Kanal İstanbul’dan önce köprüler yapılacak 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul projesinde bütün güzergahlarla ilgili nihai aşamaya geldiklerini ve artık güzergahlarla ilgili tekrar bir çalışma yapmayacaklarını söyledi.

Bazı basın mensuplarıyla bir araya gelerek sohbet gerçekleştiren Bakan Arslan, Kanal İstanbul’un önemli bir proje olduğunu vurgulayarak, “Etrafındaki oluşumlarda dahil hepsinin birbirini tamamlaması lazım. Ve her birinde farklı bir finanssal yöntem de kullanılabilir. Özellikle adalarla ilgili çalışmaları da netleştirmemiz gerek ki bu finanssal yöntemi çalıştığımızda buna katkısı ne olabilir, getirisi ne olabilir görülsün. Büyük rakamlardan bahsediyoruz. Bu herhangi bir köprü veya herhangi bir tüneldeki rakam değil. Çok daha büyük bir rakamdan bahsediyoruz” dedi. Kanal İstanbul projesi üzerinde kurulacak köprüleri projeden önce yapmayı hedefl ediklerini belirten Arslan, “Amacımız önce köprülerin yapılması. Önce köprüler yapılmak zorunda ki oradaki trafik akışı aksamasın. Önce köprü yapılacak, köprüden geçiş verilecek sonra mevcut yol devreden çıkarılarak oraya kanal kazılacak” diye konuştu. Beş köprünün ikisinden tren geçeceğini aktaran Arslan, “Kanaldan önce ikisini birleştirme alternatifi de çalışılıyor. Eğer kanaldan önce iki demiryolu bağlanmış olursa bir, kanaldan sonra bağlanacak olursa iki olacak. Kanaldan önce gelip ikisi birleşirse mesela Anadolu Yakası'nda Çayırova’da ve Akyazı’da birleşecek, aynı şekilde Halkalı’da birleşebilir, Kınalı’da birleşebilir her iki alternatifi de proje olarak çalışıyoruz” dedi.

“Çevreci çalışmalara hassasiyetle yaklaşıyoruz”

Kanalların giriş çıkışlarına limanların öngörüldüğünü kaydeden Arslan, adalarla birlikte Marmara Denizi'nde liman öngörüldüğünü söyledi. Karadeniz tarafında ise bu konunun çalışıldığını belirten Bakan Arslan, “Karadeniz tarafına dolgu şeklinde ileriye doğru doldurma da olabilir ada da olabilir. Sonuçta bunların bir fizibilitesi var ve çalışılıyor. Hangisi finansal modelde projeye daha çok katkı verecekse o çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

“Üç yeni hat geliyor”

Kuzey Marmara otoyolunun da ilave bir güzergah olarak yapıldığını aktaran Arslan, “Havalimanından başlayarak Edirne istikametinde gidecek olan tren hattı var, o ilave bir hat getiriyor. Zaten Edirne’ye şimdi mutasavver hızlı tren hattımız var ki bu sene ihale etmeyi düşünüyoruz. Yani şu an olan güzergahların dışında da üç tane daha hat geliyor” dedi.

Proje kapsamında çevrecilerden alınan tepkilere de değinen Bakan Arslan, bu projeyle ülkeye çok daha fazla yeşil alan kazandıracaklarını söyledi. Yapacakları düzenlemelerle insanların nefes alabileceği alanlar kazandıracaklarını belirten Arslan, “Çok daha fazla ağaçlandırma yapacağız. Zaman zaman İstanbul’da boğazın altında yaptığımız projelerde de konuşuldu ekolojik dengeyi, deniz dibi ekolojisini bozacak diye. Günün sonunda insanlar gördüler ki Marmaray’ın veya Avrasya’nın deniz dibi ekolojisini bozacak herhangi bir etkisi söz konusu değil. Kanal İstanbul’da da özellikle bu konunun uzmanı olan üniversiteler ve üniversite hocalarıyla çalışıyoruz. Sadece bir iki hocayla da değil, birçok hocayla birçok üniversiteyle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Bakan Arslan, Karadeniz’den Marmara’ya bağlantı yapıldığında ekolojik dengeyi bozmayacak derinlik nedir, hem ekolojik dengeyi gözeten hem de gemi geçişini kolaylaştıran ikisini bir arada gözeten bir derinlikle çalışmayı öngördüklerini söyledi.

“Büyük projelerimizde varlık Fonu'nun bize ciddi katkısı olacak”

Varlık Fonu'yla ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Arslan, henüz Varlık Fonu tarafından ayrılan bir kaynak olmadığını belirterek şöyle dedi: “Yap-işlet-devret modeli ile değil, öz kaynakla yapacağımız projelerde klasik borçlanma yöntemlerinin dışında Varlık Fonu maliyetiyle uygun şartlarda borçlanma yapıp bizim projelerimizi destekleyebilirler. Büyük projelerimizde varlık fonunun bize ciddi katkısı olacak.”

En büyük gemiler geçebilecek

Kamuoyuna Kanal İstanbul’un derinliğinin zaman zaman farklı yansıdığına değinen Arslan “En büyük gemilerin geçebileceği ama ekolojik dengeyi de bozmayacak bir derinlik bir genişlik olması gerekiyor. İşte bütün bunları gözeterek nihai derinliği ve nihai genişliği de öyle şekillendireceğiz” dedi.(Dünya)

Editör: TE Bilişim