Cumhurbaşkanı açıkladı: Kanal İstanbul Projesi ihale aşamasında

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hangi ilçe sınırları içerisinde yapılacağı henüz açıklanmayan Kanal İstanbul ile ilgili, 'İstanbul'da Kanal İstanbul Projesi bitme noktasına geldi artık ihale aşamasında' dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da gerçekleştirilen "Ankara'nın En'leri Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, Kanal İstanbul Projesi'nde ihale aşamasına geçildiğini belirtti.

Erdoğan, turizm projelerini ilişkin; "Turizmde dev projelerimizin ayağa kalktığı dönemdeyiz. Şimdi en önemlisi İşte Sağlık'ta Bilkent bitiyor. Bilkent'teki şehir hastanemiz şubat sonuna kadar bitecek" dedi.

Türkiye'nin doğal kaynakların turizm için en iyi şekilde değerlendirileceğini dile getiren Erdoğan; "Turizmde çılgın projelerle inşallah yola devam edeceğiz. Bütün o doğal kaynaklarımızı en güzel şekilde değerlendirme içerisinde olacağız. Atalarımız marifet iltifata tabidir demişler" diye konuştu.

'Kanal İstanbul ihale aşamasında'

Karadeniz ile Marmara arasında yaklaşık 43 kilometre uzunluğunda olacak Kanal İstanbul, projesiyle ilgili bilgi veren Erdoğan; "İstanbul'da Kanal İstanbul Projesi bitme noktasına geldi, artık ihale aşamasında" açıklamasını yaptı.

“Çılgın Proje” olarak nitelendirilen Kanal İstanbul’un; çevre dokusu, konut, ticaret, kamuya terk edilecek alanlar ve diğer ihtiyaçlarla ilgili tüm teknik çalışmalar sona erdi. 

Süveyş Kanalı'nı sollayacak

İhale aşamasına geçilmesi beklenen projenin maliyeti 5,5 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Kanal İstanbul, hesaplanan yıllık getirisi ile 1 yıl içinde kendini finanse edecek. Küçükçekmece Gölü ve Sazlıdere Barajı üzerinden geçerek, Terkos’un doğusuna uzanacak Kanal İstanbul, 47 kilometrelik kanal hattıyla, Karadeniz’e kavuşacak. Üzerinde her biri farklı dizaynla 10 köprünün inşa edileceği kanalın genişliği 400 metre, derinliği ise 25 metre olacak. Süveyş’i sollayacak proje Kanal İstanbul, boğazı 200 bin tonluk dev tankerlerin geçişinden de kurtaracak. Küresel ölçekteki değerimizi katlayacak Marmaray, Bakü-Tiflis-Kars ve Avrasya gibi projelerin yanında Kanal İstanbul, firmaların sevkiyat ve dağıtım maliyetlerini de düşüreceği için uzun vadede Türkiye’ye doğrudan yatırımı da arttıracak.

Editör: TE Bilişim