17 Nisan günü 476 kişiyle birlikte alabora olan Sewol adlı feribotun tutuklanan kaptanı Lee Joon-seok, gemiyi tahliye etmekte gecikmesinin nedenini deniz koşullarına ve kurtarma gemilerinin gecikmesine bağladı. 

Mürettebattan 2 kişiyle birlikte polis tarafından nezarete alınan kaptan, denizcilik kurallarına aykırı olarak yolcuların emniyetini ve güvenliğini temin etmekte ihmali olmakla suçlanıyor. 

Kaza esnasında köprüüstünde vardiyada olan 3. Zabitin bu sularda ilk kez seyir yaptığı açıklandı. 

Kıdemli savcı Yang Jung-jin gazeteciler eyaptığı açıklamada, 25 yaşındaki genç zabitin kuvvetli akıntıların ve birbirine yakın çok sayıda küçük adanın mevcut olduğu bölgeden ilk jez geçtiğini söyledi. 

Yang, bu bölgeden geçerken kumandayı genellikle 2. kaptanın aldığını ancak kesif sis nedeniyle geminin hareket etmesi gecikince bu programın değiştiğini söyledi.

Polis kontrolünde televisyon muhabirlerinin sorularını cevaplamasına izin verilen Kaptan Lee, kapşonu ile başını örttüğü bir yağmurluk giyer halde verdiği cevaplarda, yerel saatle saat 9'da ilk imdat çağrısı yapmasından itibaren 40 dakika boyunca yolcuları neden kamaralarında beklettiği konusuna da açıklık getirdi. 

Kaptan Lee; "Bu saatlerde bir yardım gemisi henüz gelmemişti. Çevrede ayrıca yardıma gelebilecek ne bir balıkçı emisi ne de diğer bir gemi vardı"  şeklinde konuştu. Kaptan, akıntının çok kuvvetli olduğunu ve deniz suyunun da çok soğuk olduğunu belirtti. 

Kaptan; "Yolcularıncan yeleklerini giymeksizin düşüncesizce gemiden tahliye edilmesi halinde akıntıyla sürüklenmelerinden ve zora düşmelerinden endişe ettim" dedi. Kaptan, can yeleği bile giymiş olsalar bu durumun değişmeyeceğini belirtti. 

Faciada 32 kişinin hayatını kaybetiği kesinlik kazanırken, 272 kişi halen kayıp. 

Deniz suyunun bulanık olması ve kuvvetli akıntılar dalgıçların çalışma yapmasını güçleştiriyor. 

Bölgede dalış yapan sivil dalgıçların bir kamaranın lumbuzundan 3 cesedi tesbit ettikleri bildirildi. 

Bölgede kurtarma ekipleriyle birlikte 500 sivil dalgıç ve gönüllüler de dalış yaparak kazazedelere ulaşmaya çalışıyor. 

69 yaşındaki Kaptan Lee, soruşturmayı yürüten savcılara, kaza anında geminin kumanda köprüsünde bulunmadığını açıkladı.

Kaptan, ayrıca içkili olmadığını da belirtti. 

 

Editör: TE Bilişim