Kaptan Mustafa Can: Batan gemileri kurtarma zamanı geldi 

Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin gemi işletmecileri ve armatörleri güçbirliğine gitme kararı aldı. Black Sea Shipowners Club (Karadeniz Armatörler Kulübü) adını verdikleri bir organizasyon çatısı altında buluşan armatörler, ilk toplantısını ise 30 Temmuz Perşembe günü İstanbul Ataköy Hyatt Regency'de gerçekleştirdi. Karadeniz ülkelerinden ve Türkiye'den yoğun katılımın gözlendiği toplantının açılış konuşmasını yapan kurucu üye Kaptan Mustafa Can, "2008'den bu yana karadenizli armatörler olarak çok yıprandık. Amacımız navlunları kabul edilir seviyeye çıkararak  yaşlı filoyu yenileme imkanı yaratmak" dedi. 

Birliğin Merkezi İstanbul'da olacak

Toplantıda gerçekleştirilen oturumlar ve sunumlarla birliğin kurulma amacı, faaliyetleri ve hedefleri açıklandı. Kuruculuğunu Kaptan Mustafa Can, Igor Avramenko, Andrey Ivanov, Sergey Kalitenko, Sergey Yagodnikov ve Selçuk Esenyel'in üslendiği Karadeniz Armatörler Kulübü, 150 parça gemiye sahip bir filoyu kontrol ediyor. Karadeniz'e kıyısı olan, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Türkiye, Rusya ve Ukrayna kökenli gemi işletmecileri ve armatörleri buluşturan birliğin merkezi İstanbul'da olacak. 

'Batan gemiyi kurtarma zamanı' 

2008'den bu yana Karadenizli armatörler olarak çok yıprandığını, armatörlerin yeniden toparlanabilmesi için birlikte hareket etmenin önemine vurgu yapan Can, Şöyle konuştu: "Gemilerimiz yaşlandı, navlunlar düştüğü için yeni yatırım yapamıyoruz.  Amacımız burada navlunları kabul edilir seviyeye çıkarmak. Ayrıca uzun yıllardır maruz kaldığımız haksız rekabeti önlemek istiyoruz. Bizim gemilerimiz var, çok daha fazla masraf yapıyoruz ama onlarla aynı navlunu ödüyoruz.  Bu haksız rekabetin önlenmesi için devlet kontrollerinin daha da artırılması lazım.  Bu aynı zamanda boğazlarımızın ve kıyılarımızın emniyeti açısından da önemli. Sürekli her sene 3-4 yaşlı gemi batıyor. Bunlara bir dur demenin zamanı geldi. 2008'den bu yana neredeyse hiç gemi yapılamadı. Hatta yarım kalan gemiler de yapılamadı. Filo çok eskidi. Bu ticareti de engelleyecek. En son yük taşıyacak gemi kalmayacak. Bu durum tüm Karadeniz için geçerli. Ruslar ve Ukraynalılar bu konuda çok atak. Yaklaşık 300-400 gemilik filodan bahsediyoruz. Bu da ilk başta nehirde etkili olacak. Nehir tipi gemiler öncelikli olsa da zamanla diğer tipte gemiler de kapsama alınacak. Şu anda 30 gemi var Türkiye'den ama ayrı ayrı armatörleden 50 geminin daha gelmesini bekliyoruz. Merkezi İstanbul'da. Sekretaryası da İstanbulda olacak. Ana amacımız navlunu dengelemek. 

Türk tersanelerine de katkı sağlayacak

Birlik olunmasının sağlayacağı avantajlara da değinen Can, "Birlik olmadığınız zaman çok ciddi rekabet etmek zorunda kalıyorsunuz.  Her yükü görmezsiniz ama hep beraber hareket ettiğiniz zaman her yük elinize gelir. Bunu bölüşürsünüz. Yük çok azaldığında bu gemiler hurdaya gidecekse de buna birlik karar verecek. Herkes yüzde 10'u bırakacak mesela. Böylece navlunlar sürdürülebilir seviyeye çıkcak. Şu anda navlar sürdürülebilir seviyelerde değil. Navlunlarda iyileşme sağlandığında armatörler yeni gemi yaptırma fırsatı olacak burada Türk tersanelerine de iş çıkacak. Çünkü burada en büyük biziz. Asıl hedefimiz de bu" diye konuştu. 

KOSDER, birliğin kapsamını genişletilecek

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Başkanı Salih Zeki Çakır da toplantının panelistleri arasında yer aldı. Salih Zeki Çakır, KOSDER olarak bu yeni oluşumu desteklerini ve her türlü katkıyı sunacaklarını söyledi. Black Sea Shipowners Club'ın daha geniş bir coğrafyayı kapsaması için KODSER olarak çalışma başlatacaklarını açıklayan Çakır, şöyle konuştu: "Karadenizli armatörleri kapsayan bu oluşuma biz istiyoruz ki, Mısırlı da, İtalya, Hollanda yani bu bölgede tonaj çalıştırmış herkes katılsın. Karadeniz ve Akdeniz'deki armatörleri kapsamasını istiyoruz. Burada amaç güçbirliğine giderek haksız rekabetin önlenmesi. Bu sayede eski gemilerin yenilenmesi imkanı da doğacak. Diğer ülkelerde de KOSDER benzeri bir derneğin kurulması ve bunun merkezi Türkiye'de olacak ana bir çatıda buluşması. Çünkü bu bölgede denizciliğin merkezi İstanbul."

Yasalardaki boşluklar doldurulacak

Hukuk alanında faaliyet gösteren Esenyel Nazım Lawyers&Consultants ortaklarından Selçuk Esenyel, de toplantıda konuşmacı olarak yer alan isimlerdendi. Esenyel, uluslararası deniz hukuku konusunda  Türkiye'de açık olduğunu dile getirerek,  "Biz de elimizden geldiği kadar bu açığı karşılamaya çalışıyoruz. Bugün burada kulübün  yaptığı ilk toplantıda konuşmacı olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Su an için 70 üyesi olan kulübün üye sayısının kısa zamanda  artacağına inanıyorum. Bu birliğin kurulmasının amacı ulusal ve uluslararası amatörlerin dayanışma içerisinde deniz piyasasındaki zararlı veya  prestije zarar verecek kişi, firma ya da durumları ile ortaya çıkararak  gerekirse hukuki kanuni düzenlemelerle bunların önüne geçmek. Böyle birlikte hareket edildiği zaman çok farklı işler ortaya çıkabiliyor.  Biz de her bu payımıza düşen her turlu desteği vereceğiz"şeklinde konuştu. 

Kurucu üyelerden Transship yetkilisi Andrey Ivanov ise öellikle başta Ukrayna olmak üzere bölgedeki gemi tutulmalarını önlemek için bilgilendirici bir çalışma hazırladıklarını belirtti. Ivanov, yeni oluşumun özellikle gemi tutulmalarını engelemek noktasında büyük önemli rol alacağını vurguladı. 

Editör: TE Bilişim