Kapt. Lütfü Berk Kılavuzluk İstasyonu Açıldı

İstanbul Boğazı Kuzey Girişi Büyük Liman mevkiinde TDİ tarafından yeni inşa ettirilen Kaptan Lütfü Berk Kılavuzluk İstasyonunu Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu açtı.

Törende görev şehidi Lütfü Berk'in eşi Songül Berk ve çocukları Ayça, Zehra ve Mehmet de hazır bulundu.

Açılışta ayrıca deniz yoluyla gelen Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ile birlikte Müsteşar Yardımcısı Hamza Taşkeser, Deniz Ticareti Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak, İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, İstanbul Liman başkanı Mustafa Azman, TDİ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Ali İhsan Aldoğan, Genel Müdür Burhan Külünk, Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Küçük, Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcısı H. Gani Aygün, İstanbul Liman İşletmesi Müdürü Mehmet Ali Yığcı, Müdür Yardımcısı Nihat Bozkurt, Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı Turhan Uzun, Genel Sekreter Şükrü Akardaş, Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği Başkanı Selçuk Şenkal, Türk Uzakyol Kaptanlar Derneği Başkanı Ömer Salcı, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Şükrü Arık, Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği Başkanı Saim Oğuzülgen, Vakıf Genel Sekreteri Bülent Temur ve çok sayıda davetli hazır bulundu.

İstasyonun açılış kurdelesi Müsteşar Hasan Naiboğlu ile birlikte müteveffa Lütfü Berk'in eşi Songül Berk ve çocukları Ayça, Zehra ve Mehmet tarafından kesildikten sonra İstasyyon salonunda açılış konuşmaları ve programı yapıldı.

Uzun: Altyapı yenilenmeli

Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı  Turan Uzun, istasyona Kaptan Lütfü Berk İstasyonu adını verenlere ve bu işte emeği geçenlere teşekkür etti.

Uzun, dünyada yer altı maden işçilerinden sonra en çok iş riski taşıyan çalışanların deniz emekçileri olduğunu vurgulayarak, denizcilik mesleğinin en zor ve en meşakkatli kollarından birisinin de kılavuzluk mesleği olduğuna dikkat çekti.
Türkiye Denizciler Sendikası Başkanı Turan Uzun, kılavuz kaptanların, kılavuz kaptan motoru çalışanlarının yıllarca edindikleri deneyimle gece ve gündüz kar, yağmur fırtına demeden dünyanın en tehlikeli suyollarından birisi olan Türk Boğazlarında bu önemli hizmeti her türlücan ve mal emniyetini sağlıyarak sağlıklı bir şekilde yerine getirmekte  olduklarını ve ülke ekonomisine önemli girdi sağlamakta olduklarını ifade etti.

Uzun, dünyada kılavuz kaptanların sağladıkları ekonomik girdinin büyük bir bölümünün bu hizmetlerin yenilenmesi, bu hizmeti veren, yerine getiren çalışanların refahı için kullandıklarını , bizdeyse son yıllarda bu alanda olumlu bazı gelişmeler görülmekle beraber henüz istenilen seviyede olmadığını dile getirdi. Uzun, kılavuzluk istasyonları, pilot motorları, römorkörler gibi altyapıda yenileme yapılması gerektiğini, bunun yanında yıllarca edindikleri deneyimle dünyanın en tehlikeli suyolunda hizmet veren çalışanlara çağa uygun yaşam koşullarıyla birlikte ücretlerinin de dünya kriterlerine uygun hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tevfik Küçük: "Kılavuz Kaptanlar daha iyisine layıktır"

TDİ Genel Müdür yardımcısı Tevfik Küçük, açılışta yaptığı konuşmada  açılışı yapılan kılavuzluk istasyonunun 3,5 trilyona mal olduğu bilgisini verdi. Küçük, kaptan Lütfü Berk Kılavuzluk İstasyonunun TDİ’nin kılavuzluk isteasyonları içerisinde en mükemmeli olduğunu söyleyerek, kılavuz kaptanların zor koşullarda dar ve tehlikeli bir suyolunda İstanbul’u canları pahasına korumakta olduklarını bildirdi. Küçük, kılavuz kaptanların fedakar çalışanlar olduklarını ve bu gibi istasyonların onlar için az bile olduğunu söyledi.

Tevfik Küçük, harcanan 3,5 trilyonun TDİ için önemli bir meblağ olduğunu, bunun yanında 139 kılavuz kaptan, 24 kılavuz botu, 6 istasyonda kılavuzluk hizmetlerini en mükemmel şekilde vermeye çalıştıklarını ifade etti. Küçük, genel Müdür burhan Külünk’ün direktifleriyle yıl içerisinde kılavuzluk hizmetlerinde ISO belgesi aldıklarını söyledi.

Burhan Külünk: “TDİ bir ocaktır, ocakta olanlara da göçenlerin arkada bıraktıklarına da sahip çıkar”

Açılışta konuşan Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü kaptan Burhan Külünk; açılışa katılan konuklara teşekkür etti.  Külünk, yıllardır deniz şehitlerimizin olduğunu ve deniz şehitlerimizin isimlerinin genellikle deniz araçlarına verildiğini söyleyerek, “Şehitlerimizin isimlerini verdiğimiz motorlar veya gemiler, çalışma ömürlerini tamamladıktan sonra o isimler de kaybolup gitmiştir. Lütfü kaptan şehit olduğunda yapılmakta olan 3 tane pilot motorumuz vardı, ilk önce onu düşündük ismini bir motora vermeyi düşündük. Ama daha sonra ismin bir gün hurdaya çıkacak olan motora değil, daima kalıcı olacak olan kılavuzluk istasyonuna verilmesinin daha güzel olacağını düşündük.  Bu konuda belki de dünyada bir ilki başlattık. Haritalarda bu isim yer alacak ve bütün gelen geçen gemiler bu ismi söyleyecek. Burası kaldığı müddetçe de bu isim burada duracak” dedi.

Külünk, Lütfü Berk’in isminin istasyona verilmesinden dolayı Yönetim Kurulu Üyelerine ve Başkanı’na  teşekkür etti.
Burhan Külünk, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin bir ocak olduğunu, TDİ’nin ocakta olanlara da, ocaktan göçenlerin arkasında bıraktıklarına da sahip çıktığını ve çıkacağını vurguladı. Bunun sözle değil icraatla olması gerektiğini söyleyen Külünk, “İşte istasyona Kaptan Lütfü Berk adını vererek biz bunu yaptık” dedi. 

Külünk, Lütfü Berk’in Ailesine sabır dilerken, Lütfü Berkin unutulmayacağı gibi ailesinin de unutulmayacağını, TDİ’nin bir aile, bir yuva bir ocak olduğunu , ailenin bir sıkıntıları olduğunda her zaman yanlarında olduklarını ifade etti. Külünk, “Geçenlerde 165. Yılı kutladık. 165 yıllık şirketler pek yok. 165 yıllık bir şirketin oluşması, işte bu ocak duygusuyla, aile duygusuyla olur. “ dedi.

Ali İhsan Aldoğan: “Lütfü Berk’in yaptığı zor bir görevdi”

TDİ Yönetim Kurulu Başkanı  Prof. Dr. Ali İhsan Aldoğan bu açılışta gözlerinin dolduğunu ve içinin burkulduğunu belirterek, o babacan tavrıyla ve görev anlayışıyla tanınan Kaptan Lütfü Berk’in istasyona adının verilmesinin az bile olduğunu dile getirdi.  Aldoğan, Lütfü Berkin ifa ederken şehit olduğu görevin kolay bir görev olmadığını, dünyanın en zor suyollarından birisinde görev yaparken görev şehidi olduğunu söyledi.  Prof. Aldoğan başka bir programı olması dolayısıyla açılışa katılamayan Ulaştırma bakanı Binali Yıldırım’ın da açılış için göndermiş olduğu mesajı okudu.

Prof. Aldoğan; boğazlardan geçen gemilerin halen %60 ının kılavuz kaptan almadan geçtiğine değinerek kılavuz kaptan almayan gemilerin Boğazlarda yaşattıkları riskin de %85 olduğunu vurguladı.

Müsteşar Naiboğlu: “Denizciler vefalı insanlardır”

Açılışta konuşan denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu; denizcilik ve denizciler olmasa dünyanın yarısının soğuktan, yarısının da açlıktan ölebileceğini belirterek, bu önemli görevi yaparken dünyanın en zor suyollarından bir tanesi olan İstanbul Boğazından geçen yılda 55 bin geminin %40 ından fazlasının da kılavuz kaptanların geçirdiğini ifade etti.  Naiboğlu; “Baba Lütfü” diye bilinen Lütfü Berk’in 2 yıl önce yine 20 Aralık’ta görev şehidi olduğunu söyleyerek “inşallah bundan sonra tekrar böyle olaylar yaşamayız” dedi.

 Müsteşar Naiboğlu;  Denizcilerin vefalı insanlar olduklarını; Kaptan Lütfü Berk’in ismini istasyona vermekle Şirket-i Hayriye’nin hayırlı bir iş daha yapmış olduğunu dile getirdi.  Naiboğlu, istasyonun hayırlı hizmetlere vesile olmasını ve sonsuza kadar Kaptan Lütfü Berk ismiyle yaşamasını  diledi.

Songül Berk: “eşimle gurur duyuyorum”

Kaptan Lütfü Berk’in eşi Songül Berk ise kısa ama herkesi duygulandıran konuşmasında “Bugün çok duygulu ve onurlu bir gün. Herkese teşekkür ediyorum. Lütfü kaptan ile gurur duyuyorum” dedi.

Lütfü Berk’in Çocukları Unutulmadı

Törende daha sonra TDİ Genel Müdürü kaptan Burhan Külünk ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Aldoğan tarafından Lütfü Berk’in eşi ve çocuklarına TDİ2nin özel plaketi hediye edildi. Plaket üzerinde yazılan ve TDİ’nin hizmetlerinden dolayı Kaptan lütfü Berk2e müteşekkir olduğunu dile getiren yazıyı Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu okudu ve aileye hediye etti.

Kaptan Lütfü Berk’in çocukları Ayça, Zehra ve Mehmet’e de çeşitli hediyeler verildi.


İstasyonun açılış kurdelesi Müsteşar Hasan Naiboğlu ile birlikte müteveffa Lütfü Berk'in eşi Songül Berk ve çocukları Ayça, Zehra ve Mehmet tarafından kesilirken TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk, Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Aldoğan ve Liman İşletmesi Müdürü Mehmet Ali yığcı yardımcı oldular.

Şehitler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

DTO Adına Kaptan Alev Tunç da katılımcılar arasındaydı.

Yazarlarımızdan Ali Bozoğlu, Uluslararası Kılavuz kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Kapt. Cahit İstikbal ile sohbet etti.

Lütfü Berk'in eşi Songül Berk ve çocukları Ayça, Zehra ve Mehmet konuşmaları metanetle izlediler.

İstanbul Liman İşletmesi Müdürü Mehmet Ali Yığcı da açılışta konuşma yapanlar arasındaydı.

Turan Uzun konuşmasında Toplu Sözleşme görüşmelerine hazır olduğunu gösterdi.

TDİ Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Küçük istasyonun 3,5 trilyona mal olduğunu açıkladı.

TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk, birlTDİ'nin aile ocağı olduğunu vurgulayan duygusal bir konuşma yaptı.

TDİ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Aldoğan

TDİ Genel Müdürü Burhan külünk, Lütfi Berk'in ailesiyle yakından ilgilendi.

Müsteşar Hasan Naiboğlu; "denizciler vefalıdır" dedi.

Songül Berk herkesi duygulandırdı.

 Uluslararası Kılavuz kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Kapt. Cahit İstikbal, TDİ Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Küçük, denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli

Katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Editör: TE Bilişim