Kaptanların son telsiz konuşmaları

Arnavutça yayınlanan "Gazeta Shqiptare" online yayınında Adriyatik'te önceki gece kaza yapan Reina 1 gemisi ve Ankara Feribotlarının kaptanlarının kazadan 30 dakika önce telsizle konuştuklarını yazdı.

Gazete, kazanın neden olduğunu "Ankara" feribotunun ve batan Reina-1 gemisinin kara kutularının çözümlenmesinden sonra anlaşılacağını bildirdi.

Ancak, Durres limanından resmi olmayan kaynaklar iki gemide de kaptanların gerekli kaçınma manevralarını yapması halinde trajedinin önlenebileceğini belirtiyorlar.

Aynı kaynaklar kazadan yarım saat önce her iki gemi arasında bir konuşma geçtiğini ileri sürüyorlar. Buna göre Ankara gemisi, radarda Reina 1 gemisinin çatma rotasında ilerlediğini görüyor ve telsizzle uyararak rotasını böyle devam ettirirse 30 dakika sonra birbirlerine çok yaklaşacaklarından rotasını değiştirmesini istiyor.

Ancak Reina-1 gemisi rota değiştirmeden yola devam ediyor.

Çarpışma anı

Olayı analiz eden uzmanlara göre kaza anında sadece gemi kaptanı ve 2. kaptan ayaktaydı. Onlar da geminin kaptan köşkünde bulunuyorlardı. Mürettebattan 6 kişi ise kabinlerinde uyumaktaydı. Uzmanlara göre feribotun çarpması ile kaptan köşkünde basınç oluştu ve kaptan ve 2. kaptanı denize fırlattı. Geminin geriye kalanı ise mürettebatla birlikte karanlık sulara gömüldü.

Kaza soruşturması

Reina-1 gemisini bayrağını taşıdığı Malta devleti, Ankara Feribotunu ise bayrağını taşıdığı Türkiye makamları soruşturacak. Kaza uluslararası sularda meydana geldiği için diğer devletler karışamıyor. Ayrıca gemileri sigortalayan şirketler de bu soruşturmalarda taraf olacaklar.

 

 

Editör: TE Bilişim