Kamil Önal: Hedefimiz Gemi Geri Dönüşümde, Dünyaya Örnek Olmak

Aliağa’ya geri dönüşümü yapılmak üzere getirilen petrol tankeri Kuito hakkında devam eden tartışmalara, İstanbul Denizcilik ve Survey Hizmetleri Genel Müdürü Hüseyin Kale ve Öge Gemi Söküm Genel Müdürü Kamil Önal'dan açıklama geldi. Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu’na Kuito gemisinde radyasyon ölçümlerini yapan İstanbul Denizcilik ve Survey Hizmetleri Şirketi Genel Müdürü Hüseyin Kale ve Öge Gemi Söküm Genel Müdürü Kamil Önal, Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Dernek binasında düzenlenen basın açıklamasında konuyla ilgili tüm sorulara yanıt verildi.

KAMİL ÖNAL

DEVLETİN DÜZENLEDİĞİ BELGELERİN YOK SAYILMASINA HANGİ BİLGİ VE BELGELERE DAYANARAK KARAR VERİLİYOR?

Kuito isimli gemide ölçümleri yapan Firma Genel Müdürü Hüseyin Kale, Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Bozoğlu’nun açıklamalarının bilim dışı olduğunu savundu. “Devletin düzenlediği belgelerin yok sayılmasına hangi bilgi ve belgelere dayanarak karar veriliyor?” diye soran Kale, söz konusu odanın böyle bir açıklamaya yetkisinin ve cüretinin nereden geldiğini kamuoyunun takdirine bıraktıklarını söyledi. Devlet kurumlarının altında imzaları bulunan meslektaşlarına da Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Bozoğlu’nun açıklamaları ile zan altında bırakmaya çalışmasının da sorgulanması gereken başka bir konu olduğunun altını çizdi.

HÜSEYİN KALE: FİRMAMIZIN VERDİĞİ RAPORUN TÜM DÜNYADA GEÇERLİLİĞİ MEVCUTTUR

Hüseyin Kale: “Öge Gemi Söküm firması tarafından gemi geri dönüşüm maksadıyla, satın alınan 7391185 IMO no’lu FPSO KUITO isimli yüzer petrol depolama gemisi ile ilgili basın organlarında yayımlanan geminin radyoaktif ve tehlikeli atıklarla yüklü olduğu iddiaları üzerine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Aliağa Liman Başkanlığı tarafından geminin tesise baştankara edilmeden önce Tavşan Adası güneyinde iddialar ile ilgili gerekli kontrol ve ölçümlerin yapılması hususunu yetkili Bakanlık ve bağlıları ile TAEK’e bildirilmiştir. Bu kapsamda firmamız tarafından gemide ölçümler yapılmış ve 6 Şubat 2015 tarihinde gemide tespit olunan ölçüm sonuçları raporlanmıştır. Ölçüm sonuçlarına göre gemideki radyasyon doz hızları, radyasyon seviyeleri olarak çevre ve insan sağlığı açısından tehlikeli olmadığı tespit olunmuştur. Firmamız TAEK (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) tarafından radyasyon ölçümleri yapabilme uygunluk belgesine sahiptir.

Türk Akreditasyon Kurumu tarafından 2004 tarihinde M-001 dosya no’su ile dünyada bu konuda akredite olmuş ilk firmadır. Firmamız, 2010 yılında Türk ve Avrupa Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiştir. Avrupa Akreditasyon Kurumu’nun anlaşmalı olduğu Amerika, Uzakdoğu Afrika ve Avusturalya akreditasyon kurumları tarafından da tanınmıştır. Bu nedenle firmamızın verdiği raporun tüm dünyada geçerliliği mevcuttur.

"YAPTIĞIMIZ İŞİN MESNETSİZ SORGULAMASINA BİR ORTA OYUN GİBİ SERGİLENMESİNE MÜSAADE ETMEYİZ"

Bilim dışı açıklamalarda kullanılan Radyasyon doz hızı ölçüm birimi tüm dünyada kullanılan svert (vücudun emdiği radyasyon dozu için kullanılan birim), röntgen ve cps dir. Ayrıca atom parçalanma hızının ölçülen birimi de becqereld (saniyede bir parçalanma gösteren bir maddenin aktivitesi)’dir. Yapılan ölçümlerde röntgen ve cps ölçüm birimleri baz alınmıştır. Bu birimler temel alınarak gemide yapılan ölçümle neticesinde tespit edilen doğal radyasyon seviyesine göre insan ve çevre sağlığına zararlı olmadığı tespit edilmiştir. Gemi üzerinde inceleme yapan tüm devlet kurumlarının yaptığı gibi incelemelerimiz raporlanarak ilgili kurumlara verilmiştir. Yaptığımız işin mesnetsiz sorgulamasına bir orta oyun gibi sergilenmesine müsaade etmeyiz”

huseyin_kale.jpg

HÜSEYİN KALE

KAMİL ÖNAL: MESNETSİZ İDDİALARI DEVLETİN İLGİLİ KURUMLARI CEVAPLADI

Kuito isimli gemiyi Türk ekonomisine kazandırmanın sevincini kursaklarında bırakan, medya aracılığı ile gerçekdışı açıklamaların ve linç girişiminin öncüsü görünen Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Bozoğlu’nun açıklamalarının talihsiz ve sorumsuz açıklamalar olduğunu ifade eden Öge Gemi Söküm Genel Müdürü Kamil Önal: “Günlerdir kamuoyunu gerçek dışı açıklamalar ile meşgul eden Kuito gemisini anlımızın akı ile tesislerimize ve Türk ekonomisine kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Bozoğlu’nun kariyerine yakışmayan açıklamalarına devletin ilgili tüm kurumları gerçeği anlatan raporu ile aslında cevabını verdi." dedi.

Öge Gemi Söküm Genel Müdürü Kamil Önal, "Bu talihsiz açıklamaların ısrarla sürdürülmesi kamuoyunu meşgul etmesinin ardında yatan gerçekleri hukuk çerçevesi içinde yapacağımız mücadele ile öğreneceğiz. Tekrar ediyorum gemi geri dönüşüm sektörümüz AB ülkeleri akreditesine sahip, çevre ve insan sağlını ön planda tutan geri dönüşüm ilkelerine yasa ile bağlıdır. Hindistan, Bangladeş gibi çevre ve insan sağlığını ön planda tutmayan ve uluslararası yasaları tanımayan ülkeler kategorisinde gösterilmeye çalışılmasının, medya aracılığı ile tek taraflı karşı görüşün açıklamasına yer verilmeden servis edilen haberlerin Başta Türk ekonomisine ve firmamıza verdikleri maddi ve manevi zararlar ortadadır" ifadelerini kullandı.

”HEDEFİMİZ GEMİ GERİ DÖNÜŞÜMDE DÜNYAYA ÖRNEK OLMAK”

Dünya gemi geri dönüşüm sektöründe örnek ülke ve lider ülke olma yolunda attığımız çevre yatırımları bugüne kadar 20 milyon tl olduğunu altını çizmek isterim. Bunun yanında GEMİSANDER üyesi tüm firmaların olduğu gibi firmamızın da 2010 yılında bugüne iki yılda bir yenilenen NQA Belgelendirme Denetim Gözetim Eğitim firmasından alınan 3 adet sertifikamız olan, BS EN ISO 9001:2008- Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası, BS EN ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası, BS OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikası ve İngiltere akreditasyonu olan UKAS üyesidir.

kamil_onal.jpg

 “DENETİMLER SÖKÜM BİTİNCEYE KADAR GÜNLÜK OLARAK YAPILACAK”

Kaldı ki yalan yanlış beyanlarla kamuoyunun kafasının karıştırılmak istenmesinin ve ortada şaibeli bir işlem varmış gibi haberlerin servis edilmesinin altında neler olduğu yakında ortaya çıkacaktır. Elinde devletin tüm ilgili kurumları ile raporların bulunduğu taraf biz olduğumuz halde nedense açıklamalarımız dikkate alınmamakta ve hala inat ile belgesiz bilgisiz cahil cühela açıklamalar ile Türk Ekonomisinin sektör kazanımları zarara uğratılmak istenmektedir. Kuito gemisi ile söküm tesisimizin işçi istihdamını yüzde yüz artırılacak söküm için planlanan bir yıl süre içinde de istihdam sayımız yüzde yüz oranında da artacaktır.

“TÜRK GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜ BİR HAYALİ GERÇEKLEŞTİRDİ”

Dünya rekabeti içinde bu büyüklükte bir gemiyi Türk ekonomisine kazandırmak düne göre bir hayalden öte bir şey değildi. Üstelik yine kamuoyunda kulakları tıkalı bilgi cahili kimseler geminin söküm boyunca her türlü denetimlerin devam edeceğini bilmiyormuş gibi açıklamalarına devam etmektedir. AB kriterleri gereği akreditasyonun olmazsa olmaz kuralları işletilecek. Sea 2 Cradle isimli gözetim firmasının bir yetkilisi de sökümün tüm aşamalarını bir yıl boyunca çevre ve insan sağlığına uygun söküm işlemin tamamlanması süreçlerini denetleyip uluslararası yetkili kurumlara raporlandıracaktır. Yine bu işlemin dışında gemin sökümü sırasında yapılacak günlük ölçümleri de her sabah yapılacak. Üstelik geminin sökümünden elde edilen hurdaların demir çelik fabrikalarına tesliminde de ithal edilen hurdalar kategorisinde olan hurdalarda radyasyon bulaşığı olup olmadığı kontrolleri alıcı firmalar tarafından yapılmaktadır.

KAMİL ÖNAL, “HUKUK SÜRECİ BAŞLATIYORUZ. TAZMİNAT KAZANIMLARIMIZI LÖSEV’E BAĞIŞLAYACAĞIZ”

Öge Gemi Söküm Genel Müdürü Kamil Önal, "Bütün bu yasal süreçleri dünyaya örnek gemi geri dönüşüm ülkesi olma yolunda canı gönülden üstlenmekteyiz. Türkiye’nin tek geri gemi dönüşüm bölgesi olan AB akreditasyonlu bölge yasa dışı bir işlem olması söz konusu değildir. Daha önce de açıkladığımız gibi dünyada büyük rekabetin yaşandığı gemi geri dönüşüm sektöründe AB standartlarını yakalayan, çevreye ve insan sağlığına duyarlı gemisöküm akreditesi olan tesislerimizde yasa dışı hiçbir şeyin olamayacağı bilinse de şaibeli bir gemi ile sektörümüzü ve firmamızı ilişkilendirilecek kadar da iş bilmez değiliz.

Elinde belge, bilgi ve kanıt olmadan, kulaktan duyma söylemler üzerinden ve karşı görüş alınmadan tek taraflı haberler yaparak sektörümüze zarar veren medya kuruluşlarına ve sadece popüler olmak, gündeme gelmek için açıklama yapan şahıslara ve sözde STK temsilcilerine hukuk sürecini başlatacağız. Tazminat davaları açacağız. Tazminattan alacağımız parayı da kanser tedavisi gören çocuklar için LÖSEV’e bağışlayacağız. Bu süreci de adım adım kamuoyunla paylaşacağız. Mücadelemiz Türk ekonomisine bilerek yada bilmeyerek zarar verenlere karşı hukuk sürecinde devam edecek"

Editör: TE Bilişim