Kaptan, Mürettebatı Tehlikeye mi Attı?

Yasin-C gemisi mürettebatının  makine dairesine saklanarak korsanlardan kurtulmaları bir tartışma başlattı. Acaba bu yöntem ne kadar doğru?

Sitemize yorum gönderen isim vermeyen bir okuyucu, bu duruma farklı ve eleştirel bir bakış açısı getiriyor.

Bu bakış açısıyla şu soru gündeme geliyor: Bu yöntem ne kadar doğru?

İşte okuyucumuzun yorumu: 

FARKLI BİR YORUM 

Gordugum kadarıyla herkes yapılan uygulamayı dogru olarak kabul edıp tebrıkler gonderıyor,
bence bu gemı personelını daha fazla tehlıkeye atmaktan baska bır sey degıl,
oldu ya gemı personelı saklandıgı yerde bulunsaydı ve tam 17 saattır kendılerıne muhattab arayan gozu donmus ınsanlar daha da fazla cılgına donseydı acaba olay nasıl sonuclanırdı ,bu ıs cocuk oyuncagı degıl kı bu ınsanlar gozunu kırpmadan adam oldurebılecek ınsanlar.
acaba sonucları nasıl olurdu? dusunmek lazım.o zaman murettebatı boyle bır uygulama yaptı dıye tebrık edenler acaba nasıl yorum yapardı.herhalde gemı kaptanını yerden yere vururlardı,'' boyle sey olurmu kardesım cık adam gıbı karsılarına konus ne ıstıyolarsa sırkete bıldır once ınsanların can guvenlıgı'' falan gıbısınden atıp tutardı homurdanırdı bazı ınsanlar.
bız korsan saldırılarının yogun oldugu donemlerde malaga bogazından gecerken gemı kaptanı bır yazı hazırlar salano astırırdı,icerıgı kısaca soyleydı korsanlar guverteye cıktıgı anda kesınlıkle mudahele edılmeyecek tum personel salonda toplanacak ve korsanlar bır zabıt tarafından benım yanıma getırılecek,ben muhatap olacagım.
budur ıste ınsan hayatına verılen onem budur.bır tarafta sılahlarla donatılmıs gozu donmus aç ınsanlar bır tarafta gemı murettebatı.
Gemı ıcınde saklanbac oynamak bır yontem olabılırmı,yapmayın Allah askına adamlar bu 17 saat ıcınde gemıyı bıle batırırdı ısteselerdı.gıderken bı kac yere bomba bırakıp gıtselerdı ne olacaktı.sonucta adamlar cılgına donmus bır halde gemıyı terk edıyorlar her turlu zarar verebılırlerdı gıder ayak.
BU KESINLIKLE BIR YONTEM DEGILDIR!!!KIMSE BUNUN DOGRU OLDUGUNU DUSUNMESIN VE YAPILAN BENCE INSAN HAYATINI DAHA BUYUK BIR TEHLIKEYE ATMAKTAN BASKA BIRSEY DEGILDIR.
Tum personele gecmıs olsun.slmlr saygılar.

IMO ne diyor?

Yapılması gerekenler bakımından Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) da bir rehber yayınlamış. 23 Haziran 2009 Tarihinde 1334 sayılı MSC Sirküleri olarak yayınlanan bu rehberde; korsanların önce önleyici manevralarla gemiye binmelerinin engellenmesi tavsiye ediliyor. Ancak korsanlar gemiye binmeyi başarırlarsa, o zaman kaptana şu tavsiyelerde bulunuluyor:

  1. Gemide en üst düzeyde güvenliği sağlamaya gayret edin,
  2. Mürettebatın gemi seyir kumandasından ayrılmamasına özen gösterin,
  3. korsanların bir an önce gemiden ayrılmaları için gereken önlemleri alın.

IMO; geminin kaptan köşkü, makine dairesi gibi alanlarının kilitlenerek korsanların buralara girmelerinin engellenmesini salık veriyor. Ancak, IMO tavsiyeleri arasında "gemide korsanların bulamayacakları bir yere saklanın" şeklinde bir madde yok. Korsanların ellerinde yangın bombası olabileceği ve bu yangın bombalarıyla gemiyi ateşe verebilecekleri ve mürettebatın hayatının tümden tehlikeye girebileceğinden endişe ediliyor.

Uzmanlar ne diyor?

Konuyla ilgili DenizHaber.Com'un görüşüne başvurduğu uzmanlar, Yasin-C gemisinde başvurulan yöntemin, yakında savaş gemileri bulunması halinde nisbeten olumlu sonuçlar verebileceğini ancak yardıma gelebilecek kuvvetler uzakta ise yaşamsal sakıncaları olabileceğine dikkat çektiler.

Uzmanların risklerine dikkat çektikleri konular; geminin uzun süre başıboş kalması, korsanların gemiyi havaya uçurma ihtimali, yakıt tanklarının patlaması sonucu geminin batma ihtimali ve korsanların kaçıp kurtulmaları imkanı olsa bile mürettebatın saklandığı yerde gemiyle birlikte batma ihtimali, korsanların gemiden çıkmayıp bekleme ihtimali başlıkları altında toplandı.

Bütün bunlar göze alınmaması gereken riskler olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlar; "Geminin saldırıya uğradığı yer Kenya açıkları. Bölgede görevli deniz gücünün görev yeri ise Aden Körfezi. Yaklaşık bin deniz milinden fazla mesafe var. Buradan bir savaş gemisinin tam yolla buraya gelmesi en iyi ihtimalle 36 saat alır. Korsanların bunu biliyor olma ihtimalleri yüksektir. Savaş gemisi eğer yakınlarda ise, birkaç saat içerisinde yetişebilecek veya helikopter gönderebilecek ise  onlar yetişene kadar gemide kısa süreli saklanma belki düşünülebilir. Bu zaman arttıkça risk artacaktır" görüşünde.

 

Editör: TE Bilişim