradaki askerlerimiz görevlerini yerine getirdi" dedi.

 

Editör: TE Bilişim