İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunlar Derneği’nin (DEFAMED) pandemi nedeniyle gecikmeli yapılan 52’nci Seçimli Genel Kurulu’nda ekibiyle beraber yönetime seçilen Kapt. Ufuk Teker Denizcilik Dergisi’ne konuştu.

Normal takvim gereği yedi ay sonra yapılacak olan yeni genel kurulda üyelerden bir dönem daha yetki isteyeceklerini belirten Teker, “Amacımız gençlerin önünü açmak” dedi.

Kapt. Ufuk Teker DEFAMED’de yeni dönemi şöyle anlattı:

(Soldan sağa) Kapt. Kayhan Aytuğ, Kapt. Murat Volkan, Müh. Gürhan Burak Alkoç, Kapt. Barış Ziya Kaya, Kapt. Ufuk Teker, Müh. Vehbi Üstün, Gizem Çevik, Kapt. Süleyman Erşenler, Kapt. Av. Ahmet Çağlar Coşkunsu, Kapt. Ali Burçin Eke

Her şeyi okuluma borçluyum

Aslında benim çok STK geçmişim yok. 1992 yılında Yüksek Denizcilik Okulu’ndan mezun oldum. Şu an sahip olduğum ne varsa Yüksek Denizcilik Okulu’na borçluyum. Borcumu ödeme zamanı geldiğine inandığım için ve çok iyi bir yönetim kurulu ekibi oluşturma fırsatı da olunca değerlendirmek istedik. Aslında hizmet etmek için almak için değil vermek için gelen bir grubuz. Bu grubun bir araya geldiğini görünce böyle bir adaylık sürecini başlattık. Eminim ki birçok mezunun da Yüksek Denizcilik Okulu’na bir gün hizmet edebilmek, mezunlar cemiyetinde çalışabilmek gibi bir hayali vardır. Benim de vardı. Bu hayalimi bu vesile ile gerçekleştirme fırsatı buluyorum”

Uzun süre kalmayacağız

STK’ların kendi içinden yönetici de yetiştirme görevi olmalı. Tüzük değişikliğine giderek en fazla iki dönem şartı getirilmeli. Gençlerin önünün açılması gerekiyor. Gençler, ‘orada falanca var, filanca isim çok kuvvetli. Ben onu yenemem’ gibi bir düşünceye kapılıyorlar. Bunun tam zıttı olarak yöneticilerin gençlerin önünü açmak hatta gençleri kendi yerlerine aday gösterip onları eğiterek kurumun devamlılığını sağlaması için bunun şart olduğunu düşünenlerdenim. Burası demokratik bir ortam ama yönetim kurulunun en azından gençlerden oluşan bir kitleyi ısındırması ve başkanlığı bırakarak bir kadro açılması o piramidin üzerindeki halkanın değişmesi yönünde bir görüşümüz var. Yönetim kurulu da bu yönde düşünüyor. Gençlerin yönetim içerisinde değişik kademelerde mezunlara hizmet verecek nitelikli bir yapıyı da çalışıyoruz. Şu anda çalışma aşamasında.

Mikro düzeye ineceğiz

Tüzük değişikliği gerektiren konularla ilgili olağanüstü genel kurul çağrısı yapmayı düşünüyoruz. Bu kapsamlı bir çalışma. Tüzük değişikliği bugünden yarına olacak bir iş değil. Tüzükte bir takım delik noktalar olduğunu da tespit ettik. Henüz ham aşamada ama üzerine çalışıp mezunlarımıza, derneğin faydasına olabilecek şekilde bir takım dönem sınırlamaları da getirerek gençlerin önünü açacak okulla; öğrenciyle mezunlar cemiyetini kaynaştıracak bir takım ufak tefek değişiklikler yapacağız. Tüzük değişikliğine ihtiyaç olmayacak şekilde de yönetim kurulunda belli dönem aralıklarındaki mezunlarla ilgilenecek nitelikli yönetim kurulu üyeleri oluşturacağız. Bu sayede uzmanlaşmayı sağlayıp daha alt mikro düzeylere inerek mezunlarımızı olabildiğince iyi temsil edip hizmet etmeye gayret edeceğiz.

Umarım aday çıkar

Seçim pandemi nedeniyle gecikmeli yapıldı ve 7 ay sonra normal takvime uygun bir genel kurul daha yapılacak. Umarım aday çıkar. Yüksek Denizcilik Okulu Mezunlar Derneği gibi çok kıymetli yerlerde birden fazla adayın olması oranın sahiplenildiğini gösterir. Demokratik seçimlerle gelen yönetici hatta böyle bir kitlenin oylarıyla gelen yöneticiler bence daha kıymetli yöneticilerdir. Tek listeyle gelmek yerine keşke çok aday olsa. Daha yeni ısındığımız için ikinci dönemi talep edeceğimizi düşünüyorum. Şu an henüz bir yönetim kurulu kararı almadık ama muhtemelen aday olacağız.

Cumhuriyet Balosu ve Balık günü

Yedi ay kısa bir süreç. Büyük aksiyonlar alabilmek için aslında hali hazırda yaptığımız bir takım çalışmalar var. 29 Ekim’de DEFAMED’in organizasyonuyla Cumhuriyet Balosu düzenleyeceğiz. Balomuzun iki ortak paydası var. Biri Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetimizin yıl dönümü olması, diğeri de mezunlarımızı bir araya getirmek. Derneğimizin ana amaçlarından biri sosyal kaynaşmayı sağlamak. Çok kısa bir süre önce yönetimi devralmamıza rağmen yerimizi organize ettik, balomuzla ilgili organizasyonumuzu yaptık, duyurularımızı yaptık. Şu anda sponsorlarımızla görüşüyoruz.

29 Ekim Balosu ve Balık Günü’nü biz aynı potada değerlendiriyoruz. Balık Günü organizasyonumuz da arkasından gelecek. 1980 – 1981 mezunlarının 40’ıncı yıl plaketleri takdim edilecek. O hazırlıklarımızı da yapacağız. Zaten sonrasında da genel k urula dört ay gibi kısa bir süre kalacak. Umut ediyorum bütçemizi tutturacağız ve iki tane önemli organizasyonu yapıp devam edeceğiz yolumuza.

İstanbul Yelken kulübü ile işbirliği

İTÜ DEFAMED ile İstanbul Yelken Kulübü bir araya geldi.

İstanbul Yelken Kulübü ile DEFAMED’in üyelerinin tesisi misafir üye olarak kullanması noktasında mutabakata vardık. Yelken Kulübü Başkanı Ahmet Saruhan ile buluştuk. Sağolsunlar çok ilgi gösterdiler. Burada YDO 1975 Makine mezunu Müh. Yılmaz Onur ağabeyimiz bize büyük destek verdi. Bununla ilgili bir tarafında İstanbul Yelken Kulübü diğer tarafında DEFAMED olan bir kart tasarlayacağız. Bütün üyelerimiz istedikleri zaman toplantı, aile yemekleri veya vakit geçirmek için tesisi kullanabilecekler. İstanbul Yelken Kulübü, otoparkı da olan çok nezih bir ortam.

Ortak paydamız YDO

Kapt. Süleyman Erşenler, Müh. Vehbi Üstün, Kapt. Baybora Yıldırım, Kapt. Ufuk Teker, Kapt. Cengiz Karabüber

Göreve geldikten sonra, Müh. Vehbi Üstün Ağabey ve Kapt. Süleyman Erşenler kardeşimle beraber iki önemli ziyaret gerçekleştirdik. İkisini de çok önemsiyoruz. Bizim ortak paydamız Yüksek Denizcilik Okulu. Sadece bayrak değişimi oldu. Biz elimizden geldiğince iyi hizmet etmeye çalışacağız. Mezunlarımızı iyi temsil etmeye çalışacağız. Bu sebeple de ilk etapta bir önceki başkanımız Kapt. Baybora Yıldırım’ı ziyaret ettik. Beraberinde yine bence STK’larımızın en büyük emekçilerinden birisi olan Kapt. Cengiz Karabüber arkadaşımız da vardı. Akabinde fakültemizi ziyaret ettik. Dekanımız Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt ve Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kapt. Özcan Arslan ile bir araya geldik. Önceki yıllarda oraya bizim organize ettiğimiz 20 bin Euro’luk bir yenileme projesiyle kurulan simülatör merkezini gezdik.

Kapt. Süleyman Erşenler, Kapt. Ufuk Teker, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, Müh. Vehbi Üstün, Kapt. Av. Çağlar Coşkuncu

Okula DEFAMED ofisi

Mezunlar cemiyeti denince bizim ana nüvemiz öğrenciler ve denizcilik fakültesi.  Onları vücuda getiren de öğretim görevlilerimiz. Biz bütün bunların bilinciyle başladık. Dekan beyden DEFAMED olarak fakültenin içinde bize ait bir yerin olmasını ve haftada bir günümüzü en kötü ihtimalle bir yönetim kurulu üyemizin öğrencilerle buluşması noktasında mutabakata vardık. Bizim çıkış noktamız öğrenciler. Öğrenci ile ilişki kurmak değil onu anlamak gerektiğini inanıyoruz. Mezunlarımızın okul yılları sona erdikten sonra camia ile bağlantısı kopuyor. Bunu engellememiz gerek. Öncelikle öğrenci kardeşlerimizi dinleyerek anlayıp sonrasında onların denize iyi hazırlanmasıyla ilgili bir takım çalışmalar yapmayı planlıyoruz.

Önceliğimiz akademik taraf değil

Denizcilik fakültesinin akademik tarafında bir rol almayı planlamıyoruz. Biz mezunlar cemiyetiyiz ama öğrencinin denize hazır hale gelebilmesi için küçük dokunuşlarımız da olacak. Öğrencilerimizin hem denize hazırlanması hem de yatılı okul hayatıyla ilgili mental desteğin verilmesi için bir takım panellerimiz olacak. Bu, üniversite ile yapacağımız ortak projelerden biri olacak. Gemi adamı gemiye çıktığı zaman kapalı bir kutu içinde ailesinden uzak yaşamak zorunda ve çok ağır baskılar altında kalabiliyor. Bu konu, bugünlerde deniz sigortacıları arasında da gündemde olan bir konu. Benzer sorunlar öğrencilerimizin yatılı eğitimde ve deniz hayatına başladıkları dönemde de yaşanabiliyor. Bizim ana amaçlarımızdan biri öğrencilerimizin denize hazır hale gelmeleri için destek vermek. Bir takım panellerle bunu gündeme getireceğiz.

Dernek lokalimiz olsun istiyoruz

Dernekler ihtiyacı olanların ihtiyacını karşılamak için kurulur. Biz bu bakış açısına sahibiz. Yani ihtiyaç sahipleri hangi noktada, nerede ihtiyaç ortaya çıkarsa mezunlar cemiyeti o boşluğu imkanları çerçevesinde doldurmaya gayret etmeli. Bizim ana odağımız her zaman ihtiyaç sahipleri olacak. Bu noktada deniz çalışanlarının yıpranma hakkının geri alınması çalışmaları da projelerimiz arasında. Bir dernek lokali oluşturmak ki ana gayemiz aslında bu. Çünkü üyelerimiz, mezunlarımız, öğrencilerimiz bir araya gelip kaynaşamadıktan sonra dernek görevini tam olarak yerine getirmemiş olacak. Onun için şimdiden ziyaretlerimize başladık bu konuyla ilgili. Yeri henüz belli değil ama 3, 4 alternatif ortaya çıkmış durumda. Bütün üyelerimizin hızlıca ve kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde olmasına gayret edeceğiz. Deniz Atı gibi bir yer olması için gayret ediyoruz.

Başarıları genç denizcilere aktaracağız

Yüksek Denizcilik Okulu mezunları, çok değişik branşlarda büyük başarılar elde etmiş durumda. Okuldaki öğrenci arkadaşlarımıza bu başarı hikayelerini aktaracağız. Öncelikli görevimiz bu. Belki dijital belki basılı halde bir almanak oluşturarak hangi mezunumuzun hangi meslek gruplarında ne tür pozisyonlarda başarılı olduğunu anlatacağız. Dijital ortamda olması daha sıcak geliyor bize. Çünkü sürekli güncellenebilir, eksiklikleri tamamlanabilir ve daha kolay erişebilir olacak. Bir ajandamız içerisinde bu almanak konusu çok önemli bir konu. Çünkü şu anda offshoredan otel işletmeciliğine; futbol kulübü başkanlığından sigorta şirketi genel müdürlüğüne; gemi işletmesinden yedek parça tedarikine kadar çok geniş alanda mezunlarımız var.

Dünyanın her yerindeyiz

Singapur’da ciddi sayıda kaptanımız var. Biz bir okullular yemeği yaptık Singapur’da. Bir masada on okullu bir araya geldik. Dünyanın her yerindeyiz ve çok başarılı mezunlarımız var. Klasik kariyer günleri yerine başarılı mezunlarımızın hikayelerini ön plana çıkaracağız. Bu bence öğrencilerin ufkunu açacaktır. Böylece hangi branşı, hangi sektörü seçmek isteyeceklerini mezuniyetlerini takip eden süreçte kolaylıkla karar verebileceklerine inanıyorum.

Yatılı eğitim olmazsa olmaz

Yatılı eğitim denizciliğin olmazsa olmazı. Bizim dönemimizde şartlarımız çok iyi değildi. Şu anda yurtta kapasitesinin tamamı doluymuş. Farklı üniversiteler de kullanıyor okulun dersliklerini ve tesislerini. O yüzden okul şu anda oldukça kalabalık. Hibrit eğitim yapıyorlar ama yatılı okul bence olmazsa olmaz. İlerleyen dönemde projeleri geliştirerek elimizdeki kaynakları okulla paylaşmak bizim de memnuniyet duyacağımız konulardan bir tanesi. Öğrenci kardeşlerimize denizcilikle ilgili sportif faaliyetlerini artırabilecekleri etkinlikten başlayıp boyumuzun erdiği ölçüde dokunacağız. Su sporları kulüplerini desteklemek, sanatsal kulüpleri, müzik kolunu, yelken, dalış ve kürek gibi branşları desteklemek için elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz.

Dijital ortamda bir araya geleceğiz

Şu anda DEFAMED için sınırsız şube açılabilir ancak dijital bir dünyaya geçtik. Artık bir araya gelmeler çok kolaylaştı. Bundan faydalanacağız. Yurt dışındaki mezunlarımızla zaman zaman toplantılar organize edeceğiz. Fiziki ortamda olmasa bile dijital ortamda bir araya geleceğiz. İzmir şubemiz bence denizcilik fakültesinin önemli mezunlarının olduğu bir bölgeyi kapsıyor. Şube başkanı ve oradaki arkadaşlarla en kısa zamanda bir araya gelmeyi planlıyoruz. Mersin bölgesinde, Ankara’da birçok mezunumuz var ama eskisi gibi bir takım yerler kiralayıp büyük maliyetler yaratmak yerine farklı yöntemlerle şubelerimizin sayısını artıra da biliriz. Zaman içerisinde demokratik bir şekilde oturup tartışıp faydasını zararını neyse beraber karar vereceğiz.

DEFAMED ve DEFAV birlikte hareket etmeli

Özellikle bizim mezunlarımızın ağırlıkta olduğu Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği ve Uzakyol Kaptanları Derneği ile görüşmelere başladık. En kısa zamanda üçümüz bir araya geleceğiz. İşin ilgin yanı, üç başkan da sınıf arkadaşıyız. Sivil toplum kuruluşları içinde, DEFAMED ile DEFAV’ın tüzüklerini okuduğum zaman iki kurumun mutlaka birlikte hareket etmesi gerekiyor. En kısa zamanda DEFAV ile de gerekli koordinasyonu çalışmayı sağlayacağız.

Federasyonun fonksiyonları çok önemli

Türkiye Denizcilik Federasyonu’na (TÜRDEF) en çok delege veren de DEFAMED. Federasyonun fonksiyonları çok önemli. Biz adayları tarafsız bir şekilde gözlemleyeceğiz. Bir adayı destekleyip desteklememe konusunda karar vermeden önce aday profiline bakacağız. Ama genel kurulumuzdaki delege seçiminde sektör önderleri olan isimleri seçerek bu hassasiyeti fazlasıyla gösterdik. Herkes kendi oyunu çok rahatlıkla, özgür iradesiyle verebilecek yetenekte olan saygın insanlardan oluşan bir delege grubumuz var. Bu da aslında federasyonun kıymetini artıracak. Federasyon seçiminde kalitenin çok yüksek olacağını düşünüyorum. Çünkü seçmen kalitesi çok yüksek şu anda. Umarım hayırlı olur federasyon seçimleri de. Yakın zamanda adayların tek tek ortaya çıkacağını düşünüyorum. Umarım sektörümüz için hayırlı olur.

Kapt. Ufuk Teker kimdir?

DEFAMED Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Ufuk Teker evli ve tıp fakültesi öğrencisi bir kızı var. 1992 yılında Yüksek Denizcilik Okulu (YDO) Güverte Bölümü’nden mezun olan Teker deniz hayatına Türkiye Deniz Yolları İşletmesi’nde başladı. Daha sonra tankerlerde çalışan Teker, 1997 yılında karaya inerek sigorta sektörüne geçiş yaptı. Yaklaşık 12 yıl brokerlik yapan Teker, deniz sigortaları konusunda 25 yıllık bir tecrübeye sahip. 2020 yılında Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Kapt. Ufuk Teker aynı zamanda İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Disiplin Kurulu üyesi.

Kaynak: Denizcilik Dergisi

Editör: TE Bilişim